Kun Je Een Erectiestoornis Krijgen door (Wiet) Roken? 7 Oplossingen

Het is de nachtmerrie van elke man: je kunt, hoewel je erg opgewonden bent, vaak geen stijve meer krijgen. Hierdoor voel je je aangetast in je mannelijkheid en word je ook onzeker tegenover je partner. Zal je partner niet denken dat je impotent bent? Maar je bent toch geen oude vent die Viagra nodig heeft?

Op een ochtend word je wakker en hoewel jij en je partner zin hebben in een snel potje ochtendseks, laat je penis je weer eens flink in de steek. Later onder de douche schiet het door je hoofd: zou mijn erectiestoornis mogelijk verband houden met het feit dat ik verslaafd ben aan roken?

Als jij een erectiestoornis hebt, en je bang bent dat dit wel eens zou kunnen komen doordat je rookt, dan is dit artikel voor jou. In dit artikel zal ik namelijk uitleggen of het mogelijk is om een erectiestoornis te krijgen als gevolg van roken, en welke verdere consequenties dit voor je heeft.

Wat is een erectiestoornis?

Een erectiestoornis (ook wel erectiele disfunctie genoemd door artsen) houdt kortweg het volgende in. Je penis wordt niet meer stijf genoeg om seksueel contact met je partner te hebben. Bij een erectiestoornis speelt dit probleem niet incidenteel, maar komt het regelmatig voor.

Een erectiestoornis is erg vervelend, maar het goede nieuws is: een erectiestoornis kan verholpen worden.

Bij het woord erectiestoornis denken veel mensen vaak aan heel oude mannen die geen stijve meer kunnen krijgen. Het is echter niet zo dat alleen oude mannen last hebben van potentiestoringen. Wel is het zo dat naarmate de leeftijd vordert, het waarschijnlijker wordt dat je te maken krijgt met een potentiestoring. Een groot misverstand is dat er niets aan te doen is.

Omdat dit misverstand blijft bestaan, zijn er veel mannen die blijven rondlopen met een erectiestoornis. Vaak accepteren ze het als een gegeven en denken ze “het zal er wel bij horen” of schamen ze zich ervoor. Dit is hartstikke jammer, voor jou en je partner: want wie wil er nou niet af en toe flink van bil gaan en genieten tussen de lakens?

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Hoe werkt een erectie?

Om te begrijpen wat een erectiestoornis is, moet je eerst begrijpen wat een erectie is. Op het moment dat je opgewonden raakt (bijvoorbeeld als je je partner ziet) sturen je hersenen een seintje naar de penis. In de penis zitten drie zwellichamen. Deze beginnen zich, na het seintje dat je opgewonden bent, te vullen met bloed.

Hierdoor worden de andere bloedvaten rondom de penis dichtgedrukt. Daardoor ontstaat er een stuwing in de penis. Deze stuwing zorgt ervoor dat de penis hard en stijf wordt. Om de penis hard en stijf te houden, is het belangrijk dat de penis geprikkeld blijft worden. Tijdens de seks krijg je normaliter ruimschoots voldoende prikkels om de erectie vast te houden.

Testosteron

Als je midden in de nacht of ’s ochtends wakker wordt met een stijve penis, dan is dit vaak een indicatie voor een gezonde penis. Het gemak waarmee je opgewonden raakt en een stijve penis krijgt, is overigens ook afhankelijk van je libido. Je libido, ook wel sekslust, is ook afhankelijk van het hormoon testosteron.

Mannen met veel testosteron zullen eerder zin hebben in seks.

Als je echter gedurende een lange tijd te weinig testosteron in je bloed hebt, dan kan dit leiden tot een erectiestoornis. Naarmate je ouder wordt, speelt deze testosteronvermindering een rol. Echter is het wel zo dat mannen die in een goede gezondheid verkeren vaak tot aan hun dood een erectie kunnen krijgen (vaak duurt het wat langer totdat de penis helemaal stijf is of heb je meer prikkels nodig).

Bij een erectiestoornis is er dus sprake van te weinig testosteron in het bloed. Dit heeft ook te maken met libidoverlies. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een libidoverlies. Vaak gaat dit gepaard met een van de volgende zaken:

 • Problemen die hun oorsprong vinden in de relatie met je partner
 • Het feit dat je een laag zelfbeeld hebt
 • Je loopt rond met een (milde) depressie
 • Je hebt te kampen met eventuele bijwerkingen van medicijnen die je gebruikt

Een erectiestoornis is echter een aandoening die zowel psychische als fysieke oorzaken kan hebben. Ook kan je leefstijl een grote invloed hebben op je potentie. Een aantal zaken binnen de categorie levensstijl die funest zijn voor je vermogen om een stijve penis te krijgen, zijn:

 • Roken
 • Het gebruik van drugs
 • Het nuttigen van alcohol
 • Het hebben van obesitas

Het moge duidelijk zijn dat een erectiestoornis (nog) sneller optreedt als er meerdere van deze zaken spelen in je leven.

Kan ik een erectiestoornis krijgen van roken?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan roken een rol spelen in het ontwikkelen van een erectiestoornis. Hoewel roken in reclames vaak als zeer mannelijk en stoer wordt gepresenteerd, blijkt uit studies dat roken het risico op erectiestoornissen tot wel 70% kan verhogen! De erectiestoornissen die voortkomen uit roken kunnen zowel op de lange als korte termijn optreden.

Maar hoe komt het nou dat het roken van tabak slecht is voor je vermogen om een erectie te krijgen? Sigaretten bevatten een aantal schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat je bloedvaten geleidelijk aan dichtslibben. Dit zorgt voor een vernauwing van de slagaderwand en leidt tot hoge bloeddruk. Rokers hebben hierdoor een verhoogde kans op hartinfarcten en beroertes.

Het feit dat er (slag)aderen dichtslibben is ook zeer nadelig voor het vermogen om een erectie te krijgen. De slagaders in de penis worden namelijk ook aangetast. Door roken wordt het moeilijker voor het lichaam om bloed naar de penis te stuwen en deze zodoende stijf en hard te maken. Om het kort samen te vatten: van roken kun je dus een erectiestoornis krijgen.

Uit een studie is gebleken dat roken een negatievere impact heeft op de potentie dan bijvoorbeeld ouderdom of diabetes. Uit een studie is gebleken dat mannen die tot één pakje sigaretten per dag roken 24% meer kans hebben op impotentie dan mensen die helemaal niet roken.

Als je meer rookt, loopt dit percentage zelfs op naar 39%.

Zelfs als je maar af en toe een sigaret rookt, heeft dit al een schadelijk effect. Door een sigaret te roken, verhoog je namelijk het gehalte koolmonoxide in je bloed. Koolmonoxide is een gas. Dit gas zorgt ervoor dat je slagaders (tijdelijk) samentrekken, waardoor het bloed  de penis moeilijker kan bereiken om deze hard en stijf te maken, ook bij gelegenheidsrokers.

Kan ik ook een erectiestoornis krijgen door wiet roken?

Wiet roken kan bij zowel mannen als vrouwen tot problemen in de slaapkamer leiden. Het vervelende voor jou is alleen: mannen krijgen hier vaker mee te maken. Waarom dit zo is, is vrij ingewikkeld. Toch ga ik proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Uit onderzoek is onlangs gebleken dat de penis receptoren (eiwitten in het celmembraan waaraan zich een specifiek molecuul kan binden) heeft voor het actieve ingrediënt in marihuana. Dat betekent dat de stof in marihuana dus een effect kan hebben op de penis. Het stofje waar het om gaat is tetrahydrocannabinol (dat ook wel beter bekend is als THC).

THC kan met name de functionaliteit van de gladde spier in de penis beïnvloeden. Hoe groot is die beïnvloeding dan? Heel erg groot.

Beeld het je maar in: 70 tot 80% van de penis bestaat namelijk uit deze spier.

Dat je een erectiestoornis kunt krijgen van wiet lijkt misschien gek voor mensen die af en toe wiet gebruiken. Als je af en toe wiet gebruikt in een gematigde hoeveelheid krijg je namelijk juist meer zin in seks en voel je alles nog veel beter aan. Rook je echter veel meer wiet, dan zul je je penis moeilijker omhoog krijgen. Bij langdurig veelvuldig gebruik kun je ook moeilijker klaarkomen.

Effecten van stoppen met roken bij een erectiestoornis

Als je stopt met roken zul je al binnen 48 uur tijd het verschil merken. Je zult dan makkelijker een erectie krijgen. Hetzelfde geldt overigens voor vrouwen: zij krijgen makkelijker een natte vagina. Je seksleven kan dus een goede reden zijn om (samen) te stoppen met roken. Echter heeft langdurig roken wel een onomkeerbaar effect op de slagaders van de roker.

Wat kan ik nog meer doen om een erectiestoornis tegen te gaan? 7 oplossingen

Naast het stoppen met (wiet) roken, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je erectiestoornis te verhelpen of te voorkomen. In dit artikel zal ik 7 oplossingen presenteren. Als je deze tips volgt zul je niet alleen makkelijker een erectie kunnen krijgen, het zal ook zeer goed zijn voor je algehele gezondheid.

Oplossing #1: Let op je voeding

Een voedingspatroon dat bestempeld wordt als slecht voor je hart is ook een voedingspatroon dat slecht is voor je erectie. Om een erectie te krijgen, moet de bloedcirculatie naar de penis goed functioneren. Lees hier meer over voeding en erectiestoornissen.

Oplossing #2: Zorg dat je een gezond gewicht bereikt of houdt

Overgewicht kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie naar de penis moeilijk verloopt. Daarnaast neemt de productie van testosteron af bij iemand die veel buikvet heeft. Als je te zwaar bent, dan kan 5 tot 10% afvallen al een enorm verschil maken als het gaat om je potentie  (het vermogen om een stijve penis te krijgen).

Oplossing #3: Probeer een hoge bloeddruk tegen te gaan

Ook bij het tegengaan van een hoge bloeddruk is je voedingspatroon van groot belang. Een mediterraan dieet kan hierbij wonderen doen, zoals blijkt uit dit onderzoek.

Oplossing #4: Houd je testosteronspiegel in de gaten

Het testosterongehalte bij mannen neemt naar mate je ouder wordt steeds verder af. Dit gaat geleidelijk: vanaf ongeveer 40 jaar neemt het testosteronniveau bij mannen met bijna 1,5% per jaar af. Een tekort aan testosteron kan leiden tot zogenaamde ‘zachte’ erecties. Je kunt bij de huisarts laten controleren of je daadwerkelijk een tekort aan testosteron hebt en er iets aan laten doen.

Oplossing #5: Gebruik geen anabole steroïden

Anabole steroïden zijn middelen die vaak door bodybuilders of brede heren uit de sportschool gebruikt worden om zichzelf nog verder ‘op te pompen’. Anabole steroïden hebben echter een heel vervelende bijwerking: ze laten je ballen krimpen. En die krimpende ballen kunnen minder testosteron aanmaken, hetgeen tot problemen leidt. Lees er hier meer over.

Oplossing #6: Probeer stress tegen te gaan

Iedereen heeft wel eens stress. Toch is stress niet erg behulpzaam als je probeert een stijve te krijgen. Als je stress hebt, maakt het lichaam namelijk adrenaline aan. Adrenaline is een stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten samentrekken. Dit kan een negatief gevolg hebben voor je vermogen om een erectie te krijgen. Lees hier meer over psychologische oorzaken van erectiestoornissen.

Oplossing #7: Zorg dat je regelmatig blijft bewegen

Erectiestoornissen komen veel vaker voor bij mensen in ‘zittende’ beroepen. Met name sporten als hardlopen en zwemmen zijn erg goed voor het functioneren van je penis. Ook kunnen bepaalde oefeningen enorm helpen om weer een stevige erectie te krijgen.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

1 Reactie op "Kun Je Een Erectiestoornis Krijgen door (Wiet) Roken? 7 Oplossingen"

 1. Wendy

  says:

  Probleem!!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *