Kan Astma Erectiestoornis Veroorzaken? Onderzoek + 4 Andere Mogelijke Oorzaken

Het is op zichzelf natuurlijk al hartstikke vervelend als je last hebt van astma. Kortademigheid en benauwdheid zijn nou niet bepaald dingen waar je blij van wordt, en soms is het wel zo fijn om een sprintje naar de trein te kunnen trekken zonder daar volledig buiten adem van te zijn. Als je daarbovenop ook nog eens een erectiestoornis hebt, met alle schaamte en impact op je seksleven die daarbij komt kijken, dan heb je wel héél veel pech gehad.

Maar is dat eigenlijk wel pech? Het kan natuurlijk zo zijn dat twee vervelende klachten gewoon toevallig allebei optreden, maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat er een verband bestaat tussen de twee. In dit artikel zal ik de vraag beantwoorden of astma de oorzaak van erectiestoornissen kan zijn, en wat er voor andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan jouw impotentie. Ik zal dit doen aan de hand van de volgende punten:

  • Kan astma de oorzaak zijn van een erectiestoornis?
  • Wat kan ik eraan doen als mijn astma mijn impotentie veroorzaakt?
  • Wat kunnen andere oorzaken van mijn impotentie zijn? 4 mogelijkheden

Kan astma de oorzaak zijn van een erectiestoornis?

Ik snap best dat je het misschien een beetje een gek idee vindt dat astma de oorzaak van een erectiestoornis kan zijn. Het één is een probleem dat met je longen en je ademhaling te maken heeft, terwijl het andere probleem meer te maken lijkt te hebben met je penis, helemaal aan de andere kant van je lichaam. Iedereen met een beetje een sceptische blik op de wereld, zou daarom eerst bewijs willen zien dat dit daadwerkelijk zo is.

Dat bewijs kan ik je geven. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die last hebben van astma een aanmerkelijk grotere kans hebben dat zij een erectiestoornis ontwikkelen (bron), waardoor een zeker verband tussen astma en een erectiestoornis toch wel vast is lijken te komen staan.

“Als je enkel door je gedachten een erectie kan krijgen, waarom zouden je longen dan geen erectie kunnen tegenhouden?”

Het onderzoek naar dit onderwerp is vrij recent, en het is daarom nog niet helemaal duidelijk op wat voor manier astma ervoor zorgt dat je moeilijker of niet een erectie kan krijgen. Een theorie is echter dat dit te maken heeft met je ademhaling, omdat die weer invloed kan hebben op je bloedsomloop. Waarom dit zo belangrijk is om een erectie te kunnen krijgen, zal ik nu uitleggen.

Als je een erectie krijgt, dan is eigenlijk het enige dat er fysiek met je penis gebeurt dat je zwellichamen zich volzuigen met bloed, waardoor je penis groter en harder wordt. Hiervoor is het vanzelfsprekend van groot belang dat je bloedsomloop fatsoenlijk functioneert, want anders is je lichaam niet in staat om voldoende bloed die zwellichamen in te pompen.

Iets wat onlosmakelijk met je bloedsomloop is verbonden, is je ademhaling. Bloed is in de basis bedoeld om zuurstof te vervoeren naar de cellen van je lichaam. Als je last hebt van ademhalingsproblemen, zoals bij astma natuurlijk het geval is, dan kan je bloedsomloop ook verslechteren, want deze moet zich aanpassen aan de lage en vaak wisselende hoeveelheden zuurstof in je bloed.

Nogmaals: dit laatste deel is nog slechts een theorie, en het zou zomaar kunnen dat dit allemaal niet waar blijkt te zijn als er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp. Wat dus al wél vast is komen te staan, is dat astma kan leiden tot erectieproblemen. Het enige dat nog niét zeker is, is waaróm dat dan zo is.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Wat kan ik eraan doen als mijn astma mijn impotentie veroorzaakt?

Nu weet je dus dat astma wel degelijk de oorzaak kan zijn van een erectiestoornis, maar hoewel het rust kan geven om te weten wat de oorzaak van je problemen is, kun je hier in de praktijk nog niet zo heel veel mee. Je weet nu dat astma het probleem zou kunnen zijn, maar je hebt nog geen oplossing. Wat kun je eigenlijk doen om je erectiestoornis te verhelpen als deze wordt veroorzaakt door astma?

Zoals eerder al gezegd is het wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp allemaal vrij recent, en daarom is er nog een hoop onduidelijkheid rondom het verband tussen astma en impotentie. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aanknopingspunten zijn aan de hand waarvan we tóch iets zinnigs kunnen zeggen over het verhelpen van door astma veroorzaakte impotentie.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er minder impotentie voorkomt bij mannen die hun astma onder controle hebben dan bij mannen die dat niet hebben (bron). Kort gezegd kun je dus door het effectief bestrijden van je astma-klachten ook je erectiestoornis bestrijden, en op die manier dus twee vliegen in één klap slaan.

“Net als in de meeste andere gevallen, kun je het probleem het best bij de wortel aanpakken.”

Het onder controle krijgen van je astma is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, en het is niet iets wat je zelf kunt doen aan de hand van een aantal tips uit een artikel als dit. Dit is iets dat je samen met je huisarts zal moeten ondernemen, omdat het van persoon tot persoon sterk zal verschillen wat de juiste aanpak hiervoor is. Ik hoop dat je uit dit artikel vooral haalt dat de situatie niet hopeloos is.

Wat kunnen andere oorzaken van mijn impotentie zijn? 4 mogelijkheden

Ik heb je in dit artikel hopelijk duidelijk weten te maken dat astma de oorzaak van een erectiestoornis kan zijn. Je weet daarom nu dat dit mogelijk de oorzaak van jouw probleem is, maar ik wil je nog wel op het hart drukken dat een erectiestoornis ook nog een heleboel andere oorzaken kan hebben. Daarom kun je er niet per se meteen van uitgaan dat je astma en je erectiestoornis iets met elkaar te maken hebben; het kan ook gewoon toeval zijn.

Om erachter te komen of je astma en je erectieproblemen iets met elkaar te maken hebben, kan het helpen om te weten wat andere veel voorkomende oorzaken van impotentie zijn. Hoe meer van die oorzaken je namelijk kunt uitsluiten, hoe groter de kans wordt dat jouw erectiestoornis iets te maken heeft met je astma. Ik zal daarom in de rest van dit artikel de volgende andere mogelijke oorzaken van impotentie bespreken:

  • Een ongezonde manier van leven
  • Bovenmatig veel stress
  • Seksuele faalangst
  • Alcohol en drugs

Mogelijkheid 1: Een ongezonde manier van leven

Iets wat erg vaak de oorzaak is van impotentie, is simpelweg een ongezonde manier van leven. Als je ongezond eet en/of te weinig beweegt, dan heb je als man een veel grotere kans dat je erectieproblemen ontwikkelt (bron). Je seksuele gezondheid is simpelweg niet los te koppelen van je algehele lichamelijke gezondheid, dus soms moet je om je impotentie aan te pakken je hele levensstijl verbeteren.

Dit alles heeft vooral te maken met het effect van je gezondheid op je bloedsomloop. Ik heb eerder in dit artikel al uitgelegd waarom je bloedsomloop zo ontzettend belangrijk is om een erectie te kunnen krijgen en behouden, en mensen met een ongezond dieet en een inactieve levensstijl krijgen veel vaker problemen met hun bloedsomloop dan de rest van de bevolking, en worden daarom dus ook sneller impotent.

“Je lichaam is een ingewikkelde machine, en machines werken alleen als je ze blijft onderhouden.”

Het zal je niet verbazen dat meer bewegen en gezonder eten in dit geval de oplossing voor je erectiestoornis zijn. Wat bewegen betreft kan ik vooral cardio-oefeningen sterk aanraden, omdat deze oefeningen goed zijn voor je hart, het orgaan dat verreweg de belangrijkste rol speelt als het gaat om je bloedsomloop. Wat betreft voeding raad ik je vooral aan om zo min mogelijk suiker, zout en verzadigd vet te eten, en waarschijnlijk kan het ook geen kwaad om gewoon wat minder te eten.

Mogelijkheid 2: Bovenmatig veel stress

Astma en een ongezonde levensstijl zijn twee fysieke factoren die kunnen leiden tot impotentie, maar bij erectiestoornissen kunnen ook psychologische factoren een erg grote rol spelen. Eén van die factoren kan bijvoorbeeld stress zijn. Als jij in je dagelijkse leven veel te maken hebt met stress (omdat je bijvoorbeeld erg stressvol werk hebt, financiële of persoonlijke problemen hebt, of een erg veeleisende opleiding volgt), dan heb je een verhoogde kans dat je last krijgt van een erectiestoornis (bron).

“Als bepaalde gedachten je een stijve kunnen geven, zullen er toch ook wel andere gedachten zijn die een erectie kunnen tegenhouden?”

Misschien denk je wel dat dit bij jou nooit het probleem zou kunnen zijn, omdat je het misschien wel heel druk hebt, maar je heel goed kan omgaan met stress. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor jou, maar voor je kans op impotentie is het niet relevant. Stress is stress, en stress verhoogt je kans op impotentie, ongeacht hoe je vervolgens met die stress weet om te gaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het nou komt dat je sneller impotent wordt als je meer met stress te maken hebt, maar persoonlijk vind ik het eigenlijk helemaal niet zo verbazend. Het is namelijk al decennialang bekend dat stress een bijzonder negatief effect heeft op zo ongeveer alle facetten van je gezondheid, dus waarom zou dat in dit geval anders zijn?

Mogelijkheid 3: Seksuele faalangst

Als jij in bed te bang bent om te falen, dan kan dit ertoe leiden dat je geen erectie kan krijgen (bron). Dit zal vaak samengaan met onzekerheid, maar het is niet helemaal hetzelfde. Ook mannen die over het algemeen best zeker zijn van zichzelf kunnen hier last van krijgen. Het gaat bij faalangst namelijk vooral om prestatiedruk; zodra er iets specifieks moet worden gepresteerd, slaat plotseling de paniek toe, en lukt het niet meer.

“Door bang te zijn dat het niet lukt, kun je die angst zelf waar maken.”

De term “faalangst” associeer je misschien eerder met middelbare scholieren die geen toetsen kunnen maken, maar toch komt het ook op seksueel gebied vaker voor dan je denkt. Je kan seks namelijk ook zien als het moeten verrichten van een prestatie, omdat je het je partner ook naar de zin wilt maken, en waar gepresteerd moet worden, kan faalangst toeslaan.

Maar hoe herken je faalangst nou? Als jij gevoelens van paniek (of zelfs angst) voelt tijdens of voor de seks, dan is de kans groot dat je te maken hebt met faalangst. Waarschijnlijk zul je ineens bang zijn dat het allemaal gaat mislukken. Je gaat allerlei doemscenario’s afspelen in je hoofd, en daarom lukt het uiteindelijk niet om nog seksueel iets te presteren.

Mogelijkheid 4: Alcohol, roken en drugs

Omdat ik al uitgebreid heb stilgestaan bij het verband tussen je lichamelijke gezondheid en de kans op impotentie, zal ik bij dit punt niet al te lang meer stilstaan, maar ik wilde toch even benoemd hebben dat alcohol, roken en drugs tot impotentie kunnen leiden, omdat dit een relatief vaak voorkomende oorzaken van erectieproblemen zijn.

Naast het feit dat deze zaken gewoon slecht voor je gezondheid zijn, en daarom tot impotentie kunnen leiden, hebben veel van deze middelen ook nog eens direct een negatief effect op je bloedsomloop. Van nicotine, een stof die in tabak zit, krijg je namelijk vernauwde aderen, waardoor er minder bloed naar je penis kan stromen, en je dus minder makkelijk een erectie krijgt.

“Hoe meer troep je in je lichaam gooit, hoe minder verbaasd je zou moeten zijn als je lichaam niet zo goed meer werkt.”

Er is niet helemaal te zeggen hoeveel je mag drinken en wat je kunt gebruiken om  nog een erectie te kunnen krijgen, want dat verschilt sterk van persoon tot persoon. Hier en daar een biertje zal meestal niet zo erg zijn, maar zelfs dat geldt niet voor iedereen. Wel staat vast dat helemaal geen alcohol, tabak en drugs de meest gezonde hoeveelheid is, en je dus het best het gebruik hiervan tot een absoluut minimum kan beperken. Dan is de kans op impotentie namelijk het kleinst.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *