Kan je Erectieproblemen krijgen door Drank? Wij Zochten Het Uit!
Drankproblemen kunnen een flink verwoestend probleem zijn, met een enorm grote impact op je leven. Zowel professioneel als persoonlijk kan overmatig drankgebruik je leven volledig overhoop gooien, om van de problemen omtrent je gezondheid nog maar te zwijgen. De meeste mensen kijken dan ook niet vreemd op wanneer hen wordt verteld dat erectieproblemen ook veroorzaakt kunnen worden door (overmatig) gebruik van alcohol.
Maar is dat eigenlijk wel zo? Oké, het klinkt geloofwaardig, maar niet alles wat geloofwaardig klinkt, is ook daadwerkelijk waar. In dit artikel heb ik voor je uitgezocht wat het verband tussen alcoholproblemen en erectieproblemen nu eigenlijk echt is, zodat jij eindelijk zeker weet of jouw twee vervelende problemen met elkaar verband houden.
Inhoud van dit artikel
Wanneer heb je een erectieprobleem?
Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan zul je waarschijnlijk van jezelf wel zeker weten dat je een erectieprobleem hebt. Toch kan het zijn dat die zekerheid van je zaak een beetje misplaatst is. Veel mensen weten namelijk helemaal niet wanneer er sprake is van een erectiestoornis, en oordelen door te hoge verwachtingen veel te snel dat ze er één hebben.
Oké, strikt genomen zijn “erectieproblemen” een wat vaag gedefinieerde term. Medische professionals spreken eerder van een erectiestoornis. In de volksmond lopen deze termen een beetje door elkaar heen, dus vandaar dat we de ze in dit artikel ook een beetje door elkaar gebruiken. Wij spreken pas van één van deze beide termen als er een daadwerkelijk structureel probleem is.
Dat is namelijk ook de kern van hoe professionals een erectiestoornis definiëren: als een structureel probleem. Het is niet genoeg dat het af en toe niet lukt om een stevige erectie te krijgen, want dat is (zeker naarmate je ouder wordt) heel normaal. Als jij hem niet 100% van de tijd meer omhoog krijgt terwijl dat vroeger wel lukte, is dat natuurlijk jammer, maar het is dus nog geen reden om aan te nemen dat er echt iets flink mis is.
Als je echt een erectiestoornis hebt, lukt het je zelden tot nooit om een erectie te krijgen die hard genoeg is voor het hebben van geslachtsgemeenschap, of lukt het je zelden tot nooit om die erectie lang genoeg vast te houden voor het hebben van geslachtsgemeenschap. Functionaliteit staat dus centraal; het gaat erom of je nog normaal seksueel kunt functioneren in de meeste gevallen dat je het probeert.
“Eén van de grootste seksuele problemen van dit moment, is dat mannen hun seksuele prestaties meten met die van pornosterren, en daarom denken dat ze tekortschieten.”
Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat het ook heel vervelend kan zijn als je iets minder heftige erectieperikelen ervaart, die net de definitie “erectiestoornis” niet vervullen.
Heb jij last van dergelijke “problemen” en wil je graag weer vaker een erectie kunnen krijgen, dan is de rest van dit artikel nog steeds relevant voor jou, dus klik zeker niet weg! Ook als je nog helemaal geen erectieproblematiek ervaart, maar wel veel drinkt, is de rest van dit artikel relevant.
Kan (overmatig) alcoholgebruik leiden tot erectieproblemen?
Nu je hopelijk voor jezelf weet of je écht last hebt van erectieproblemen of een erectiestoornis, wil je natuurlijk dat de centrale vraag van dit artikel beantwoord wordt: is er nu daadwerkelijk een verband tussen alcoholgebruik en erectieproblemen? Om die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, duiken we het wetenschappelijke onderzoek in.
Dat onderzoek is bijzonder duidelijk: alcohol zorgt wel degelijk voor een hoger risico op erectieproblemen. Op de zeer korte termijn heb je dat misschien al wel eens ervaren; als je na een avond flink zuipen seks probeert te hebben, zul je vaak merken dat dit niet lukt, omdat je geen erectie meer weet te krijgen. Dat kan natuurlijk vervelend en ongemakkelijk zijn, maar het einde van de wereld is het niet.
Zorgwekkender zijn de effecten op de lange termijn. Vooral als je in excessieve mate drinkt (wat bij een drankprobleem natuurlijk al snel het geval zal zijn), vergroot je het risico op een erectiestoornis aanzienlijk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (bron). Ook relatief kleine hoeveelheden alcohol hebben echter al invloed op deze kans, dus de laagste kans op erectieproblemen heb je wanneer je helemaal niet drinkt.
“Minderen kan enorm helpen, maar de enige écht gezonde hoeveelheid alcohol is 0.”
Heb jij last van een drankprobleem en lukt het je daarnaast vaak niet om een erectie te krijgen, dan is er dus een goede kans dat deze twee problemen met elkaar te maken hebben.
Los van de vraag of je er ook je erectieproblemen mee oplost, is het voor je gezondheid natuurlijk hoe dan ook een goed idee om te proberen te stoppen met drinken, maar wie weet sla je er dus twee vliegen in één klap mee!
Stoppen mijn erectieproblemen als ik stop met drinken?
Als jij een erectieprobleem én een drankprobleem hebt, dan lijkt de oplossing natuurlijk enorm voor de hand te liggen: stop met drinken, en je bent van je beide problemen af!
Maar werkt dat echt zo, of is dat te simpel gedacht? Daar kan ik eigenlijk alleen een heel onbevredigend antwoord op geven: het zou zo kunnen zijn van wel, maar het zou ook zomaar kunnen van niet.
Als je erectieproblemen echt worden veroorzaakt door je drankgebruik, dan zal stoppen met drinken meestal genoeg zijn om je erectieproblemen (op den duur) ook te laten verdwijnen. Meestal is er nog geen permanente schade aangericht, en zal je na verloop van tijd dus gewoon weer normale erecties kunnen krijgen. Het kan echter ook voorkomen dat je minder geluk hebt.
Soms is er namelijk wel permanente schade als gevolg van een langdurige ongezonde levensstijl. Alcoholmisbruik maakt een hoop kapot, ook in je lichaam.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vaatstelsel dermate verslechterd is dat je nooit meer echt een stevige erectie kan krijgen. Gelukkig is dit een erg zeldzaam scenario, en komt het op dat vlak meestal wel weer goed.
Daarnaast kan het zijn dat er een andere oorzaak ten grondslag ligt aan je erectieproblemen. Erectieproblemen zijn een enorm complex medisch probleem, mede omdat ze door een enorme hoeveelheid potentiële oorzaken kunnen komen. Je weet dus niet zeker of je drankprobleem écht de oorzaak van je erectieprobleem is tot je stopt met drinken, waarna je erachter kan komen dat je nóg een onderliggend probleem moet oplossen.
Hoe stop ik met drinken? 3 tips
Als jij een serieus alcoholprobleem hebt (wat doorgaans zal betekenen dat er sprake is van een verslaving), dan snap ik ook wel dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om te stoppen met drinken. Verslaving is een serieus mentaal probleem, en je kan niet zomaar even besluiten dat je je er door pure wilskracht overheen zet.
Toch is er zeker licht aan het einde van de tunnel, want velen voor jou hebben hun verslaving weten te overwinnen.
Het is hierbij echter wel van groot belang dat je de juiste aanpak volgt, want als je hier bepaalde fouten in maakt, is je poging om te stoppen eigenlijk bij voorbaat gedoemd om te falen. Wat die juiste aanpak dan precies is, zal ik je (in de basis) duidelijk proberen te maken aan de hand van de volgende tips:
Tip 1: Schakel de hulp van een professional in
Laten we wel wezen: als jij een serieus drankprobleem hebt dat je wil oplossen, dan gaat dat nogal een uitdaging zijn, en kan een lijstje met tips op het internet je daar maar zéér beperkt bij helpen.
De belangrijkste tip die ik jou daarom kan geven, is de volgende: schakel de hulp in van een professional; iemand die getraind is in omgaan met verslaving en jou kan helpen je doelen te bereiken.
“In een individualistische samenleving als de onze kan het lastig zijn om om hulp te vragen, maar het getuigt alleen maar van kracht om het toch te doen!”
Je eerste aanspreekpunt is wat dit betreft je huisarts. Die kan je vaak al enorm helpen met het maken van een plan, iets wat essentieel is als je het ook daadwerkelijk vol wil houden. Bovendien kan de huisarts je vaak al een hoop praktische adviezen geven, ook omdat die misschien al weet waar jouw specifieke valkuilen liggen en dus weet wat jij moet vermijden om makkelijker nuchter te blijven.
Je huisarts kan echter ook een praktijkondersteuner GGZ inschakelen om jou te helpen als die dat nodig acht. Zo’n ondersteuner is nog meer gespecialiseerd in het helpen van mensen met een verslaving, en heeft bovendien meer tijd om jou hierin te begeleiden dan je waarschijnlijk al flink overwerkte huisarts. Hierdoor zullen je succeskansen dus flink toenemen.
Ben je écht een zwaarder geval, en heb je bijvoorbeeld ook last van serieuze ontwenningsverschijnselen, dan kan de huisarts je doorsturen naar de verslavingszorg. Dit is waarschijnlijk wat je voor je ziet bij woorden als “afkicken”; echt intensieve zorg en observatie om ervoor te zorgen dat jij van de drank afblijft en niet terugvalt in je oude patronen.
Tip 2: Spreek uit naar je omgeving dat je stopt met drinken
Zoals ik net al even aangaf, is het een heel slecht idee om een groot probleem, zoals een drankprobleem, in je eentje aan te pakken. Professionele hulp is één voorbeeld daarvan, maar ook ondersteuning vanuit je omgeving is van grote invloed op je kans van slagen wanneer je wil stoppen met drinken. Het is daarvoor echter wel van belang dat je omgeving ook wéét dat je probeert te stoppen.
Het is dus belangrijk om dit gegeven uit te spreken naar je omgeving. Doe je dit niet, dan kunnen ze je niet alleen niet steunen, maar de kans is ook nog eens groot dat ze je onbedoeld in lastige situaties brengen waarin het lastig is om je aan je voornemens te houden.
Mensen in je omgeving weten dan bijvoorbeeld niet dat ze beter niet kunnen voorstellen om de kroeg in te gaan, en je beter geen biertje kunnen aanbieden.
Uiteraard snap ik ook wel dat je deze informatie liever niet met anderen deelt, gezien het toch nog wel grote taboe rondom verslaving dat heerst in deze samenleving. Velen zien het niet zozeer als de ziekte die het is, maar als een persoonlijk falen, een gebrek aan zelfbeheersing waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Ik snap het dus heel goed als je bang bent dat mensen een oordeel klaar zullen hebben over jouw verslaving.
“Dat verslaving een ziekte is, en geen persoonlijk moreel falen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (bron).”
Dat is jammer, maar het maakt het niet minder belangrijk om het toch te doen. Bedenk je ook dat het om jouw naasten gaat, en dat die voor jou dus waarschijnlijk eerder begrip zullen kunnen opbrengen dan voor de gemiddelde verslaafde. Bovendien kunnen ze lastig volhouden dat jij een gebrek aan wilskracht hebt wanneer ze kunnen zien hoeveel wilskracht jij nodig hebt om je van drank te onthouden.
Tip 3: Vervang drankgerelateerde gewoontes
Eén van de redenen dat het lastig kan zijn om te stoppen met drinken, is dat het in onze samenleving zo ontzettend normaal is om te drinken, en waarschijnlijk dus verwikkeld is met allerlei dagelijkse gewoonten.
Wanneer je deze dagelijkse dingen nu zónder drankje beleeft, maakt dit je pijnlijk bewust van het feit dat je niet mag drinken waar je dat normaal wel zou doen. En hoe meer je bewust aan het nadenken bent over het niet-drinken, hoe lastiger het wordt.
Het is daarom belangrijk om deze gewoontes te vervangen. Als je gewend bent om na je werk iets te gaan drinken, ga dan niet mee met je collega’s die wél alcohol drinken, maar ga voortaan sporten na je werk, of ga gewoon meteen naar huis. Was je gewend om ’s avonds voor de tv nog wat te drinken, kijk dan liever helemaal geen tv op dat tijdstip, maar ga bijvoorbeeld lezen. Zo ben je er ook minder mee bezig dat je op die momenten vroeger had gedronken.
Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen
In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.
Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:
In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.
Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode: