Depressie als Oorzaak van Erectiestoornis: 4 Mogelijke Oorzaken + 4 Tips
Als jij een erectiestoornis hebt, en daarnaast een depressie, dan vind je het misschien niet een heel gek idee dat die twee dingen iets met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Een erectiestoornis kan een enorme invloed hebben op je seksleven, je relatie en je zelfvertrouwen. Dat er uit een erectiestoornis wel eens een depressie zou kunnen voortvloeien, is geen gekke gedachte.
Maar wat nou als ik je zou vertellen dat het verband ook de andere kant op kan bestaan? Voor veel mensen klinkt dit heel raar. Maar het is toch echt zo dat een erectieprobleem het gevolg van een depressie kan zijn. Wil je weten hoe dat kan, en vooral ook wat je eraan kan doen? Lees dan vooral door, want in dit artikel leg ik het je allemaal uit!
Inhoud van dit artikel
Kan een depressie echt voor een erectiestoornis zorgen?
In de hoofden van de meeste mensen zijn psychische klachten en erectieproblemen twee zaken die totaal niets met elkaar te maken hebben. Ik zou het dus goed kunnen begrijpen als je een beetje sceptisch bent. Gelukkig hoef je het niet van mij aan te nemen dat depressie voor erectieproblemen zorgt: ik zal dit artikel beginnen met het aandragen van het bewijs hiervoor.
Uit verschillende studies is gebleken dat een depressie een erectiestoornis kan veroorzaken (bron). Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt. We weten al langer dat psychische klachten, zoals depressies, maar ook angststoornissen, een negatieve invloed kunnen hebben op je seksuele prestaties. Als je dit weet, dan is het natuurlijk niet heel gek dat dit ook voor erecties kan gelden.
Een gezonde geest en een gezond lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Dat depressies voor erectiestoornissen kunnen zorgen, neemt overigens niet weg dat het tegenovergestelde ook waar is. Erectiestoornissen zorgen er ook met enige regelmaat voor dat mannen depressief worden (bron). Als jij een erectiestoornis én een depressie hebt, dan valt dus niet zomaar te zeggen wat het verband tussen deze zaken is.
Deze wisselwerking tussen depressies en erectiestoornissen heeft een erg vervelend kenmerk: een erectiestoornis ten gevolge van een depressie heeft een zelfversterkend effect (bron). Doordat je een depressie hebt, krijg je een erectiestoornis. Hierdoor word je depressiever, waardoor je erectiestoornis weer erger wordt, enzovoorts.
Het feit dat je een probleem hebt, maakt je probleem dus erger – tenzij je actief iets aan dit probleem gaat doen!
Waar kan jouw depressie door veroorzaakt worden? 4 mogelijke oorzaken + 4 bijbehorende tips
Hopelijk heb ik je ervan weten te overtuigen dat er echt een duidelijk verband bestaat tussen depressie en erectiestoornissen. Maar met die kennis alleen heb ik je natuurlijk nog niet heel erg geholpen. Als jij een depressie hebt, al dan niet met een erectiestoornis als gevolg daarvan, dan wil je die depressie natuurlijk het liefst gewoon zo snel mogelijk oplossen.
Het oplossen van een depressie wordt een stuk makkelijker als je weet wat de achterliggende oorzaak van je depressie is. Als je die oorzaak kan wegnemen, kun je vaak ook de depressie zelf doen verdwijnen. Omdat dat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan, zal ik je hier een handje bij helpen.
Dit doe ik door enkele veel voorkomende oorzaken van depressie uit te lichten, en uit te leggen hoe je deze kan wegnemen. Ik zal de volgende mogelijke oorzaken van jouw depressie gaan bespreken:
Let wel: er zijn talloze verschillende redenen waarom je een depressie zou kunnen hebben. Tet bovenstaande lijstje is dan ook verre van volledig. Je moet dit dan ook slechts zien als een kleine greep uit alle mogelijke oorzaken van depressie, niet als een uitputtende lijst. Het kan dus heel goed zo zijn dat jouw depressie wordt veroorzaakt door iets dat ik niet in dit artikel bespreek.
Oorzaak 1: Je erectiestoornis
Zoals ik net heb uitgelegd, is het heel goed mogelijk dat je erectiestoornis de oorzaak van je depressie is. Aan de andere kant kan die depressie vervolgens ook weer de oorzaak van je erectiestoornis zijn. Dit zelfversterkende effect heb ik zojuist al uitgelegd, dus ik zal er niet nog een keer uitgebreid bij stilstaan.
Oplossing 1: Gebruik een erectiemiddel
Het is erg lastig als twee problemen de oorzaak van elkaar zijn, zoals bij depressies en erectiestoornissen. Je kan dan namelijk vaak niet de oorzaak van het probleem wegnemen. Immers kan je er niet voor kiezen om je minder depressief te voelen over je erectiestoornis, of om ineens weer een erectie te krijgen.
Gelukkig is er wel degelijk een manier waarop je op kunstmatige wijze weer een erectie kan krijgen: het gebruik van erectiemiddelen. Deze middelen zullen meestal de vorm aannemen van een pilletje, zoals het welbekende Viagra, maar er zijn ook zalfjes en poeders op de markt. Deze middelen zetten simpelweg het lichamelijke proces in gang dat ertoe leidt dat jij een erectie krijgt.
Doordat je weer erecties kunt krijgen en seks kunt hebben, zal je erectiestoornis een veel minder grote invloed op je gemoedstoestand krijgen. Je bent niet meer depressief als gevolg van je erectiestoornis, en daardoor heb je meteen ook de oorzaak van je erectiestoornis weggenomen. Op die manier hoef je de erectiemiddelen na een tijdje ook niet meer te slikken.
Door het gebruik van een pilletje heb je datzelfde pilletje vervolgens niet meer nodig.
Hierbij wil ik wel benadrukken dat ik erectiepillen geen langetermijnoplossing vind. Als je erectiepillen langere tijd moet gebruiken, kost het een hele hoop geld om een normaal seksleven te kunnen hebben. Bovendien kun je last krijgen van allerlei bijwerkingen. Zie het dus echt als een tijdelijke oplossing om het zelfversterkende effect van je erectiestoornis teniet te doen.
Oorzaak 2: Een klinische depressie
Als je aan een depressie denkt, dan denken de meeste mensen aan een intens verdriet. Men associeert het met een enorme lusteloosheid, die ergens het gevolg van is, zoals het verlies van een geliefde of een trauma. Het is echter ook heel goed mogelijk dat iemand een depressie zonder directe aanleiding heeft. Dit wordt ook wel een klinische depressie genoemd.
Het brein kan, net als elk ander orgaan, gewoon stuk zijn.
Eigenlijk is het iets ingewikkelder dan ik het nu doe lijken. Voor niet-psychologen is het wel genoeg om te weten dat een klinische depressie een depressie is die niet het gevolg van externe omstandigheden is. Dit betekent simpelweg dat er iets mis is met je brein of met de aanmaak van bepaalde hormonen. Hierdoor voel je je ongelukkig voelt zonder dat daar echt een reden voor is.
Oplossing 2: Antidepressiva
Voor mensen met een klinische depressie zijn antidepressiva vaak de enige reële uitkomst. Dit is medicatie die de samenstelling van stoffen in je hersenen beïnvloedt, waardoor je je als het goed is gelukkiger zou moeten gaan voelen. Dit soort processen zijn heel ingewikkeld, en daarom verschilt het heel erg van persoon tot persoon welke antidepressiva werken en welke niet.
Het kan vaak heel lang duren om een antidepressivum te vinden dat voor jou werkt.
Aangezien het vrij zware medicijnen betreft, snap je dat je dergelijke middelen niet zomaar bij de Kruidvat uit het schap kan halen. Apotheken geven antidepressiva alleen maar op recept uit. Voordat je zo’n recept krijgt, zul je met een psychiater moeten gaan praten.
Deze probeert aan de hand van een aantal sessies zo goed mogelijk zicht te krijgen op jouw depressie. Alleen als hij of zij denkt dat antidepressiva kunnen helpen, zal je daar een recept voor krijgen.
Dit klinkt misschien vervelend, maar antidepressiva hebben vaak een hele waslijst aan bijwerkingen. Voordat je aan zoiets begint, wil je zelf waarschijnlijk ook wel zeker weten dat dit écht nodig is. Het is dus eigenlijk ook wel logisch dat er een arts bij komt kijken als jij aan deze middelen wil.
Als je het verkeerde antidepressivum slikt, kun je er zelfs depressiever van worden.
Als je nu geen antidepressiva krijgt voorgeschreven, kan ik je het middel sildenafil aanbevelen. Dit is niet alleen een erectiemiddel, maar het werkt bij veel mannen ook als een soort mild antidepressivum (bron). Je krijgt er dus een erectie van, én het kan je depressie wat verminderen, waarmee je dus twee vliegen in één klap slaat.
Oorzaak 3: Een traumatische of droevige gebeurtenis
Hoewel er dus niet altijd een oorzaak ten grondslag hoeft te liggen, zijn er ook veel gevallen waarin dit wél het geval is. Het kan dan gaan om een ‘gewone’ droevige gebeurtenis, zoals het overlijden van een goede vriend of een familielid. Ook een veel zwaarder trauma kan de oorzaak zijn, zoals misbruik of mishandeling.
De zwaarte van de depressie hangt voor een groot deel samen met de ernst van de gebeurtenis.
Als het ‘slechts’ gaat om een droevige gebeurtenis, dan zal de depressie waarschijnlijk na verloop van tijd weer vanzelf verdwijnen. Het is nooit leuk als er iemand doodgaat, maar na een periode van rouw kom je er zeer waarschijnlijk weer bovenop. Depressies komen in zulke gevallen af en toe voor, maar deze duren geen jaren. Bij een trauma zit het anders; die verdwijnen niet zomaar uit zichzelf.
Oplossing 3: Therapie
Als jij een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, met een depressie als gevolg, dan kun je dat niet in je eentje oplossen. Het hele idee van een trauma is dat je iets hebt meegemaakt dat zo heftig is, dan je hersenen dit niet kunnen verwerken. Toch zul je dit moeten doen, en daar heb je de hulp van een derde bij nodig.
Jouw hersenen gaan niet uit zichzelf besluiten dat ze tóch weten hoe ze met je trauma moeten omgaan.
Dit kun je doen door in therapie te gaan bij een psycholoog of psychiater. Een psycholoog is iemand die psychologie heeft gestudeerd, terwijl een psychiater iemand is die geneeskunde heeft gestudeerd. Dit is dus een echte arts, die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van geestelijke stoornissen (en medicijnen mag voorschrijven).
Welk van de twee je nodig hebt, zal afhangen van de zwaarte van je trauma, en van jouw vermogen om hiermee om te gaan. Vaak zul je beginnen bij een psycholoog, die je dan eventueel doorverwijst naar een psychiater.
De sessies bij een psycholoog of psychiater zullen voornamelijk bestaan uit praten. Je therapeut probeert erachter te komen wat jouw probleem is en hoe je dit zou kunnen aanpakken. Dit kan hij of zij alleen doen door op jou in te praten, want het probleem zit in je hoofd. Daarnaast zijn er speciale therapiesessies, waarbij je bepaalde oefeningen doet om jouw trauma te helpen verwerken.
Oorzaak 4: Persoonlijke problemen
De laatste veelvoorkomende oorzaak van depressie die ik wil gaan bespreken, is persoonlijke problemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan relatieproblemen, problemen op het werk, of een stroeve relatie met je gezin. Kort gezegd gaat het erom dat je je niet goed voelt over een groot of belangrijk aspect van je leven, en dat kan zich uiten in een depressie.
Oplossing 4: Krijg je leven op orde
Dit is misschien een weinig behulpzame tip. Maar als jij depressief bent omdat er iets niet goed zit in je leven, kun je dit alleen oplossen door dit probleem aan te pakken. Ik snap heel goed dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, dus schakel hierbij vooral alle hulp in die je kan vinden.
Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen
In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.
Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:
In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.
Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode: