Erectieproblemen door Diabetes? Onderzoek & 7 Oplossingen

Er zijn ontzettend veel mogelijke redenen waarom je last kunt hebben van erectieproblemen, en één van de bekendste is dat mannen erectiestoornissen kunnen hebben door diabetes. In dit artikel beschrijven we hoe erectieproblemen veroorzaakt kunnen worden door diabetes en geven we je de mogelijke oplossingen.

Erectieproblemen

Als je last hebt van erectieproblemen, dan ervaar je het niet kunnen krijgen of behouden van een erectie die hard genoeg is voor het hebben van seks.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker last hebben van erectieproblemen wanneer zij ook diabetes hebben, vooral als het gaat om diabetes type 2. Erectieproblemen kunnen namelijk het gevolg zijn van schade aan bloedvaten en zenuwen, veroorzaakt door een slechte bloedsuikerspiegel op de langere termijn.

Erectiestoornissen/-problemen (impotentie) is het dus onvermogen om een ​​erectie stevig genoeg te krijgen en te houden voor seks. Af en toe erectieproblemen hebben, hoeft niet problematisch te zijn.

De meeste mannen ervaren in hun leven minstens één keer waarbij ze niet in staat zijn om een (harde) erectie te krijgen wanneer ze dat wel willen. In extreme gevallen kunnen ze mogelijk nooit een erectie krijgen of behouden.

Artsen hebben twee soorten erectieproblemen geïdentificeerd:

 • Primaire erectieproblemen treden op wanneer een man nooit een erectie heeft kunnen krijgen of behouden. Dit is zeldzaam.
 • Secundaire erectieproblemen komen voor bij mannen die ooit wel een regelmatige erectiele functie hadden. Dit is het meest voorkomende type.

Als je echter voortdurend erectieproblemen ervaart, kan het een serieuze impact hebben op je leven. Het kan je zelfvertrouwen aantasten, het kan stress veroorzaken en het kan bijdragen aan relatieproblemen.

Problemen met het behouden of überhaupt krijgen van een harde erectie kunnen ook een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand die moet worden behandeld, of van hartaandoeningen.

Als je je dus zorgen maakt over erectieproblemen, neem dan altijd contact op met je dokter, zelfs als je je ervoor schaamt. Dokters hebben alles al eens een keer gezien en je bent niet de eerste die met dit probleem een arts bezoekt. Soms is het behandelen van een onderliggende aandoening al genoeg om erectieproblemen te verminderen of zelfs te stoppen. In andere gevallen kunnen medicatie of andere behandelingen nodig zijn om het probleem te verhelpen. (Bron)

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Erectiestoornissen en diabetes

Erectiestoornissen kunnen ook in verband worden gebracht met andere aandoeningen die veel voorkomen bij mannen met diabetes, zoals hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Erectiestoornissen kunnen sneller optreden bij mannen met diabetes dan bij mannen zonder diabetes.

Problemen met het behouden van een erectie kunnen ook al voorafgaan aan de diagnose van diabetes. Het hebben van erectieproblemen kan een echte uitdaging zijn. Het kan ervoor zorgen dat jij en je partner zich gefrustreerd en ontmoedigd voelen. Neem maatregelen om erectieproblemen het hoofd te bieden, en je seksleven weer op het goede spoor te krijgen.

Waarom zorgt diabetes voor erectieproblemen?

Diabetes kan erectieproblemen veroorzaken omdat het de bloedtoevoer naar de penis en de zenuwen die een erectie beheersen, kan beschadigen. Als je niets doet met de ziekte diabetes, kan dat leiden tot erectiestoornissen vanwege de effecten op de bloedbaan.

Wanneer je als man seksueel opgewonden raakt, komt een chemische stof genaamd stikstofmonoxide vrij in je bloedbaan. Dit stikstofmonoxide vertelt de slagaders en de spieren in je penis om zich te ontspannen, waardoor er dus meer bloed in de penis kan stromen. Hierdoor krijg je als man een erectie.

Mannen met diabetes worstelen echter vaak met schommelingen in de bloedsuikerspiegel, vooral als de ziekte niet goed wordt behandeld. Wanneer je bloedsuikerspiegels te hoog worden, wordt er minder (en vaak niet voldoende) stikstofmonoxide geproduceerd.

Dit kan ervoor zorgen dat er niet voldoende bloed in de penis stroomt om een harde penis te krijgen of te behouden. Lage(re) niveaus van stikstofmonoxide worden vaak aangetroffen bij mensen die kampen met diabetes. (Bron)

Oorzaken diabetes

Om te weten hoe je af kunt komen van erectieproblemen die veroorzaakt worden door diabetes, moet je natuurlijk eerst weten waardoor diabetes veroorzaakt wordt. Zodra je je diabetes onder controle hebt, is de kans namelijk groter dat ook je erectieproblemen zullen verdwijnen.

Oorzaken van diabetes type 2

Gebrek aan insulineproductie

Een gebrek aan insulineproductie is in eerste instantie vooral de oorzaak van diabetes type 1. Het treedt op wanneer insuline-producerende cellen worden vernietigd of beschadigd en daardoor stoppen met het produceren van insuline.

Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel in cellen door het hele lichaam te brengen. Het resulterende insulinetekort laat te veel suiker in het bloed achter en niet genoeg in de cellen voor energie.

Insulineresistentie

Dit is specifiek voor diabetes type 2. Het treedt op wanneer insuline normaal in de alvleesklier wordt geproduceerd, maar het lichaam geen glucose naar de cellen kan verplaatsen als brandstof. In het begin zal de alvleesklier meer insuline aanmaken om de weerstand van het lichaam te overwinnen.

Genen en familiegeschiedenis

Genetica speelt vaak ook een rol bij het bepalen van de waarschijnlijkheid dat je in de toekomst mogelijk diabetes ontwikkelt. Onderzoekers begrijpen de rol van genetica bij de ontwikkeling van diabetes echter niet helemaal goed. Statistieken hebben aangetoond dat als je een ouder of zus of broer hebt met diabetes, de kans om het zelf te ontwikkelen wel toeneemt.

Zwaarlijvigheid

Als je te dik bent en dus overtollig vet hebt, kan dat zorgen voor insulineresistentie. Vetweefsel kan namelijk een zorgen voor een ontsteking die weer kan leiden tot insulineresistentie. Veel mensen met overgewicht ontwikkelen echter nooit diabetes, en er is nog altijd meer onderzoek nodig naar het verband tussen obesitas en diabetes.

Leeftijd

De kans dat je diabetes type 2 ontwikkelt, neemt toe naarmate je ouder wordt. Je risico stijgt vooral nadat je de leeftijd van 45 jaar bent gepasseerd. De incidentie van diabetes type 2 neemt echter dramatisch toe bij kinderen, adolescenten en jongere volwassenen.

Mogelijke factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere verminderde spiermassa, verminderde lichaamsbeweging en gewichtstoename naarmate je ouder wordt. Type 1-diabetes wordt meestal gediagnosticeerd op de leeftijd van 30 jaar. (Bron)

Erectieproblemen oplossen

Wat de juiste behandeling is voor jouw probleem, hangt af van de gezondheidstoestand van jou als patiënt en je eigen vermogen om de behandeling te verdragen. Specialisten, zoals urologen, kunnen goed met individuele gevallen overweg en bepalen aan de hand van jouw specifieke situatie de beste behandeling. In dit artikel zullen we dus enkel algemene oplossingen kunnen geven, aangezien we jouw specifieke situatie niet kennen.

Voor veel mensen is een lichamelijk onderzoek en het beantwoorden van vragen (medische geschiedenis) alles wat een arts nodig heeft om erectiestoornissen te diagnosticeren en een behandeling aan te bevelen. Als je een chronische aandoening hebt of als je arts denkt dat er een onderliggende aandoening een rol speelt bij je probleem, zijn mogelijk meerdere tests of een consult bij een specialist nodig.

Onderzoek voor erectieproblemen

Onderzoeken voor onderliggende aandoeningen kunnen zijn:

 • Een fysiek onderzoek. Hierbij kun je denken aan een uitvoerig onderzoek van je penis en testikels en een controle van de zenuwen op gevoel.
 • Urineonderzoek. Net als eventuele bloedonderzoeken worden urinetests ingezet om te zoeken naar tekenen van diabetes en andere onderliggende gezondheidsproblemen.
 • Bloedonderzoek. Een monster van je bloed wordt naar een laboratorium gestuurd om te checken op tekenen van diabetes, hartaandoeningen, lage testosteronniveaus en mogelijke andere gezondheidsproblemen die bijdragen aan erectieproblemen.
 • Echografie. Deze test wordt meestal uitgevoerd door een specialist op kantoor. Het omvat het gebruik van een staafachtig apparaat, dat een transducer wordt genoemd, dat over de bloedvaten wordt gehouden die de penis Het creëert een videobeeld om je arts te laten zien of je problemen hebt met de bloedstroom. Deze test wordt soms gedaan in combinatie met een injectie van medicijnen in de penis om de bloedstroom te stimuleren en een erectie te produceren.
 • Psychologisch onderzoek. Als er niets uit de fysieke onderzoeken komt, kan je arts je ook vragen stellen om uit te zoeken of je last hebt van een depressie of andere mogelijke psychologische oorzaken van erectieproblemen.

Oplossingen voor erectieproblemen

1.     Veranderingen in levensstijl

Het aanpassen van de levensstijl kan veel problemen verbeteren die erectieproblemen veroorzaken, zoals diabetes en verstopte slagaders. Mannen met onderliggende gezondheidsproblemen moeten de opties met hun arts bespreken.

Veranderingen in levensstijl die kunnen helpen, zijn onder meer:

 • Ontspanningsoefeningen gebruiken om erectieprobleemgerelateerde stress te beheersen en de bloeddruk onder controle te houden
 • Oefenen om de doorbloeding te verbeteren
 • Afvallen, indien nodig, om de bloeddruk te verlagen en de cholesterol- en testosteronniveaus te verbeteren
 • Het veranderen van het dieet, wat vooral mensen met diabetes of hart- en vaatziekten ten goede kan komen

2.     Counseling of relatietherapie

Erectieproblemen kunnen een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen. Je vindt het misschien lastig om erover te praten, maar het probleem komt toch vaker voor dan je denkt. Het is belangrijk om erectieproblemen op tijd te herkennen, erkennen en bespreken, vooral als het verdere gezondheidsproblemen veroorzaakt zoals depressie of angst.

Individuele begeleiding of hulp kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak van het erectieprobleem. Psychiaters of psychologen kunnen je helpen je angst onder controle te krijgen, houden en mentale problemen te verhelpen, waardoor erectieproblemen ook kunnen worden geëlimineerd en kan worden voorkomen dat deze terugkeren.

Therapie voor koppels kan seksuele partners helpen om over jullie gevoelens te communiceren en gezonde, constructieve manieren te vinden om over je erectieproblemen te praten.

3.     Medicatie

Een breed scala aan medicatie kan je helpen bij je erectieproblemen. De bekendste zijn medicijnen zoals Viagra en tadalafil (Cialis), die de bloedtoevoer naar de penis kunnen verbeteren en je helpen om een harde erectie te krijgen.

Deze kunnen effectief zijn als die oorzaak van erectieproblemen fysiek is, en ze werken ook goed als de oorzaak onbekend is of verband houdt met angst. Als een onderliggende aandoening, zoals diabetes, erectieproblemen veroorzaakt, zal de behandeling ervan vaak erectieproblemen omkeren of voorkomen dat het erger wordt.

4.     Mechanische apparaten

Penispompen kunnen bloed in de penis zuigen en bij de meeste mannen daarom dus ook een erectie veroorzaken, zelfs bij veel mannen die al ernstige zenuwbeschadiging hebben. Bij ernstige beschadiging van zenuwen of bloedvaten kan het gebruik van een penisring helpen om het bloed in de penis te houden.

Vacuümpompen bestaan uit een plastic buisje, waarin je je penis plaatst. De pomp, die kan worden aangedreven door een batterij of een handpomp, creëert een vacuüm dat bloed in de penis zuigt waardoor deze rechtop gaat staan.

Een rubberen penisring moet rond de onderkant van de penis worden geplaatst om de penis rechtop te kunnen houden. Een vacuümpomp mag niet worden gebruikt als je een bloedingsstoornis hebt of anticoagulantia gebruikt, dus houd hier rekening mee. Zelfs als er ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen zijn, kan een mechanisch apparaat meestal helpen bij het krijgen van een erectie.

5.     Verandering van medicatie

Sommige medicijnen kunnen erectieproblemen erger maken. Bloeddrukmedicatie kan bijvoorbeeld de bloedtoevoer naar de penis verlagen, waardoor het moeilijker wordt om een erectie te krijgen.

Als je vermoedt dat je erectieproblemen te maken hebben met een bepaald medicijn dat je gebruikt, moet dit zo snel mogelijk bespreken met je arts. Alternatieve medicijnen zijn vaak makkelijk beschikbaar en kennen weinig gevaren.

6.     Kruiden en alternatieve geneeswijzen

Acupunctuur zou je kunnen helpen om je erectieproblemen te stoppen. Sommige mannen vinden dat alternatieve en complementaire therapieën, zoals acupunctuur, helpen bij erectieproblemen. Voorlopig onderzoek suggereert dat sommige kruidensupplementen ook kunnen helpen.

Uit onderzoek is ook gebleken dat ginseng-preparaten de erectie bij mensen met erectieproblemen aardig verbeterde. Preparaten van extract van Pinus pinaster en maca, maritieme dennen en Lepidium meyenii lieten ook mooie resultaten zien. Toch is er nog meer onderzoek vereist.

Ook al kun je alternatieve geneeswijzen vaak zelf aanschaffen, is het nog altijd het veiligst als je het gebruik ervan eerst bespreekt met een arts en vraagt of dat de juiste methode voor jou is.

7.     Bekkenbodemoefeningen

De bekkenbodemspieren helpen de mannen bij het ejaculeren en plassen. Het versterken van deze spieren kan dus ook je erectieproblemen verminderen/verhelpen en de erectiele functie verbeteren.

Uit een uitgebreid onderzoek uit 2010 bleek dat bekkenbodemoefeningen voor mannen met diabetes zeker iets kunnen betekenen. Het zou hen helpen om harde erecties te krijgen en daarnaast te behouden.

Als je last hebt van erectieproblemen is het dus zeker de moeite waard om een bekkenbodemfysiotherapie met je arts te bespreken om te zien welke oefeningen het meest effectief zullen zijn. (Bron)

Complicaties als gevolg van erectieproblemen

Complicaties als gevolg van erectiestoornissen kunnen zijn:

 • Angst of stress
 • Een onbevredigend seksleven
 • Verlegenheid of weinig zelfvertrouwen
 • (Verschillende) relatieproblemen
 • Je partner niet zwanger kunnen maken

Preventie van erectieproblemen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als je dus de mogelijkheid hebt om je erectieproblemen te voorkomen, dan moet je dit zeker proberen. De juiste en beste manier om erectiestoornissen te voorkomen, is door een gezonde en goede levensstijl te hanteren en eventuele gezondheidsproblemen die je al hebt onder controle te houden.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips:

 • Praat samen met je arts om diabetes, hartaandoeningen of andere chronische gezondheidsproblemen aan te pakken.
 • Praat met je arts over regelmatige controles en medische onderzoeken.
 • Stop met slechte gewoontes, zoals roken, en beperk of vermijd alcohol en het gebruik van (illegale) drugs.
 • Beweeg en sport regelmatig.
 • Onderneem stappen om stress te verminderen.
 • Zoek ook hulp bij niet-fysieke gezondheidsproblemen, zoals bij angst, depressie of andere mentale problemen.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *