Erectieproblemen Boven de 40? Zo Los je het Op!

Erectieproblemen komen steeds vaker voor en kunnen een impact hebben op je leven.

Deze problemen kunnen een impact hebben op je leven.

Vaak worden deze problemen veroorzaakt door ouderdom, maar er zijn ook manieren op deze problemen te voorkomen, verminderen en soms zelf te verhelpen. Dit betekent dat erectieproblemen niet het einden zullen betekenen van je seksleven.

Als je erectieproblemen hebt, is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet, zodat je ook snel een oplossing kan vinden. In dit artikel geef ik tips en bespreek ik de beste manieren om erectieproblemen boven de 40 op te lossen.

Tip nr. 1: Meer bewegen en/of afvallen

Vaak zijn erectieproblemen een lichamelijk probleem. Voor mannen met erectieproblemen is het juist erg belangrijk om vaak te sporten. Het is namelijk zo dat verslechterde bloedvaten in de penis één van de oorzaken kunnen zijn van erectieproblemen. De aderen zijn dan minder veerkrachtig en kunnen zich dus ook niet goed verwijden, waardoor er minder en minder snel bloed in de penis stroomt. Sporten is een gezonde en goede manier om je bloedvaten gezond te houden en een goede oplossing voor erectieproblemen.

Tijdens het sporten hebben de spieren namelijk meer zuurstof nodig. Hierdoor moet het hart harder werken om zuurstofrijk bloed door het lichaam, en dus door de bloedvaten, te kunnen pompen. Dit stimuleert de doorbloeding, waardoor de bloedvaten elastischer worden.

Sporten helpt natuurlijk ook tegen overgewicht. Gewichtsverlies van 10 tot 15 procent, bij mannen die erectieproblemen hebben, kan het testosteron laten stijgen. Een goede lichamelijke gezondheid is van groot belang bij het vermijden en oplossen van erectieproblemen.

Om deze redenen is het erg belangrijk om sporten te beoefenen die helpen bij een goede bloedsomloop en/of bij het afvallen. Sporten die goed helpen bij de bloedsomloop zijn aerobe sporten. Dit betekent dat er een mate van constante inspanning moet zijn tijdens het bewegen. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, zwemmen en fietsen.

Sporten die helpen bij afvallen zijn cardio-sporten. Dit zijn sporten die je hart- en vaatstel trainen. Voorbeelden hiervan zijn fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen of schaatsen.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Tip nr. 2: Kegeloefeningen

Zoals ik bij tip 1 heb verteld, worden erectieproblemen vaak veroorzaakt door een lichamelijk probleem. Eén van deze lichamelijke problemen die erectieproblemen veroorzaken, is zwakke bekkenbodemspieren. Dit probleem is gelukkig op een goede en niet al te moeilijke manier op te lossen.

De bekkenbodemspier is de spier die je voelt als je je plas ophoudt. Je voelt dan een spier bij het perineum, het gebied tussen de anus en het scrotum. Bij mannen lopen deze Kegelspieren vanaf het schaambeen tot het stuitje en omringen deze spieren het rectum, de urineblaasopening en de prostaat. Ook is deze spier is belangrijk voor het ondersteunen van organen in de buik, het ophouden van je poep en plas, en seksuele handelingen.

De bekkenbodemspier is belangrijk voor het goed functioneren van de bloedsomloop, en voor een erectie is de bloedsomloop van de penis erg belangrijk. Door het trainen van deze spieren zal er meer bloed naar de penis gepompt worden, wat een oplossing is voor erectieproblemen. De spier wordt ook wel de pc-spier genoemd.

Het trainen van de bekkenbodemspieren kan door middel van Kegeloefeningen. Met deze oefeningen krijg je meer controle over deze spieren en maak je ze sterker. Er zijn drie algemene Kegeloefeningen:

 1. Langdurig aanspannen van de spier: de spier herhalend voor tussen de twee en tien seconden aanspannen en loslaten.
 2. Het omlaag duwen van de spier: hierbij druk je de bekkenbodem omlaag.
 3. Snel aanspannen en ontspannen van de kegelspier.

Zorg ervoor dat je deze oefeningen dagelijks doet op een vast moment. Dit kan ‘s ochtends of ‘s avonds zijn, vlak na het wakker worden of voor het slapen gaan, tandenpoetsen, douchen enz. Het is erg belangrijk dat je dit doet, zodat de oefeningen echt werken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze Kegeloefeningen daadwerkelijk werken bij het verhelpen en aanpakken van impotentie (bron).

Tip nr. 3: Stop met roken

Uit wetenschappelijk onderzoek (bron) blijkt dat stoppen met het roken van sigaretten resulteert in betere en langere erecties, en een oplossing is voor impotentie. Als je last hebt van impotentie, is het nu tijd om te stoppen met roken. Rokers hebben namelijk twee keer zoveel kans op impotentie als niet-rokers.

Stoppen met roken resulteert in ogenblikkelijke verbetering van je gezondheid. Roken tast namelijk je bloedvaten aan en belemmert daardoor de bloedcirculatie naar alle gebieden van je lichaam, dus ook de geslachtsdelen, waardoor het krijgen van een erectie moeilijker wordt. Zoals ik bij de tips hierboven vertelde, worden erectieproblemen voornamelijk veroorzaakt door slechte bloedtoevoer naar de penis, en dat is hier dus ook het geval.

Het roken van sigaretten kan het hele lichaam aantasten. De chemicaliën in de sigaretten verwonden de bloedvaten en tasten zo ook hun werking aan. Dit gebeurt dus ook in de bloedvaten van de penis.

Een erectie ontstaat namelijk wanneer de aderen in de penis zich verwijden en zich vullen met bloed na het ontvangen van signalen in de zenuwen van de penis. Het kan zijn dat je zenuwen goed functioneren, maar dat je door de slechte staat van de bloedvaten geen erectie kan krijgen.

Het is natuurlijk niet makkelijk om te stoppen met roken. Je kan dit doen door het eerst zelf te proberen. De kans op stoppen met roken is het grootst met hulp van een huisarts of iemand die hierin gespecialiseerd is. Ook is de kans op stoppen met roken groot bij het gebruik van middelen met nicotine of medicijnen. Ook kan sporten helpen om je af te leiden van de verleiding om te roken.

De verbetering van de bloedsomloop en bloedvaten zal beginnen na twee tot twaalf weken na het stoppen met roken.

Tip nr. 4: Stop met overmatig alcoholgebruik

Je verwacht niet dat het drinken van alcohol invloed kan hebben op je seksuele leven, maar het tegenovergestelde is waar. Alcohol laat je namelijk seksueel slecht presteren.

Uit wetenschappelijk onderzoek (bron) blijkt dat overmatig alcoholgebruik in seksuele disfunctie kan resulteren. Overmatig alcoholgebruik is zelfs de meest voorkomende oorzaak van erectieproblemen.

Maar wat doet overmatig alcoholgebruik nou eigenlijk met het lichaam, wat zorgt voor impotentie?

 1. Het onderdrukt de ademhaling, bloedsomloop en de gevoeligheid van de uiteinden van de zenuwen.
 2. Het zorgt voor uitdroging. Het stopt de bloed- en zuurstofstroom die hard nodig is om de genitaliën gevoel te geven.
 3. Deze uitdroging zorgt voor een erectiestoornis. Dit komt doordat het bloedvolume hierdoor wordt verminderd en dat een hormoon dat gepaard gaat met impotentie (genaamd angiotensine) verhoogd in het lichaam zal voorkomen.
 4. Het verstoort de hormoonspiegels. Het verlaagt het testosteron in je lichaam, en dit vermindert seksuele drift en vermindert de seksuele functies.

Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan dus schade toebrengen aan het lichaam en vooral het zenuwstelsel, wat van belang is voor het krijgen van een erectie. Het is dus slim om je dagelijkse alcoholinname te verminderen voor het te laat is, en er permanente schade is toegebracht aan het zenuwstelsel.

Dit betekent dus niet dat je gelijk helemaal moet stoppen met drinken, maar dat je met mate moet drinken. Met mate drinken betekent dat je niet meer dan twee glazen alcohol consumeert. De lever kan per uur slechts de hoeveelheid alcohol van één glas alcohol afbreken. Als je meer dan twee glazen drinkt, kan de lever ze niet snel genoeg afbreken en zullen de gifstoffen zich in je lichaam ophopen en je organen aantasten, waaronder de penis.

Tip nr. 5: Maak een afspraak bij de dokter

Het is begrijpelijk dat je eerst de bovengenoemde tips wilt proberen om zelf impotentie op te lossen. Als deze tips echter niet of niet goed genoeg helpen, is het verstandig om naar een dokter te gaan. Dokters zijn namelijk gespecialiseerd in deze klachten en kunnen er op tijd achter komen of er iets aan de hand is met de penis.

Bij de huisarts kan je terecht met je klachten en zo kan je doorverwezen worden naar de uroloog, waar je gediagnostiseerd en geholpen kan worden. Urologie is een geneeskundig vakgebied dat zich bezighoudt met de urinewegen van zowel mannen als vrouwen en met de geslachtsorganen van de man. De organen die onder dit vakgebied vallen en belangrijk zijn voor impotentie zijn de penis, het scrotum en dus de testes, en tenslotte de prostaat.

Problemen met de prostaatklier kunnen namelijk impotentie veroorzaken. De uroloog kan de prostaat onderzoeken en kan er zo achter komen wat de oorzaak is van de erectieproblemen. Enkele aandoeningen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken, zijn:

 • Overmatig urinevolume, ook wel polyurie genoemd
 • Een vergrote prostaat of de behandeling van een te grote prostaat
 • Prostaatkanker of de behandeling van prostaatkanker
 • Zenuwbeschadiging door prostaatverwijdering

De uroloog kan je op verschillende manieren behandelen. Dit kan door het meten van je bloeddruk, het onderzoeken van de penis en testes, of een rectaal examen. Ook kan de uroloog naar aanleiding van het onderzoek adviseren dat je minder cafeïne en alcohol moet consumeren. Tenslotte kan de uroloog medicijnen voorschrijven en/of aanbevelen die helpen bij het verhogen van de urineproductie.

Medische hulp zoeken kan misschien eng zijn, maar als je lang met deze problemen rondloopt, kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Als je te lang wacht, kan het zijn dat de symptomen steeds erger worden en dat het een steeds grotere impact gaat hebben op je leven, en dat is niet prettig.

Tip nr. 6: Praat met een seksuoloog

De erectieproblemen die je ervaart, kunnen natuurlijk ook een mentale oorzaak hebben. Als de bovengenoemde tips en zelfhulp niet werken, kan het soms erg helpen om psychische hulp te zoeken. Dit kan door te praten met een seksuoloog.  Er zijn meerdere psychische oorzaken van erectieproblemen, enkele voorbeelden hiervan zijn (er zijn nog meer oorzaken mogelijk):

 1. Lichamelijke veranderingen, zoals ouder worden
 2. Stress of angst door eerdere erectieproblemen
 3. Onzekerheid of ontevredenheid over je lichaam, seksuele prestaties of relatie
 4. Accepteren van seksuele voorkeuren
 5. Prestatiedruk over het krijgen of geven van een orgasme
 6. Scheiding, overlijden van een partner of een nieuwe partner.

Ook ben ik me ervan bewust dat er een taboe ligt op het bespreken van seksuele onderwerpen en seksuele problemen (zeker met iemand anders dan je partner of iemand die je kent en vertrouwt). Toch kan het erg helpen om te praten met een seksuoloog, omdat die kan bijdragen aan het vinden en oplossen van de mogelijke psychische oorzaken van impotentie.

Een seksuoloog helpt mensen met seksuele problemen. Meestal is een seksuoloog een psycholoog, een dokter of een maatschappelijk werker die gestudeerd heeft of getraind is in seksuele problemen. Doordat deze mensen hierin gespecialiseerd zijn en dagelijks mensen met seksuele problemen spreken, zullen ze je niet bekritiseren om je seksuele problemen en zijn ze in staat om jou te helpen bij het oplossen van deze problemen.

De seksuoloog zal naar je problemen luisteren en concluderen waardoor deze veroorzaakt worden. De oorzaak van de problemen kunnen een psychisch, fysiek of een combinatie van beiden zijn.

Door te praten over je seksuele ervaringen en deze te laten onderzoeken, kun je erachter komen wat er aan de hand is met je en waarom. De manier van behandelen zal bepaald worden aan de hand van de problemen. Vaak krijg je ook oefeningen en opdrachten mee die je alleen of met je partner kunt uitvoeren.

Tip nr. 7: De farmaceutische erectiepil

Tenslotte kan je als al de bovengenoemde tips echt niet helpen, gebruik maken van een farmaceutische erectiepil.

Deze pillen zorgen voor een toename van stikstofoxide in de bloed, en dit zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden om de bloedstroom te voorgroten. De medicatie zorgt ervoor dat dit gebeurt in de penis. Er komt zo meer bloed in de penis en dat maakt het makkelijker om een erectie te krijgen en te behouden. De meest voorkomende medicaties zijn:

 • Cialis
 • Viagra
 • Levitra
 • Stendra

Jammer genoeg heeft deze medicatie bijwerkingen, waardoor ze alleen als laatste redmiddel moeten worden ingezet. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Lichamelijke pijn
 • Problemen met het spijsverteringsstelsel
 • Duizeligheid
 • Het rood worden van de huid
 • Opstopping en loopneus

Het is door deze bijwerkingen belangrijk dat je de medicatie altijd gebruikt in overleg met een dokter. Je moet, als je gebruik wilt maken van deze medicatie, altijd eerst langs de dokter, omdat deze pillen alleen op recept te verkrijgen zijn. Koop dus niet zomaar pillen op het internet; deze zijn illegaal en kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

2 Reacties op "Erectieproblemen Boven de 40? Zo Los je het Op!"

 1. Eddy

  says:

  Beste Chris,

  Mijn naam is Eddy en ben nu 72 jaar jong..
  Ik zal meteen met de deur in huis vallen .. ongeveer in 1995 heb ik een kneuzing opgelopen tijdens de sex n.l. tijden het vrijen waarbij mijn vriendin op het aanrecht zat gleed mijn penis uit haar en stootte ik onder de rand van het aanrecht..( kan het niemand aanraden) wat tot gevolg had dat hij dubbel knakte en wat zeer pijnlijk was, het resultaat was de andere dag zichtbaar dik en een grote bloeduitstorting. ging weer weg en alles leek vergeten.. nu sinds een jaar of twee begint de penis de vorm aan te nemen van de bekende banaan en op de plek van de knak blijft het slap en dus knikbaar wat mij bemoeilijkt om bij mijn vrouw binnen te komen en dus is de sex eigenlijk onmogelijk geworden hoe graag we dat ook willen heeft de methode die jij voorstelt eigenlijk wel zin.. graag een antwoord.. bij voorbaat mijn dank.

  • support

   says:

   Beste Eddy, over zulke zaken mogen wij geen advies geven. Ik denk dat je best contact opneemt met je huisdokter of ziekenhuis. Mvg, klantenservice

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *