10 Redenen om Geen Testosteron te Kopen + Alternatief

Als je een man van een bepaalde leeftijd bent, heb je waarschijnlijk alle advertenties voor aanvullend testosteron wel opgemerkt, die je vertellen dat het nemen van het mannelijke hormoon alles wat er mis met je is kan genezen, van afnemende seksuele prestaties tot afnemende spiermassa en kracht.

Toch kan testosteron op een bepaalde manier ook slecht voor je zijn. In dit artikel geven we je de redenen om geen testosteron te kopen, en eventuele alternatieven.

Testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon dat vetverdeling, spiermassa, vruchtbaarheid en de productie van rode bloedcellen voor je lichaam reguleert.

Als de testosteronniveaus tot onder gezonde niveaus dalen, kan dit leiden tot ziektes/aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid of hypogonadisme. Er zijn echter manieren waarop mensen met een (wat) lager testosteronniveau de hoeveelheid testosteron in hun lichaam kunnen verhogen.

Een laag testosteronniveau bij mannen schijnt namelijk steeds vaker voor te komen. Het aantal recepten voor testosteronsupplementen voor mannen is sinds 2012 daardoor zelfs vervijfvoudigd.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Wat is testosteron?

Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken.

Hormonen zijn chemische stofjes die nodige veranderingen in het lichaam teweegbrengen. Vrouwen produceren uiteraard ook testosteron, maar dit is bij de meeste vrouwen in veel kleinere hoeveelheden.

Het is een type androgeen dat vooral wordt geproduceerd door de testikels, in cellen die de Leydigcellen worden genoemd. Bij mannen wordt gedacht dat testosteron naast de spermaproductie een aantal functies reguleert in het mannelijk lichaam. Hierbij kun je denken aan:

  • De botmassa
  • De spieromvang en kracht
  • De zin in seks
  • De vetverdeling
  • De productie van rode bloedcellen

Als je lichaam als man niet genoeg testosteron aanmaakt, word je onvruchtbaar. Vandaar dat testosteron soms wordt voorgeschreven als een man en zijn partner moeite hebben met het krijgen van kinderen. Dit is zo, omdat testosteron de ontwikkeling van volwassen sperma ondersteunt.

Ondanks dat het een mannelijk geslachtshormoon is, draagt ​​testosteron ook bij aan de botdichtheid, geslachtsdrift en spierkracht bij vrouwen. Een teveel aan testosteron kan er echter voor zorgen dat vrouwen bijvoorbeeld mannelijke kaalheid en onvruchtbaarheid ervaren. Dat is natuurlijk niet positief. Testosteron bij vrouwen is niet gek, maar het moet dus niet te veel zijn.

De hypofyse en de hersenen regelen de testosteronniveaus in het mannelijk (en vrouwelijk) lichaam. Als testosteron eenmaal is aangemaakt, beweegt het hormoon door het bloed om de eerdergenoemde verschillende belangrijke functies uit te voeren in het lichaam. (Bron)

Wat is de oorzaak van het verlaagde niveau van testosteron bij mannen?

Hoewel testosteron van cruciaal belang is, hoef je je geen zorgen te maken als je testosteronniveau een beetje daalt. Het is namelijk een natuurlijk proces – het gebeurt nu eenmaal naarmate je ouder wordt.

Mannen van in de dertig kunnen zelfs ieder jaar een daling van 2 procent van hun testosteronniveaus ervaren. Dit klinkt misschien heftig, maar het is onwaarschijnlijk dat dit op zichzelf problemen zal veroorzaken.

Het is vooral wanneer het niet de genetica is die ervoor zorgt dat je testosteron daalt, dat je er problemen van kunt hebben.

Vaak kunnen dalende testosteronniveaus die niet aan de biologie kunnen worden toegeschreven, worden herleid tot de manier waarop je leeft, of bijvoorbeeld tot geestelijke gezondheidsproblemen.

Als je een aantal van de symptomen van een lager testosteronniveau ervaart, zoals het verlies van libido of erectieproblemen, dan kan het een goed idee zijn om samen met je dokter na te gaan of depressie, stress of angst hiervan de oorzaak is.

Als psychische problemen of je levensstijl niet de oorzaak zijn voor je dalende testosteronniveau, dan is hypogonadisme nog een andere mogelijke oorzaak. Dit heb je als je teelballen weinig tot geen hormonen aanmaken. Als man kun je worden geboren met hypogonadisme, maar je kunt het ook later in je leven ontwikkelen door een infectie of verwonding. (Bron)

Waarom geen testosteron kopen?

1.     Over het algemeen geen goed resultaat

Hoewel er enkele mannen zijn die testosteron gebruiken en een betere seksuele functie ervaren, doen de meeste dat jammer genoeg niet. Gedeeltelijk komt dat doordat erectiestoornissen in de meeste gevallen voortkomen uit een lagere bloedtoevoer naar de penis. Dat wordt weer veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk, en dus niet per se door een lage testosteronspiegel.

Patiënten komen er geregeld om vragen nadat ze alle direct-to-consumer-advertenties hebben gezien die hen vertellen dat ze het absoluut moeten nemen. Omdat er zo ontzettend veel vraag is naar testosteronsupplementen, voelen artsen druk om het voor te schrijven zodat ze geen patiënten verliezen. Dat is natuurlijk niet goed, maar het is wel wat af en toe gebeurt.

Sommige doktoren geloven in wat een marketinghype wordt genoemd – dat testosteron een zestigjarige man met een licht laag testosteron zich beter zal laten voelen. Het is echter bewezen dat testosteron een medicinale werking kan hebben bij natuurlijke veroudering. (Bron)

2.     Hoger risico om te overlijden bij het gebruik van testosteron

De meeste oudere mannen zullen zich niet beter voelen of gezondheidsvoordelen ervaren na het nemen van een testosteronbooster. Als we diverse gepubliceerde onderzoeken mogen geloven, hebben oudere mannen die het voorgeschreven krijgen zelfs een hoger risico om te overlijden aan welke ziekte dan ook. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op een beroerte of hartaanval vergroot. (Bron)

3.     Een hogere kans op prostaatkanker door het gebruik van testosteron

Ander onderzoek suggereert dat testosteronboosters/-supplementen de kans op prostaatkanker kunnen bevorderen en het aantal zaadcellen kunnen verminderen. Gesignaleerde risico’s zijn onder andere slaapapneu, bloedstolsels in de benen, een vergrote prostaat, gezwollen enkels of voeten en pijnlijke of vergrote borsten.

Al deze bijwerkingen verdwijnen als de behandeling wordt stopgezet. (Bron)

4.     Testosteron kan worden overgedragen op anderen

Bovendien kunnen de gelvormen van testosteron, aangebracht op of onder je arm, of op je bovenarm en/of schouder, op anderen worden overgedragen als je het gebied na het aanbrengen niet wast.

Kinderen die aan het hormoon worden blootgesteld, hebben de kans een vergroting van de penis of clitoris, groei van schaamhaar op zeer jonge leeftijd, of een verhoogd libido te krijgen, en gedragen zich soms agressief. Vrouwen kunnen daarnaast last krijgen van acne en de groei van lichaamsbeharing en, in het geval dat ze zwanger zijn of borstvoeding geven, het hormoon overdragen op hun kinderen.

Mannen die een testosterongel gebruiken, moeten dus altijd de handen grondig wassen na het aanbrengen van een dosis en ervoor zorgen dat niemand anders de plekken aanraakt waar de medicatie is gebruikt.

Hoewel alle testosteroncrèmes of -gels het potentieel hebben om te worden overgedragen op vrouwen of kinderen, is dit in de praktijk wel ontzettend zeldzaam. Het komt nauwelijks voor.

Toch is en blijft het advies voor mannen om uit voorzorg huid-op-huidcontact met kinderen, vrouwen of huisdieren de eerste twee tot vier uur na het aanbrengen van medicatie te vermijden. Er is nu een neusgel beschikbaar die het risico van blootstelling aan anderen tegengaat. (Bron)

5.     Kan gevaarlijk zijn voor jonge(re) mannen

Daarom besteden we ook bijzondere aandacht aan het bespreken van aanvullende testosteron en de schadelijke bijwerkingen ervan voor mensen die het gebruiken.

Meestal worden deze supplementen alleen voorgeschreven aan mannen van 50 jaar en ouder. Voor mannen in hun reproductieve jaren kunnen de medicijnen namelijk de natuurlijke hormonale productie blijvend veranderen naarmate hun lichaam afhankelijk wordt van deze supplementen.

De mogelijke bijwerkingen van testosteronsupplementen zijn onder meer:

  • Onvruchtbaarheid
  • Borstvergroting (of -vorming) bij mannen
  • Haaruitval
  • Acné
  • Prostaatvergroting
  • Testiculaire atrofie
  • Verlies van libido
  • Verhoogde agressie

(Bron)

6.     Hypertensie

Hypertensie is een aandoening die een belasting vormt voor het hart. Het kan leiden tot coronaire hartziekte en hypertensieve hartziekte, en is een belangrijke risicofactor voor beroerte, aneurysma’s van de slagaders en perifere arteriële aandoeningen. Het kan ook leiden tot chronische nierziekte. (Bron)

7.     Hoger aantal rode bloedcellen

Testosteron kan ervoor zorgen dat je lichaam een hoop meer en zelfs te veel rode bloedcellen aanmaakt. Dit verhoogt het risico op eventuele hartaandoeningen. Die kunnen weer leiden tot een beroerte of hartaanval. (Bron)

8.     Schade aan de lever

Testosteronproducten, en dan voornamelijk de testosteronproducten die je oraal moet innemen, vormen een risico op ernstige leverproblemen. (Bron)

9.     Verhoogde PSA-waarden

De PSA-test is een bloedtest die wordt gebruikt om een stof te meten die prostaatspecifiek antigeen in het bloed wordt genoemd. Het wordt gebruikt als een soort screeningtool voor prostaatkanker.

Bij een man die gezond is, zou het PSA-niveau lager dan 4 nanogram per milliliter bloed moeten zijn. Alles wat hoger is dan 4, wordt als abnormaal gezien en kan dus eventueel wijzen op prostaatkanker. Testosteron kan het PSA-niveau verhogen. (Bron)

10.  Verlaging van de natuurlijke productie van zaadcellen

Het misschien wel allergrootste probleem met het aanvullen van je testosteron met supplementen is dat het je eigen productie van testosteron kan stoppen. Bovendien kan het je hoeveelheid zaadcellen permanent verlagen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Het gebruik van testosteronboosters/-supplementen kan je daarnaast blootstellen aan een aantal van de andere eerdergenoemde ongewenste bijwerkingen, zoals mannelijke kaalheid, acné, stemmingswisselingen en agressiviteit.

Om jezelf de best mogelijke kans te geven op het niet ervaren van deze bijwerkingen, moet je altijd een expert benaderen voordat je voor testosteronboosters of -supplementen gaat. (Bron)

Alternatief voor testosteronboosters/-supplementen

Als je het idee hebt dat je niet energiek meer bent, een lager libido hebt, erectieproblemen ervaart, et cetera, denk dan niet meteen dat dat komt door een te laag testosteronniveau. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben dat je je zo voelt. Ga dus altijd eerst op zoek naar eventuele andere redenen voor je seksuele problemen en gebrek aan energie.

Stress

Een voorbeeld van een reden waarom je je zo voelt, is dat je bijvoorbeeld veel stress ervaart door je werk of studie. Stress is zeer vermoeiend en kan er dus voor zorgen dat je weinig energie hebt. Ook kan je er heel de dag mee bezig zijn, wat er weer voor kan zorgen dat je niet kunt genieten van seks.

Nachtrust

Ook kan stress er weer voor zorgen dat je weinig goede nachtrust hebt. Nachtrust is, logischerwijs, cruciaal als je overdag genoeg energie wilt hebben. Als je dus niet genoeg nachtrust krijgt, kan dit in je nadeel werken.

Lichaamsbeweging

Nog iets wat je problemen kan verhelpen, is genoeg lichaamsbeweging. Sporten is gezond, of je nu wel of geen problemen ervaart. Wanneer je echter, bijvoorbeeld, erectieproblemen ervaart, kan te weinig lichaamsbeweging er de oorzaak van zijn. Overgewicht is ongezond en veroorzaakt een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Regelmatige lichaamsbeweging kan dit gemakkelijk voorkomen.

Relatieproblemen

Als je voornamelijk last hebt van seksuele problemen, dan kan het ook te maken hebben met bepaalde gevoelens die je hebt jegens je partner. Misschien vind je hem of haar niet aantrekkelijk genoeg of zitten jullie niet helemaal lekker in de relatie (denk aan veel ruzies, discussies of gewoonweg een andere mening over veel dingen).

Wanneer dit het geval is, ga dan eens praten met een seksuoloog of relatietherapeut. Deze kan jullie beide helpen weer op het juiste pad te geraken in jullie relatie. Het kan daarnaast al je seksuele problemen oplossen, wat je behoedt voor het innemen van testosteronsupplementen.

Medicatie en ziektes

Wat ook kan bijdragen aan een verlaagd testosteron, zijn ziektes als obesitas, diabetes en hypfusetumoren. Daarnaast zijn er bepaalde medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat het testosteron in je lichaam is verlaagd. Bezoek dus een arts als je één van de voorgenoemde ziektes hebt of als je bepaalde medicatie gebruikt. Dit is wat je moet uitsluiten voordat je testosteron inneemt.

Conclusie

Er is niets romantisch aan een medicijn dat op lange termijn risico’s met zich meebrengt voor jou en de mensen met wie je in relaties stapt. Probeer in plaats daarvan veiligere manieren om dat liefdesgevoel terug te brengen: eet goed, sport, verminder je stress zoveel als mogelijk en communiceer goed met je partner en je arts.

Als je wel met de behandeling begint, evalueer dan na een paar maanden opnieuw en let op zorgwekkende bijwerkingen die door jou en/of de mensen om je heen worden ervaren.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *