Herken Erectiele Disfunctie: Beginnende Klachten + 12 Tips

Weinig mannen willen praten over hun onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, maar erectiele disfuncties kunnen een diepgaande invloed hebben op relaties en zelfrespect.

Gelukkig betekenen problemen in de slaapkamer niet noodzakelijkerwijs dat je te maken hebt met erectiele disfuncties. De meeste mannen zullen op een bepaald moment in hun seksuele geschiedenis problemen krijgen met een erectie. Een slechte dag in de slaapkamer betekent echter niet dat er gelijk grote seksuele gezondheidsproblemen zijn.

Bijna alle mannen hebben af en toe wel eens moeite met het krijgen en/of behouden van een erectie en dat is dus normaal. Sommigen hebben er echter regelmatig last van. Het is dan niet meer een klein probleempje waar je samen met je partner om kunt glimlachen, maar een serieus probleem waar je zo spoedig mogelijk vanaf wilt. In dat geval kan het zijn dat je last hebt van een erectiele disfunctie.

Ook al heb je wat vaker problemen bij het krijgen en/of behouden van een erectie, dan nog hoeft dat niet direct te betekenen dat er iets ergs aan de hand is. Maar hoe weet je dan of je echt een erectiele disfunctie hebt of zult krijgen en hoe kun je dit probleem oplossen als dit zo is?

In dit artikel geven we je de beginnende klachten van een erectiele disfunctie en tips om toch nog een erectie te krijgen en behouden!

Wat is een erectiele disfunctie?

Een erectiestoornis/erectiele disfunctie (ook wel impotentie) is het onvermogen om een erectie stevig genoeg te krijgen of te behouden om seks te hebben.

Af en toe erectieproblemen hebben, is niet noodzakelijk een reden tot bezorgdheid. Als erectiestoornissen echter een voortdurend probleem zijn, kan het stress veroorzaken, je zelfvertrouwen beïnvloeden en bijdragen aan relatieproblemen. Problemen met het krijgen of behouden van een erectie kunnen ook een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand die moet worden behandeld en vormt een risicofactor voor hartaandoeningen. (Bron)

Een erectiele disfunctie kan optreden als gevolg van problemen in elk stadium van het erectieproces. Een erectie is het gevolg van een verhoogde bloedtoevoer naar de penis. De bloedstroom wordt meestal gestimuleerd door seksuele gedachten of directe stimulatie (aanraking) van je penis.

Wanneer een man seksueel opgewonden raakt, ontspannen de spieren in de penis. Dit zorgt voor een verhoogde bloedstroom door de penisslagaders, waardoor twee kamers in de penis worden gevuld. Naarmate de kamers zich vullen met bloed, wordt de penis stijf. Een erectie eindigt wanneer de spieren weer samentrekken en het opgehoopte bloed door de penisaders kan terugstromen. (Bron)

Mannelijke seksuele opwinding is een complex proces waarbij de hersenen, hormonen, emoties, zenuwen, spieren en bloedvaten betrokken zijn. Erectiele disfuncties kunnen het gevolg zijn van een probleem met een van deze. Evenzo kunnen stress en geestelijke gezondheidsproblemen erectiestoornissen veroorzaken of verergeren.

Soms veroorzaakt een combinatie van fysieke en psychologische problemen erectiele disfuncties. Een kleine lichamelijke aandoening die je seksuele reactie vertraagt, kan bijvoorbeeld angst veroorzaken bij het behouden van een erectie. De resulterende angst kan erectiele disfuncties veroorzaken of verergeren. (Bron)

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Beginnende Klachten Erectiele Disfunctie

Je vermogen om opgewonden te raken is een ingewikkeld proces. Je emoties, hersenen, hormonen, zenuwen, bloedvaten en spieren spelen allemaal een ingewikkelde rol bij mannelijke opwinding. Als een van deze onderdelen niet in lijn is, kan dit een soort disfunctie veroorzaken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je mentale gezondheid evenveel deel uitmaakt van je seksuele vermogen als je fysieke gezondheid. Stress en andere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen erectiele disfuncties veroorzaken of verergeren. Kleine gezondheidsproblemen kunnen je seksuele respons vertragen, maar de bijbehorende angst die gepaard gaat met de langzame seksuele respons kan de zaken volledig afsluiten.

Incidentele of intermitterende seksuele problemen wijzen niet noodzakelijkerwijs op erectiele disfuncties. Maar je hebt mogelijk te maken met erectiele disfuncties wanneer de volgende symptomen aanhouden: (Bron)

Verminderd verlangen naar seks

Verlies van libido (geslachtsdrift) is een veelvoorkomend probleem dat veel mannen en vrouwen op een bepaald moment in hun leven treft. Het wordt vaak in verband gebracht met relatieproblemen, stress of vermoeidheid, maar kan een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals verminderde hormoonspiegels.

De zin in seks van iedereen is anders en er bestaat niet zoiets als een “normaal” libido. Maar als je merkt dat je gebrek aan seks verontrustend is of je relatie beïnvloedt, is het een goed idee om naar oplossingen te zoeken. (Bron)

Veel voorkomende oorzaken van een laag libido

Eén van de eerste dingen die je moet overwegen, is of je tevreden bent in je relatie. Twijfel je of maak je je zorgen over het verlies van seksueel verlangen? Dan kan dit te maken hebben met de relatie waar je in zit en de stand van deze relatie.

Een laag libido kan het gevolg zijn van:

 • Een langdurige relatie hebben en ‘te vertrouwd’ raken met je partner
 • Verlies van seksuele aantrekkingskracht
 • Onopgeloste conflicten en veelvuldige ruzies
 • Slechte communicatie
 • Moeite om elkaar te vertrouwen
 • Fysieke seksuele problemen (Bron)

Onvermogen om een erectie te behouden

Het kan zijn dat je wel een erectie kunt krijgen, maar dat deze al heel snel weer verdwijnt. Dit is ook een beginnende klacht van een erectiele disfunctie.

Onvermogen om een erectie te krijgen

Sommige mannen hebben al moeite met het krijgen van een erectie. Ook kan het zijn dat als ze een erectie krijgen deze niet hard of stevig genoeg is om daadwerkelijk geslachtsgemeenschap te hebben. Ook dit is een beginnende klacht van erectiele disfuncties.

12 Tips Bij een Beginnende Erectiele Disfunctie

Nu je weet wat een erectiele disfunctie is en wat de beginnende klachten zijn van een erectiele disfunctie, geven we je 12 tips om hiervan af te komen en weer een harde erectie te krijgen/behouden!

1.     Let op wat je eet

Een dieet dat slecht is voor je hart, is ook niet goed voor je vermogen om erecties te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat dezelfde eetpatronen die hartaanvallen veroorzaken als gevolg van een beperkte bloedstroom in de kransslagaders, ook de bloedstroom naar en in de penis belemmeren.

De bloedstroom is nodig om de penis rechtop te laten staan. Diëten met zeer weinig groenten en fruit en veel vet, gefrituurd en verwerkt voedsel kunnen bijdragen aan een verminderde bloedcirculatie door het hele lichaam. (Bron)

2.     Behoud een gezond gewicht

Overgewicht kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder diabetes type 2, die door het hele lichaam zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken. Als de diabetes de zenuwen beïnvloedt die de penis voeden, kan een erectiele disfunctie het gevolg zijn. (Bron)

3.     Vermijd hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Een hoog cholesterolgehalte of hoge bloeddruk kan je bloedvaten beschadigen, inclusief de bloedvaten naar jouw penis. Dit kan uiteindelijk leiden tot erectiele disfuncties.

Zorg ervoor dat je arts je cholesterolgehalte en bloeddruk controleert. Misschien wil je ook je bloeddruk controleren tussen doktersbezoeken. Bloeddrukmeters worden tevens verkocht voor thuisgebruik. Als je cholesterol of bloeddruk niet in orde is, bezoek dan de dokter. (Bron)

4.     Drink met mate of helemaal geen alcohol.

Er is geen eenduidig bewijs dat milde of zelfs matige alcoholconsumptie slecht is voor de erectiele functie. Maar chronisch zwaar drinken kan leverschade, zenuwbeschadiging en andere aandoeningen veroorzaken, zoals het verstoren van de normale balans van mannelijke geslachtshormoonspiegels, die wél zeker tot erectiele disfuncties kunnen leiden. (Bron)

5.     Als je rookt, stop dan.

Roken van sigaretten kan de bloedvaten beschadigen en de bloedtoevoer naar de penis belemmeren. En nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, wat de bloedtoevoer naar de penis kan belemmeren. (Bron)

6.     Communiceer met je partner

Een andere tip is om ervoor te zorgen dat je met je partner communiceert over wat je leuk vindt tijdens het hebben van seks. Veel mannen zijn niet communicatief over wat hen echt opwindt. Als je niet opgewonden bent, kun je erectiele disfuncties ervaren.

Zorg ervoor dat je je partner vertelt wat je opwindt. Communiceren over intimiteit moet er ook toe leiden dat je je meer verbonden voelt met je partner en dat je je meer ontspannen voelt als je seksueel samen bent. (Bron)

7.     Doe aan voorspel

Naarmate mannen ouder worden, hebben ze meer stimulatie nodig om een erectie stevig genoeg te krijgen en te houden voor seks. Alleen of met een partner voorspel doen is een geweldige manier om je opwindingsniveaus te verhogen en een stevige erectie te krijgen.

Veel mannen beginnen het proces van seks te bespoedigen zodra ze erectiele disfuncties ervaren. Ze zijn bang dat ze hun erectie zullen verliezen, dus haasten ze zich in plaats van langzaam te gaan. Maar haasten maakt het probleem vaak alleen maar erger!

Je kunt ook overwegen om een penisring te gebruiken als je een erectie kunt krijgen maar deze moeilijk kunt behouden. Penisringen werken door het bloed in je penis op te vangen, zodat de penis langer hard blijft. Je kunt er een kopen in een sekswinkel of online. Doe je penis en testikels in de penisring als je half-hard bent en houd hem aan tot je klaar bent met seks. Het is een geweldige, zeer goedkope oplossing voor erectiele disfuncties. (Bron)

8.     Blijf uit de buurt van risicovolle seks

Geloof het of niet, sommige gevallen van erectiele disfuncties komen voort uit penisletsels die optreden tijdens seks. Je tijd nemen en bepaalde risicovolle posities vermijden, kan helpen. Het kan ongemakkelijk zijn, maar overweeg om met je arts te praten over wat je moet doen en, nog belangrijker, wat je beter niet kunt doen. (Bron)

9.     Limiteer pornografie

Iets anders om te overwegen met betrekking tot erectiele disfunctie is je porno-gebruik. Als je regelmatig masturbeert met zeer stimulerende porno, kan het moeilijk zijn om ook zo opgewonden te raken in de slaapkamer met je partner.

Het kijken naar videopornografie is erg stimulerend en mannen hebben vaak moeite om hetzelfde niveau van opwinding of stimulatie met hun partners te creëren. Overweeg om te masturberen zonder technologie, omdat afbeeldingen in je hoofd minder stimulerend zijn dan iets live te zien. Probeer dit twee weken en kijk of je erectiekwaliteit verbetert! (Bron)

10.  Beperk stress

Psychologische stress verhoogt het niveau van het hormoon adrenaline, waardoor de bloedvaten samentrekken. Dat kan slecht nieuws zijn voor een erectie. Alles wat een man kan doen om de spanning te verminderen en zich emotioneel beter te voelen, zal zijn seksleven waarschijnlijk een grote boost geven. (Bron)

Angst is een van de grootste bijdragen aan erectiele disfuncties. In sommige gevallen kan het een grotere rol spelen dan fysiologische problemen. Als je bang bent dat je niet in staat zult zijn om te spelen of te genieten in bed, zal je minder geneigd zijn om jezelf te vermaken. Het is een zichzelf vervullende cyclus.

Probeer je niet te concentreren op je erectiele disfunctie wanneer je intiem wordt met je partner. Geniet in plaats daarvan van de tijd die je samen hebt. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen ontspannen. Massagetechnieken kunnen je ook eenvoudig plezier en ontspanning door aanraking brengen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer je klaar bent voor een bevredigende en stressvrije seksuele ervaring. (Bron)

11.  Zorg voor een goede nacht rust

Slaapstoornissen hangen nauw samen met erectieproblemen, variërend van een verminderde interesse in seks tot erectiele disfuncties.

In een studie uit 2015 ontdekten onderzoekers dat patiënten met obstructieve slaapapneu vaker lager scoorden op de International Index of Erectile Function Questionnaire (IIEF) -test dan patiënten met gezonde, normale slaapgewoonten.

Wanneer de slaapapneu werd behandeld met een CPAP-machine, verbeterden de IIEF-scores van de patiënten, wat suggereert dat slaapkwaliteit een rol speelt bij mannelijke seksuele prestaties. (Bron)

12.  Bezoek een dokter

Wanneer al de voorgaande tips niet helpen, is het tijd om de dokter te bezoeken en de achterliggende problematiek te onderzoeken. Het is niets om je voor te schamen en dokters hebben alles al gezien, dus laat je vooral niet tegenhouden door schaamte om van dit probleem af te komen.

Je arts zal je specifieke situatie overwegen om te bepalen welke medicatie of andere oplossing het beste werkt voor jou. Deze medicijnen behandelen je erectiele disfunctie mogelijk niet onmiddellijk. Soms moet je met je arts samenwerken om de juiste medicatie en dosering voor jou te vinden.

Voordat je medicatie, inclusief vrij verkrijgbare supplementen en kruidengeneesmiddelen voor erectiele disfuncties inneemt, moet je altijd je arts raadplegen. Medicijnen voor erectiele disfuncties werken niet bij iedereen en zijn mogelijk minder effectief onder bepaalde omstandigheden, zoals na een prostaatoperatie of wanneer je diabetes hebt. Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld indien je:

 • Nitraatgeneesmiddelen inneemt, vaak voorgeschreven voor pijn op de borst (angina pectoris) – zoals nitroglycerine (Nitro-Dur, Nitrostat, anderen), isosorbidemononitraat (Monoket) en isosorbidedinitraat (Dilatrate-SR, Isordil, Bidil);
 • Hartziekte of hartfalen hebt;
 • Een zeer lage bloeddruk hebt (hypotensie).

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *