Erectieproblemen na Prostaatverwijdering? 5 Tips

Soms moet om medische redenen de prostaat van een man worden verwijderd, omwille van zijn gezondheid. Meestal gaat het in deze gevallen om prostaatkanker. Op zichzelf is het natuurlijk goed dat het tegenwoordig op deze manier mogelijk is om het leven van mannen te redden, maar deze operatie kan helaas tot seksuele problemen leiden.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat erectieproblemen ontstaan na een prostaatverwijdering. Dat is vervelend, maar het wil lang niet altijd zeggen dat die problemen ook voor altijd zullen aanhouden. In dit artikel lees je alles over erectieproblemen na een prostaatverwijdering, en wat je kunt doen om die problemen te verhelpen of minimaliseren!

Hoe ontstaan (soms) erectieproblemen na een prostaatverwijdering?

Het kunnen krijgen van een erectie is zowel psychologisch als lichamelijk een vrij complex proces, waarbij een hoop verschillende spieren, zenuwen en organen betrokken zijn. Er zijn dan ook vele vlakken waarop iets mis kan gaan, en erectieproblemen zijn dan ook verre van zeldzaam. Een prostaatverwijdering kan zorgen voor erectieproblemen indien hierbij bepaalde zenuwbundels beschadigd raken.

“Eigenlijk is het een wonder hoeveel mensen er géén erectiestoornis hebben…”

Deze bundels, die van groot belang zijn voor potentie, bevinden zich aan weerszijden onder de prostaat. Deze probeert een arts natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden wanneer de prostaat wordt verwijderd, maar dat lukt niet altijd, omdat hier een hoop finesse bij komt kijken. Ook is het soms simpelweg niet mogelijk om deze bundels te sparen, bijvoorbeeld omdat prostaatkanker te grote gezwellen op de prostaat heeft veroorzaakt.

Bijna alle mannen krijgen te maken met een tijdelijke erectiestoornis na een prostaatverwijdering. Dit is normaal, en de eerste weken of maanden hoef je je hier nog geen zorgen over te maken. Lichte, vaak tijdelijke beschadiging van de eerdergenoemde zenuwbundels is bijna onvermijdelijk, en bovendien moet je hormoonhuishouding zich nog aanpassen op het afwezig zijn van je prostaat.

Als de impotentie na enkele maanden nog niet is verdwenen, dan kan er wel reden zijn om je zorgen te gaan maken. Hoe langer deze periode namelijk duurt, hoe groter de kans is dat je permanente impotentie hebt opgelopen, en dat je vermogen om een erectie te krijgen dus niet meer vanzelf zal terugkomen.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Welke andere seksuele problemen kunnen ontstaan na een prostaatverwijdering?

Misschien kun je je wel voorstellen dat een specifiek mannelijk orgaan zoals de prostaat op nog wel meer vlakken verantwoordelijk is voor seksueel functioneren. Na een prostaatverwijdering is moeite met het krijgen van een erectie dan ook niet het enige probleem waar je tegenaan zou kunnen lopen. Het andere probleem is echter een stuk onschuldiger.

Bij verwijdering van de prostaat, en daarmee de zaadblaasjes, verdwijnt het vermogen om te ejaculeren. Je kunt dus geen zaadlozing meer krijgen. Dit kan het probleem zijn als je een kinderwens hebt, dus in dat geval kan het raadzaam zijn om zaad te laten invriezen. In de meeste gevallen treedt prostaatkanker echter bij oudere mannen op, waardoor dit niet zo veel meer uitmaakt.

“Prostaatkanker treedt zo vaak op bij oude mannen, dat de meeste mannen met prostaatkanker aan iets heel anders overlijden.”

Je kan nog wel gewoon een orgasme krijgen zonder een prostaat of zaadblaasjes, er komt alleen geen zaad meer vrij wanneer dit gebeurt. Dit verschijnsel wordt ook wel aangeduid als een “droog orgasme”. De ervaring is wellicht wat anders, maar niet minder fijn of opwindend, dus het zou je seksleven niet al te erg moeten beïnvloeden.

Hoe kan ik een erectiestoornis als gevolg van prostaatverwijdering verminderen/voorkomen? 5 tips

Het is één ding om te weten dat een prostaatverwijdering de oorzaak kan zijn van erectieproblemen, maar concreet ben je daar natuurlijk nog niet zo veel mee geholpen. Het liefst wil je weten hoe je dit probleem kan verhelpen of voorkomen (afhankelijk van of je prostaat al verwijderd is, of in de toekomst verwijderd gaat worden). Daarom wil ik je graag de volgende tips bieden:

  • Vraag of een zenuwsparende operatie mogelijk is
  • Verdiep je in de beschikbare zorgaanbieders
  • Vraag je huisarts om medicatie
  • Maak gebruik van een vacuümpomp
  • Overweeg een prothese te laten zetten

Tip 1: Vraag of een zenuwsparende operatie mogelijk is

Een zenuwsparende operatie is een operatie waarbij, je raadt het al, de zenuwen zoveel mogelijk worden gespaard. Dit gebeurt door slechts aan één van beide kanten te opereren, in plaats van aan beide, waardoor slechts één zenuwbundel mogelijk beschadigd raakt. Soms kan ook op die manier de prostaat succesvol worden verwijderd.

Wat dit betreft zou ik je aanraden om te vragen naar de mogelijkheden. Misschien denk je namelijk dat het vanzelfsprekend is dat artsen voor een zenuwsparende operatie kiezen, maar dat is helaas niet altijd waar. Soms is die operatie wat risicovoller, en wordt er daarom niet voor gekozen. Het kan dus geen kwaad om het zelf eens aan te kaarten bij je arts!

Het kan hierbij ook nog meespelen dat artsen misschien onjuiste aannames maken over jou en je seksleven. Zeker als je al wat ouder bent, kunnen artsen misschien wel ten onrechte aannemen dat je niet zoveel behoefte meer zal hebben aan seks, en dat je impotentie dus wel aanvaardbaar zal vinden. Als dat niet zo is, kan het dus geen kwaad om dat duidelijk te laten weten.

“Het beeld dat ouderen geen seks zouden hebben is achterhaald, maar wijdverspreid, ook onder sommige artsen!”

Desalniettemin zal een zenuwsparende operatie niet altijd mogelijk zijn. Gezien de ernst van de situatie en de ingewikkeldheid van jouw specifieke operatie kan het onverantwoord risicovol zijn om op deze manier te opereren. Het zal dus niet altijd mogelijk zijn om het risico op deze manier te beperken, maar het kan nooit kwaad om de vraag te stellen!

Tip 2: Verdiep je in de beschikbare zorgaanbieders

Over het algemeen is de kwaliteit van de zorg in Nederland prima, en hoef je je dus niet al te veel zorgen te maken over een routineoperatie. Toch moge het duidelijk zijn dat dit wel van arts tot arts en van ziekenhuis tot ziekenhuis enigszins kan verschillen. De keuze voor een bepaalde zorgaanbieder dient dus niet lichtzinnig te worden genomen, want het zou zomaar van die keuze kunnen afhangen of jij in de toekomst nog een erectie kunt krijgen!

“Niets is kostbaarder dan je gezondheid, dus eigenlijk zou je je altijd moeten verdiepen in zorgaanbieders.”

In beginsel heb je in Nederland vrije artsenkeuze, en kun je dus zelf bepalen door wie je wordt geholpen. Het kan echter lastig zijn om erachter te komen wat de reputatie van een specifieke arts is, omdat dat soort gegevens niet openbaar toegankelijk zijn voor patiënten. Daarom weet je nooit helemaal zeker hoe kundig een bepaalde arts is.

Wat je wel goed kan vergelijken, is de zorgkwaliteit van ziekenhuizen. Op tal van websites kun je overzichten zen van de ervaringen met bepaalde ziekenhuizen, en erachter komen wat de specialismen van bepaalde ziekenhuizen zijn. Hierdoor kun je er in ieder geval voor zorgen dat je een goed ziekenhuis uitkiest, en jezelf zo de best mogelijke kans geeft.

Hierbij moet je wel letten op je zorgverzekering. Niet alle zorgaanbieders zullen onder jouw zorgverzekering vallen, en medische kosten zijn enorm hoog als je die uit eigen zak moet betalen. Via jouw zorgverzekeraar kun je erachter komen welke aanbieders onder jouw verzekering vallen, zodat je weet welke je met elkaar kan vergelijken.

Tip 3: Vraag je huisarts om medicatie

Laten we er niet omheen draaien: een prostaatverwijdering is niet zomaar iets. Het is een lichamelijk erg ingrijpende operatie, die blijvende schade kan achterlaten. Bij normale erectiestoornissen willen simpele trucjes en aanpassingen in je voeding nog wel eens helpen, maar dat zal hier echt niet het geval zijn. Soms is medicatie de enige oplossing die in dit geval echt werkt.

“Zwaar beschadigde zenuwbundels herstellen zich niet ineens door gezonder te gaan eten.”

Dat is natuurlijk jammer, gezien de bijwerkingen die dergelijke medicatie met zich mee kan brengen, maar het is nu eenmaal niet anders. Het is soms simpelweg je enige optie, en in dat geval is je seksleven je waarschijnlijk wel een paar bijwerkingen waard. Je kan ook met je huisarts bespreken welke medicatie de minste bijwerkingen heeft, en die als eerst proberen.

Wel moet je echt via je huisarts aan deze medicatie komen. Tegenwoordig is medicatie tegen impotentie op erg veel plekken verkrijgbaar via het internet, maar dit is eigenlijk nooit écht betrouwbaar. Je koopt immers middelen die niet zijn gekeurd, en ook niet vrij verkrijgbaar zijn in Nederland. Niemand kan je daarom garanderen dat je veilige middelen in huis haalt.

Daarnaast zal het ook de effectiviteit niet ten goede komen wanneer je zelf maar een beetje aan gaat zitten klooien. Zoals gezegd is je erectiestoornis wel wat heftiger dan het gemiddelde erectieprobleem, en zal er waarschijnlijk ook een meer deskundige, meer gerichte aanpak nodig zijn om die te verhelpen. Dit kan dus alleen met de hulp van een arts.

Tip 4: Maak gebruik van een vacuümpomp

Een vacuümpomp is een hulpmiddel waarmee je ervoor kan zorgen dat je makkelijker een erectie krijgt. Het is nogal een paardenmiddel, dat ook niet risicoloos is, en daarom ben ik altijd een beetje voorzichtig om dit middel aan te bevelen. Als jouw erectiestoornis echter het gevolg is van een prostaatverwijdering, dan kun je waarschijnlijk wel een paardenmiddel gebruiken. Artsen schrijven vacuümpompen dan ook vaker voor in dat geval.

“Desperate times call for desperate measures.”

Een vacuümpomp neemt de vorm aan van een harde plastic buis, waar de penis in wordt gestoken. Het is belangrijk dat de pomp goed afsluit (een teveel aan schaamhaar kan dat bemoeilijken). Vervolgens gebruik je een pompje dat aan de buis vastzit om alle lucht uit de buis te trekken, en dus een vacuüm te creëren. Als het goed is, zorgt dat ervoor dat je een erectie krijgt.

Een vacuüm wil zichzelf namelijk opvullen, en zal daarom aan alles in de buis gaan “trekken” om dat voor elkaar te krijgen. Naast de overgebleven lucht is jouw penis het enige in de buis, en dus wordt die gedwongen om groter te worden. Hiervoor is het nodig dat je penis vol bloed loopt, en als dat gebeurt, dan heb je een erectie.

Zoals ik net al even aanstipte, zitten er wel risico’s aan het gebruik van een vacuümpomp, vooral wanneer deze verkeerd wordt gebruikt. De luchtdruk kan de penis beschadigen, en soms is die beschadiging zo ernstig dat je er (nog meer) impotent van wordt. Het is daarom aan te raden om eerst eens met een deskundige (zoals een seksuoloog, een uroloog of gewoon een huisarts) te praten.

Tip 5: Overweeg een prothese te laten zetten

Dit klinkt misschien als een wat heftige mogelijkheid, maar het zou kunnen dat je geen betere keus hebt, en dan moet je ook realistisch zijn. Zo’n vier op de tien mannen wiens prostaat is verwijderd kunnen nooit meer een “echte” erectie krijgen (bron). Een prothese kan dan de enige manier zijn om alsnog te kunnen genieten van geslachtsgemeenschap.

Een prothese is eigenlijk een soort kunstmatige penis. Er worden kunstmatige delen ingebracht in je penis waardoor deze stijf kan worden. Soms gaat het om een prothese die ervoor zorgt dat je penis altijd een beetje stijf is, maar er zijn ook protheses die je kunt oppompen met een pompje dat in de balzak wordt ingebracht. Protheses kunnen er heel realistisch uitzien.

Misschien denk je dat het helemaal niet fijn of lekker is om seks te hebben met zo’n prothese, maar niets is minder waar. Hoewel je geen natuurlijke erectie meer kunt krijgen, is de kans groot dat je nog steeds opgewonden kunt raken, en dat je hierdoor een meer gevoelige penis krijgt. Hierdoor voelt seks met een prothese nog steeds grotendeels als “normale” seks, en je kan er zelfs een orgasme door krijgen. Je huisarts, seksuoloog of uroloog kan je hier meer over vertellen, dus vraag er eens naar!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *