Erectieproblemen door Cholesterol? Lees Ons Onderzoek + Tips

Eén van de vervelende dingen aan erectieproblemen, is dat ze bij iedereen anders zijn. Elk erectieprobleem heeft zijn eigen oorzaak, en het is afhankelijk van die oorzaak wat de beste oplossing voor het probleem is. Van die potentiële oorzaken zijn er een hele hoop, waardoor het enorm lastig kan zijn om te achterhalen waar bij jou nu het probleem zit.

Wanneer jij last hebt van een te hoog cholesterol, heb je misschien al wel eens bedacht dat dit iets te maken zou kunnen hebben met je erectieproblemen. Maar kan dat echt zo zijn, en als dat zo is, wat kun je er dan aan doen? Dat en meer lees je in dit artikel. Hopelijk kom je er op die manier achter hoe je zowel je te hoge cholesterolniveau als je erectieproblemen achter je kunt laten!

Wanneer heb ik last van erectieproblemen?

Voordat je kan bepalen of je erectieproblemen het gevolg zijn van een te hoog cholesterol, moet je natuurlijk wel weten of je daadwerkelijk met erectieproblemen te maken hebt. Is dat niet het geval, dan heb je natuurlijk weinig om op te lossen. Daarom begin ik dit artikel door de definitie van erectieproblemen uiteen te zetten.

Erectieproblemen hebben helaas geen vaste definitie, maar vaak wordt deze term gelijkgesteld met erectiestoornissen, een term die wél een redelijk vastomlijnde definitie heeft. Hiervan is pas sprake wanneer je (vrijwel) nooit een erectie kan krijgen; althans geen erectie die hard genoeg is om geslachtsgemeenschap mee te kunnen hebben.

Het gaat niet alleen om het kunnen krijgen, maar ook om het kunnen behouden van een erectie. Een doorslaggevend kenmerk van erectiestoornissen is immers dat ze ervoor zorgen dat je geen geslachtsgemeenschap kunt hebben, en dat is het geval als een erectie steeds maar heel eventjes aanhoudt. Erectiestoornissen omvatten dus ook gevallen waarin je wél een erectie kan krijgen, mits deze snel weer weggaat.

“Af en toe geen stijve kunnen krijgen is niet hetzelfde als een erectiestoornis, net als dat af en toe niezen nog geen verkoudheid betekent.”

Een belangrijk kenmerk van erectieproblemen is dus dat ze structureel, niet incidenteel zijn. Er zijn een hoop mannen die zo nu en dan last hebben met het krijgen van een erectie, maar daarmee hebben ze nog geen erectiestoornis. Dit is namelijk vrij normaal, zeker als je al op een wat hogere leeftijd bent, en geen reden om je druk te maken.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Kan een te hoog cholesterol zorgen voor erectieproblemen?

Nu je weet of je überhaupt erectieproblemen hebt, kun je gaan kijken naar de oorzaak van die problemen. Omdat je op dit artikel hebt geklikt, ga ik ervan uit dat je er rekening mee houdt dat dit wel eens door jouw te hoge cholesterol zou kunnen komen. Maar klopt dat wel? Kunnen erectieproblemen echt worden veroorzaakt door cholesterol?

Het antwoord daarop is duidelijk: hoog cholesterol kan wel degelijk de oorzaak zijn van erectieproblemen. Dit is keer op keer gebleken uit wetenschappelijk onderzoek (bron). Hoe hoger de cholesterol van mannen, hoe groter de kans dat zij te maken krijgen met erectieproblemen. Een goede reden dus om dat te hoge cholesterolniveau omlaag te willen brengen!

Als je weet wat cholesterol doet in het lichaam, dan is het eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat een te hoog cholesterol zorgt voor een hogere kans op erectieproblemen. (Slecht) cholesterol kan namelijk zorgen voor blokkades in de bloedvaten, waardoor het bloed niet meer goed door het lichaam kan worden gepompt.

“Cholesterol kan niet alleen voor erectieproblemen veroorzaken, maar ook voor tal van andere gezondheidsproblemen!”

Dit is natuurlijk funest voor je erecties, want een stijve is in de basis niets anders dan een penis vol met bloed. De zwellichamen in de penis moeten zich met bloed kunnen vullen om de penis hard te maken, en hier hebben ze best een flinke hoeveelheid bloed voor nodig. Kan er onvoldoende bloed de zwellichamen bereiken (bijvoorbeeld doordat cholesterol de bloedsomloop verslechtert), dan is een erectie krijgen dus niet meer mogelijk.

Komen mijn erectieproblemen per se door mijn hoge cholesterol?

Als jouw cholesterol te hoog is, en je last hebt van erectieproblemen, is er dus een goede kans dat die twee dingen met elkaar in verbinding staan. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn!

Erectieproblemen kunnen nog tal van andere mogelijke oorzaken hebben, oorzaken die zowel fysiek als mentaal kunnen zijn. Je kunt dus nog niet helemaal zeker zijn dat je de oorzaak hebt gevonden.

“Iedereen heeft wel last van één of twee dingen die de kans op een erectiestoornis verhogen.”

Dit is vooral zo omdat er een aantal andere mogelijke oorzaken van erectieproblemen zijn, die vaak tegelijk optreden of verband houden met een te hoog cholesterol. Cholesterol kan bijvoorbeeld samenhangen met overgewicht, en overgewicht kan weer leiden tot suikerziekte of een hoge bloeddruk. Al die factoren zijn op zichzelf veroorzakers van erectieproblemen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet je cholesterol moet verlagen. Een te hoog cholesterol kan enorm nare gezondheidsproblemen veroorzaken, en kan zelfs levensgevaarlijk zijn als het écht te hoog is. Ook als achteraf blijkt dat je cholesterolniveau en je erectieproblemen niets met elkaar te maken hadden, is het de moeite waard om je cholesterol te verlagen.

Het enige wat ik met deze mededeling wil zeggen, is dat je niet teleurgesteld moet zijn als je erectieproblemen niet meteen verdwijnen als je je cholesterol verlaagt. Meer dan een beetje verwachtingsmanagement is het dus niet. Bovendien wil ik je erop wijzen dat overgewicht de achterliggende, grotere oorzaak kan zijn, en dat je die oorzaak ook moet aanpakken.

Wat zijn de verdere gevolgen van een te hoog cholesterol?

Zoals ik net al even aanstipte, zijn erectieproblemen een vervelend mogelijk gevolg van een te hoog cholesterol, maar het is zeker niet het enige. De bloedsomloop is van enorm groot belang voor het functioneren van het lichaam, dus als een te hoog cholesterol je bloedsomloop verstoort, kan dat grote gevolgen voor je gezondheid hebben.

Je aderen kunnen als gevolg van een langdurig te hoog cholesterol gaan vernauwen, of zelfs dichtslibben. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde organen te weinig zuurstof krijgen, en daardoor belemmerd worden in hun functioneren. Je merkt deze zogeheten aderverkalking niet op tot er iets flink misgaat, en daarom is een te hoog cholesterol erg verraderlijk.

Vooral het hart en de hersenen komen in gevaar bij een te hoog cholesterol, omdat deze organen natuurlijk van groot belang zijn voor het functioneren van het lichaam als geheel, en grote hoeveelheden bloed nodig hebben. Een hart- of herseninfarct komt sneller voor bij mensen met een te hoog cholesterol, en dit kan grote gevolgen hebben.

Allereerst kan dit natuurlijk een dodelijke afloop hebben. Je kan natuurlijk niet in leven blijven zonder je hart of hersenen, dus zo’n infarct kan je fataal worden. Daarnaast kan een herseninfarct ook andere nare gevolgen hebben, waarvan verlammingen de meest voorkomende zijn. Bij een herseninfarct sterft er daadwerkelijk een klein deel van de hersenen af, waardoor je bepaalde lichaams- of hersenfuncties niet meer kan uitvoeren.

“Een erectiestoornis is nog het minst verstrekkende gevolg dat een te hoog cholesterol kan hebben…”

Wat kan ik doen om mijn cholesterol te verlagen? 3 tips

Het verlagen van je cholesterol is dus een goed idee, niet alleen om ervoor te zorgen dat je weer erecties kunt krijgen, maar ook omwille van je gezondheid. Maar hoe verlaag je je cholesterol eigenlijk precies? Dat is wat ik je in de rest van dit artikel zal uitleggen, aan de hand van de volgende tips:

  • Bespreek met je huisarts of medicatie nodig is
  • Eet zo min mogelijk verzadigd vet en transvet
  • Eet meer onverzadigde vetten

Tip 1: Bespreek met je arts of medicatie nodig is

Als jij iemand bent die niet graag naar medicatie grijpt, en je problemen liever op een natuurlijke manier oplost, dan kan ik me voorstellen dat je van deze tip even een wenkbrauw optrekt. Laat me je geruststellen: ik ben er ook geen fan van om voor alles maar medicatie te slikken, dus ik zou je deze tip niet geven als het niet absoluut noodzakelijk was om je huisarts hierover te raadplegen.

“Een voorkeur voor natuurlijke remedies hoeft niet te betekenen dat je de hele medische wetenschap negeert.”

Het kan namelijk zo zijn dat je cholesterol dusdanig hoog is dat je een acute oplossing nodig hebt, omdat je daadwerkelijk in groot gevaar verkeert. De natuurlijke, voedingsgerichte aanpak is in dat geval niet vlot genoeg om het risico op serieuze gezondheidsschade weg te nemen. Medicatie is dan dus de enige optie waarop je honderd procent kunt vertrouwen.

Daarnaast kan er ook een erfelijke component zitten aan een te hoog cholesterol. In die gevallen kan voeding en beweging simpelweg onvoldoende zijn om je cholesterol op de lange termijn op een gezond peil te houden, zeker als je geen tijd hebt om hier 24 uur per dag mee bezig te zijn. Ook in dat geval is medicatie dus noodzakelijk.

Om je nog wat verder gerust te stellen: over het algemeen zullen Nederlandse artsen je niet onnodig medicatie voorschrijven. Er zijn landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, waar je voor ieder pijntje meteen een strip pillen mee naar huis krijgt, maar dat is niet hoe de doorsnee Nederlandse huisarts te werk gaan. Schrijft een Nederlandse arts je iets voor, dan kun je er dus over het algemeen van uitgaan dat dit ook echt nodig is.

Tip 2: Eet zo min mogelijk verzadigd vet en transvet

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een te hoog cholesterol is verkeerde voeding. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen actief voor een opbouw van slecht cholesterol in de aderen, met alle zojuist opgenoemde gevolgen van dien. De voedingsstoffen die absoluut het slechtst zijn op dit gebied, zijn verzadigde vetten en transvetten.

“Je lichaam is een soort motor: als je er de verkeerde brandstof in stopt, dan loopt hij vast.”

Verzadigde vetten zijn vetten die uit dieren afkomstig zijn. Dan heb ik het niet alleen over vlees, maar ook over zuivel en eieren. Niet alle soorten vlees bevatten echter evenveel verzadigd vet, Rund en varken zijn veruit het slechtste, maar gevogelte bevat al een hele hoop minder verzadigd vet. Vis bevat vrijwel geen verzadigd vet, maar daarover later meer.

Transvetten zijn van nature plantaardige, onverzadigde vetten, die via een chemisch proces zijn omgezet in verzadigde vetten. Frituurvet, en dus gefrituurd voedsel, bevat vaak een hele hoop transvet. Transvet kan slecht worden opgenomen door het lichaam, en zorgt daarom, naast alle nadelen van verzadigd vet, ook voor een hoger risico op ontstekingen in het lichaam.

Gelukkig is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om je inname van deze vetten te verminderen. Er zijn steeds meer plantaardige voedingsvarianten beschikbaar, die ook steeds beter worden in kwaliteit. Een stukje vlees mag af en toe best, maar niet elke dag van de week. Let ook op de voedingswaarde-informatie van voorverpakt voedsel, want daar zitten deze vetten ook vaak in verwerkt.

Tip 3: Eet meer onverzadigde vetten

In de vorige tip heb ik je misschien het idee gegeven dat vetten enorm ongezond zijn, en alleen maar je cholesterol verhogen, maar dat is niet waar. Onverzadigde vetten zijn juist erg gezond, en deze moet je zo veel mogelijk binnenkrijgen als je last hebt van een te hoog cholesterol. Op verschillende vlakken hebben deze vetten namelijk een totaal tegenovergestelde werking.

Waar verzadigde vetten ervoor zorgen dat je aderen dichtslibben, zorgt onverzadigd vet er juist voor dat de blokkades in je bloedvaten worden weggenomen (waaronder cholesterol). Onverzadigde vetzuren vegen je bloedvaten als het ware schoon, zodat je bloed weer ongehinderd door je lichaam kan stromen, en daar terecht kan komen waar het nodig is.

Onverzadigd vet vind je in verschillende voedingsmiddelen, waarvan vette vis, zoals zalm, de belangrijkste is. Hou je niet van vis of eet je vegetarisch? Dan zijn de meeste noten en bepaalde groenten, zoals avocado’s, ook prima opties.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *