5 Psychologische Oorzaken van Impotentie + 3 Oplossingen

Impotentie, oftewel het onvermogen om een fatsoenlijke erectie te kunnen krijgen, is iets dat vaker voorkomt dan veel mannen denken, maar waar nog steeds een ontzettend taboe omheen hangt. Mannen die er last van hebben schamen zich er vaak voor, en voelen zich minder mannelijk als gevolg van hun erectieprobleem.

Waar veel van deze mannen echter niet aan denken, is dat de oorzaak van erectiestoornissen meestal psychisch is, en niet (puur) lichamelijk. Daarom wordt al snel naar middelen als Viagra of apparaten als penispompen gegrepen, terwijl dit soort methoden ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het is daarom beter om te kijken of er een psychologische oorzaak aan jouw impotentie ten grondslag ligt.

Een erectiestoornis is heel vervelend, omdat het ervoor zorgt dat je geen seks meer kunt hebben. Als je in een relatie zit, kan dit bovendien jou en je partner uit elkaar drijven, omdat zij zich niet meer door jou bevredigd voelt. Het is dan ook niet gek dat impotente mannen vaak alles willen doen voor een oplossing.

Als je door puur gedachten een erectie kan krijgen, is het dan zo vreemd dat je ook door gedachten impotent kan worden?

In dit artikel zal ik een aantal veel voorkomende psychologische oorzaken van impotentie bespreken, zodat jij aan de hand hiervan kan bepalen of deze de oorzaak van jouw stoornis zouden kunnen zijn. Bovendien zal ik vervolgens een aantal manieren bespreken waarop jij hopelijk je erectiestoornis kan oplossen, of in ieder geval sterk kan verminderen. De oorzaken die ik zal gaan bespreken zijn de volgende:

 • Relatieproblemen
 • Stress in het dagelijks leven
 • Onzekerheid
 • Faalangst
 • Depressie

Oorzaak 1: Relatieproblemen

psychisch1Dat relatieproblemen een oorzaak kunnen zijn voor impotentie, is vrij vervelend. Je kan hierdoor namelijk in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je relatie loopt niet goed, waardoor je erectieproblemen krijgt, waardoor je relatie nog minder goed gaat lopen, waardoor je erectieproblemen erger worden, etc. Toch is dit wel degelijk het geval.

Een slechte relatie kan dus leiden tot een nog veel slechtere relatie.

Als het wat slechter gaat tussen jou en je partner, kun je dit ook tussen de lakens merken. Zorgen over je relatie blijven in je achterhoofd spoken, en je kan dit niet helemaal loskoppelen van de seks die je graag met je partner wil hebben. Al deze negatieve associaties maken het moeilijk om opgewonden te raken.

Bovendien kan het stress en prestatiedruk met zich meebrengen, wat ook slecht is voor je vermogen om een erectie te krijgen. Het is moeilijk om aan opwindende gedachten te denken, als jij het idee hebt dat je uitzonderlijk moet presteren om te zorgen dat je partner bij je wil blijven. Als je niet opgewonden raakt krijg je natuurlijk geen erectie.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Oorzaak 2: Stress in het dagelijks leven

psychisch2Dat stress slecht kan zijn voor het kunnen krijgen van erecties heb ik net al even kort genoemd, maar daar had ik het echt specifiek over stress in bed. Stress in het dagelijks leven kan echter ook heel slecht zijn, zelfs als je er in bed helemaal geen last van hebt. Mannen die continu gespannen zijn door hun opleiding, werk, of andere verplichtingen, zullen veel vaker te maken krijgen met impotentie.

Waarom stress zo slecht is voor mensen weten we nog niet precies, maar wat we wel weten is dat te vaak gespannen zijn op tal van vlakken invloed heeft op je gezondheid. Je seksuele gezondheid is hierop zeker geen uitzondering. Hoe ontspannen jij in bed ook bent, als je dag in, dag uit met overmatige spanning te maken hebt, zul je misschien nog steeds geen erectie kunnen krijgen.

Door stress te verminderen werk je niet alleen aan je impotentie, maar je wordt er ook een stuk gezonder door.

Oorzaak 3: Onzekerheid

psychisch3Veel mannen zijn wel een beetje onzeker over hun lichaam of over hun seksuele vermogens. Of dit nou terecht of onterecht is; het kan een negatieve invloed hebben op het stijf kunnen worden van je penis. Als jij je te veel zorgen maakt over jouw lichaam of je prestaties, dan zal er in je gedachten geen plaats meer zijn voor opwinding.

Ook hierbij kan er sprake zijn van een neerwaartse spiraal, net als bij relatieproblemen. Als je je onzeker voelt kun je minder makkelijk een erectie krijgen, waardoor je nog onzekerder wordt, waardoor je nog meer last krijgt van erectieproblemen, enzovoort. Dit is dus een probleem dat eigenlijk alleen maar erger wordt, als je er niets aan doet.

Van onzekerheid word je impotent, en van impotentie word je onzeker.

Ook hier is het zo dat stress en prestatiedruk om de hoek kunnen komen kijken. Je denkt dat je niet goed genoeg bent, dus ben je bang dat je haar niet kan bevredigen, of denk je dat je heel erg moet overcompenseren. Zoals eerder uitgelegd kan ook dit funest zijn voor je vermogen om een erectie te krijgen. Onzekerheid kan je dus op verschillende manieren impotent maken, maar de gevolgen zijn hetzelfde: jij kan geen seks meer hebben.

Oorzaak 4: Faalangst

psychisch4Faalangst lijkt misschien hetzelfde als onzekerheid, maar dat is het niet. Iemand die faalangst heeft kan misschien in beginsel wel vertrouwen op zijn eigen kunnen, en is dus niet per se onzeker. Bij mensen met faalangst gaat het meestal pas mis als ze ineens moeten presteren. Dan schieten ze in de stress en kunnen ze niets meer gedaan krijgen.

Misschien ken je faalangst wel als iets van kinderen die op school moeite hebben met toetsen, maar het kan ook op seksueel gebied voorkomen. In principe is seks een zekere vorm van “presteren” (al moet je er zeker niet zo tegen aankijken), aangezien je ook je partner wil bevredigen. Als je faalangst hebt kan dit genoeg zijn om voor impotentie te zorgen.

Misschien had je er op de middelbare school al wel last van: je wist alles, maar op de toets lukte het niet.

Dit onderscheid met onzekerheid lijkt misschien niet zo zinvol, omdat de gevolgen precies hetzelfde zijn. Als je echter aan je probleem wil gaan werken, is het erg belangrijk om het verschil tussen deze twee oorzaken te kennen. De behandeling van deze twee zaken kan namelijk erg verschillen, en dus kom je niet van je probleem af als je niet weet waar je precies mee te maken hebt.

Oorzaak 5: Depressie

Dit is waarschijnlijk wel de heftigste psychologische oorzaak van impotentie, maar mensen met een depressie hebben vaak ook moeite om een erectie te krijgen. Alsof deze mensen nog niet genoeg aan hun hoofd hebben, moeten ze zich dus ook nog hierom druk maken, en dat is waarschijnlijk wel het laatste waar ze op zitten te wachten.

Hierbij moet ik wel even benoemen dat het hier niet gaat om een beetje verdrietig zijn. Depressie is een klinische stoornis die zich, heel kort door de bocht, kenmerkt door zeer hevige gevoelens van uitzichtloosheid, lusteloosheid, vermoeidheid en een zeer gedeprimeerde stemming.

psychisch5

Er zijn daarnaast nog een heleboel andere mogelijke symptomen, maar dit zijn de belangrijkste. Het is belangrijk dat je, als je denkt dat je depressief zou kunnen zijn, een expert opzoekt die je hier meer over kan vertellen.

Depressie wordt dus vaak gekenmerkt door een verminderde levenslust, waardoor je dus minder zin hebt om dingen te doen. Vaak willen mensen met een ernstige depressie alleen maar in bed blijven liggen. Als je aan depressie lijdt, is het dus niet zo vreemd dat  je er moeite mee hebt om opgewonden te raken.

Impotentie is wel de minste reden om een depressie te willen behandelen.

Wat kan ik hieraan doen?

Je weet nu wat enkele van de vaker voorkomende psychologische oorzaken van impotentie zijn, en hopelijk heeft dat je al iets meer inzicht gegeven in je eigen erectiestoornis. Om je stoornis te lijf te kunnen gaan, moet je weten waar je precies mee te maken hebt, en hopelijk ben je daar nu wat verder in gekomen.

Maar waar je wellicht vooral benieuwd naar bent, is hoe je jouw erectieproblemen nou het beste kan verhelpen. Uiteindelijk wil je toch een oplossing vinden, zodat je weer gewoon ongeremd kan genieten van seks. Gelukkig heb ik enkele tips om je hierbij te helpen. De volgende oplossingen voor erectiestoornissen zal ik kort gaan bespreken:

 • Relatietherapie
 • Psychologische hulp
 • Leer je te ontspannen

Oplossing 1: Relatietherapie

psychisch6Als relatieproblemen de oorzaak vormen van jouw impotentie, dan ligt het voor de hand dat je die relatieproblemen moet oplossen. Soms kan dit door gewoon het gesprek met je partner aan te gaan, maar in andere gevallen blijken de problemen toch te groot om met zijn tweeën op te lossen. In dit geval kun je overwegen om samen aan relatietherapie te beginnen.

Bij relatietherapie word je begeleid door een expert, die hiervoor een opleiding heeft gevolgd. Hij of zij heeft talloze cliënten die graag aan hun relatie willen werken, en heeft hier dan ook veel kennis over. Een therapeut kan jouw relatieproblemen niet eigenhandig oplossen, maar hij of zij kan jou en je partner er wel bij helpen door het in goede banen te leiden en de juiste vragen te stellen.

Je moet uiteindelijk zelf je relatie repareren, maar je hoeft dit niet alleen te doen.

Sommige mensen vinden het een beetje gênant om in therapie te gaan, omdat ze daarmee toegeven dat hun relatie niet goed loopt. Dit is echter nergens voor nodig. In elke relatie zijn er problemen, en het feit dat jij bereid bent om alles te doen om deze problemen op te lossen is niets om je voor te schamen. Sterker nog, je mag er best een beetje trots op zijn.

Oplossing 2: Psychologische hulp

Bij oorzaken als faalangst, depressie en onzekerheid – oorzaken die echt direct met jou te maken hebben – is het slimmer om echt hulp te zoeken bij een psycholoog. Dit is nou eenmaal niet het soort probleem dat je zomaar even zelf oplost, zeker niet in het geval van depressie, waarvoor soms medicatie nodig is bij de behandeling.

Depressie is een ziekte, en de griep los je ook niet op door er een goed gesprek mee te voeren.

psychisch7

Als je impotent bent door een psychische oorzaak, is de enige manier om er permanent vanaf te komen het oplossen van dit probleem. Andere middelen kunnen je wel een tijdelijke oplossing bieden, maar als je echt wil genezen, is therapie daarvoor vaak de enige optie.

Oplossing 3: Leer je te ontspannen

Als je vooral stress moet verminderen, dan is het belangrijk dat je je zo nu en dan leert ontspannen. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is absoluut geen onmogelijke opgave. Er bestaan tal van methoden voor het wegnemen van stress die bij veel personen erg goed werken. Niet elke methode zal voor jou geschikt zijn, maar er moet wel iets tussen zitten dat jou kan helpen.

psychisch8Voor veel mensen is meditatie een goede methode om op een drukke dag even het hoofd leeg te maken. Voor sommige mensen is het al genoeg om even te gaan zitten en hun hoofd even helemaal leeg te maken, anderen hebben hier speciale oefeningen voor nodig. Gelukkig zijn er genoeg van zulke oefeningen te vinden op het internet.

Wat ook kan helpen, is yoga. Sommige vormen van yoga zijn er specifiek op gericht om stress te verminderen, en voor veel mensen werkt dit bijzonder goed. Bovendien kan je in een yogaklasje gaan. Op die manier dwing je jezelf om deze ontspanning af en toe te pakken, omdat je niet zomaar weg kan blijven.

Zorg er vervolgens wel voor dat dit niet ook tot stress leidt, want dan ben je voor niets bezig.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel in je strijd tegen je impotentie. Ik kan niet garanderen dat je met alleen dit artikel van je problemen af gaat komen, maar het zal in ieder geval een zet in de goede richting zijn. Impotentie is erg vervelend, maar er valt bijna altijd iets aan te doen, dus geef de hoop vooral niet op.

Er is een goede kans dat jij binnen niet al te lange tijd gewoon weer een geweldig seksleven hebt!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

3 Reacties op "5 Psychologische Oorzaken van Impotentie + 3 Oplossingen"

 1. peter breedvelt

  says:

  Zeer herkenbaar, heb ik ook jaren gehad. Bedankt voor het mooie stuk.

 2. Jess

  says:

  Het zijn niet ‘depressieve mensen’, maar ‘mensen met een depressie’.

  • support

   says:

   Beste Jess,

   Bedankt voor je feedback! Ik heb het net even aangepast!
   Mvg

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *