Wat te Doen als Je Erectie Snel Verdwijnt? Oorzaken en Oplossingen

Het is een scenario dat bij veel mannen bekend is, maar toch praten we er met (bijna) niemand over. Als sneeuw voor de zon, je erectie verdwijnt te snel. Vaak roept het meer vragen op dan antwoorden, en leidt het tot onzekerheid en spanning tijdens de intieme momenten.

Wat gebeurt er precies en wat kun je eraan doen? Leer hier hoe je vol vertrouwen geniet van de seks, met een erectie die gewoon blijft staan wanneer het er toe doet!

Dit is er aan de hand

Het ontstaan van een erectie komt door een toename van de bloedstroom naar de penis. Dit gebeurt door signalen van het zenuwstelsel die reageren op seksuele prikkels. Is een man seksueel gestimuleerd, dan ontspannen de spieren in de penis, wat vrij baan geeft aan de bloedtoevoer en het vasthouden van bloed in de zwellichamen van de penis, zodat die stijf wordt.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden in bed, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

De onderliggende oorzaken waarnemen

Redenen voor een erectie die snel verdwijnt kan te maken hebben met factoren die fysiek, psychologisch of leefstijlgerelateerd zijn.

Fysieke problemen

Verdwijnt de erectie te snel, dan kan dit duiden op een verstoring in de bloedtoevoer. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vasculaire problemen, zoals verharding van de slagaders (atherosclerose) of hoge bloeddruk, die de bloedvaten vernauwen en de bloedstroom belemmeren.

Een erectie die snel verdwijnt kan ook gerelateerd zijn aan schade aan de zenuwen die de signalen van en naar de penis overbrengen, wat kan voorkomen bij diabetes of na bepaalde chirurgische ingrepen.

Mentale problemen

Erectieproblemen en voortijdige ejaculatie worden vaker door mentale factoren veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer iemand stress ervaart, maakt het lichaam verhoogde niveaus van cortisol aan. Dit is een hormoon met negatieve effecten op de seksuele respons, zoals een verminderde bloedstroom naar de penis toe.

Stress en angst zijn veel voorkomende boosdoeners achter erectieproblemen. Onder jong en oud zijn stress, depressie of prestatiedruk kritieke oorzaken van seksuele disfunctie.

Deze mentale obstakels verstoren de mentale focus en het zelfvertrouwen, die tijdens de intieme momenten alles doet laten werken zoals het hoort.

Leeftijd

Het natuurlijke verouderingsproces kan een erectie maken of breken. Hoewel afhankelijk van je genetische aanleg en leefstijl, ouder worden gaat meestal gepaard met een geleidelijke afname van de testosteronniveaus en vermindering van de elasticiteit van bloedvaten – twee belangrijke factoren voor een gezonde seksuele functie.

Testosteron is een sleutelhormoon in het mannelijke lichaam; het verhoogt de seksuele drift en ondersteunt de bloedtoevoer naar de penis, voor het starten én behouden van een erectie.

Schadelijke medicijnen

Ook komt het geregeld voor dat medicijngebruik onwetend de schuldige is van een erectie die snel verdwijnt. Antidepressiva, antihypertensiva (bloeddrukverlagende medicijnen), en sommige medicijnen gebruikt voor de behandeling van prostaatproblemen verhogen mogelijk het risico op erectiestoornissen.

Om de oorzaken van een snel verdwijnende erectie te identificeren:

 • Check op hart- en vaatziekten: Een regelmatige controle op aandoeningen die de bloedtoevoer beperken kan veel verklaren.
 • Beoordeel psychologische invloeden: Identificeer stress, angst of depressie die je seksuele prestaties negatief beïnvloeden.
 • Test hormoonniveaus: Controleer op testosterondeficiëntie die erecties kan verzwakken. Dit kun je doen door een eenvoudige bloedtest bij je arts aan te vragen.
 • Herzie medicijngebruik: Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je arts over eventuele bijwerkingen van je huidige medicijnen, zoals antidepressiva en bloeddrukverlagers.
 • Levensstijlfactoren aanpassen: Evalueer dieet, beweging, en gebruik van alcohol of tabak die vasculaire gezondheid beïnvloeden.
 • Reflecteer op medische geschiedenis: Er bestaan medische ingrepen zoals prostaatoperaties of bekkenchirurgie die soms zenuwschade kunnen veroorzaken, wat leidt tot het snel verdwijnen van een erectie.

Leefstijlveranderingen

Het klinkt wellicht cliché, maar het zijn de kleine veranderingen in je dagelijkse routine die grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid—en dat geldt ook voor je seksuele welzijn. Drie regels die hierbij cruciaal zijn:

 1. Beweging is de motor van een goede erectie, want het pompt niet alleen je bloed sneller door je aderen, het laat ook je zelfvertrouwen opbloeien en je stressniveaus dalen.
 2. Je bent wat je eet, dus voed je lichaam met brandstof die het verdient.
 3. Rust goed uit en relax, want je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Dus wat kun je doen om van bewegen een gezonde gewoonte te maken? We hebben er één voor je: High-Intensity Interval Training (HIIT), een vorm van lichaamsbeweging bekend om zijn korte maar intensieve uitbarstingen van activiteit. Perfect om de bloedstroom te stimuleren en je algehele uithoudingsvermogen te verbeteren.

Slechts 20 minuten HIIT drie keer per week kan een significant verschil maken in je cardiovasculaire gezondheid, en in je vermogen om een goede erectie te behouden.

Wat voeding betreft, probeer deze richtlijnen toe te passen:

 • Eet meer bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere donkere bladgroenten zijn rijk aan foliumzuur, goed voor een betere bloedcirculatie.
 • Inclusie van antioxidantrijke voeding: Bessen, donkere chocolade, en rode druiven zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij de bescherming van de gezondheid van je bloedvaten.
 • Kies voor hart-gezonde vetten: Avocado’s, noten, zaden en vette vis zoals zalm leveren omega-3 vetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten.
 • Testosteronvoeding: Ga voor eiwitrijke en zinkrijke voedingsmiddelen zoals mager rundvlees, kip, kalkoen, en eieren. Ook schaal- en schelpdieren zoals oesters zijn uitstekend omdat ze rijk zijn aan zink. Pompoenpitten en zonnebloempitten zijn eveneens goede bronnen van zink, een mineraal die je testosteronniveaus een natuurlijke boost zal geven.
 • Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten: Want ze kunnen leiden tot bloedsuikerpieken en -dalen. Nadelig voor je hormoonbalans en algehele gezondheid.
 • Kook met kruiden die circulatie bevorderen: Gooi gember, cayennepeper en knoflook in de pan. Ook kaneel, kurkuma en zwarte peper werken goed, allemaal specerijen met bloedsomloopbevorderende eigenschappen!
 • Vermijd overmatige alcohol: Hoewel een klein beetje alcohol ontspannend werkt, kan te veel juist je erectievermogen verminderen.
 • Hydrateer goed: Voldoende water drinken is pre voor de bloedvolume en een goede bloedcirculatie.

Wat te doen tegen stress en prestatieangst

Prestatieangst en stress kunnen je soms overweldigen, waardoor je erectie snel verdwijnt. Deze gevoelens hebben te maken met de druk om te presteren of angst om te falen, en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Hier zijn enkele effectieve strategieën om deze uitdagingen aan te pakken:

Ontwikkel routine

Start met het structureren van je dag. Een vaste routine is als anker in een chaotische zee—het brengt stabiliteit, discipline en vertrouwen in jezelf. Verdeel je dag bijvoorbeeld in blokken waar je actief afwisselt tussen werk, pauzes, beweging en tijd met vrienden, familie of je partner.

Een heldere indeling helpt de dagelijkse chaos te temmen en je een gevoel van controle en rust te geven. Het gaat er niet om elke minuut vol te plannen, maar om een ritme te volgen dat ademruimte en balans biedt.

Mindfulness en Meditatie

Begin de dag met een korte meditatiesessie. Zelfs vijf tot tien minuten van ademhalingswerk of geleide meditatie kan de toon zetten voor een kalmer, meer gefocust begin van de dag. Apps zoals Headspace of Calm kunnen goed werken, met specifieke korte programma’s gericht op angstverlichting en stressmanagement.

Praat erover

Praat open en eerlijk met je partner of een vriend over je gevoelens, angsten en seksuele behoeften. Op het eerste gezicht wellicht ongemakkelijk, maar het kan een bevrijdend effect hebben en onnodige spanningen wegnemen. Bovendien, een begripvolle partner/vriend helpt je minder geïsoleerd te voelen met je zorgen.

5 Supplementen voor erectiele gezondheid

De juiste supplementen kunnen direct de biologische mechanismen aanpakken die nodig zijn voor een sterke erectie die niet snel verdwijnt. Ze bieden voedingsondersteuning die de bloedstroom optimaliseren, hormoonniveaus helpen reguleren of je seksuele energie verhogen. Dit zijn 5 bewezen supplementen tegen erectieproblemen:

 1. L-arginine: Meer dan een aminozuur, L-arginine werkt als een schakelaar voor de bloedcirculatie. Het boost stikstofoxide in het lichaam, zodat de bloedvaten ontspannen en de bloedtoevoer naar de penis verhoogd wordt voor een stevige erectie
 2. Ginseng: Dit kruid is niet alleen voor energie; studies tonen aan dat ginseng de erectiekwaliteit verbetert en de seksuele vitaliteit verhoogt. Een topkeuze voor mannen die op zoek zijn naar zowel uithoudingsvermogen als performance.
 3. Ginkgo Biloba: Vaak geassocieerd met geheugenverbetering, Ginkgo Biloba heeft ook voordelen voor beneden. Het bevordert de doorbloeding naar extremiteiten, inclusief de genitale regio, voor langere en sterkere erecties.
 4. Zink: De bouwsteen voor testosteronproductie. Een boost in zinkinname isngoed voor je libido en je algehele seksuele prestaties.
 5. DHEA: Kort voor Dehydroepiandrosterone, een voorloper van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen. Het aanvullen van DHEA kan helpen de niveaus van natuurlijke hormonen te normaliseren die nodig zijn voor een gezonde seksuele functie.

Aanpassing van de slaapkameromgeving

Tenslotte nog iets dat vaak over het hoofd wordt gezien: Je fysieke omgeving. Een kleine aanpassing in de slaapkamer kan potentieel voor minder stress en meer comfort zorgen.

Denk dus eens aan zachte verlichting, comfortabele beddengoed en rustige, sensuele muziek voor, tijdens en na het moment. Creëer een uitnodigende en ontspannen sfeer die zowel de geest als het lichaam kalmeert. Dit maakt de overgang naar hét moment natuurlijker en minder beladen met prestatiedruk.

Ontdek de meeste effectieve methode om je ejaculatie uit te stellen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om te snel klaarkomen aan te pakken. Je leert onder andere het volgende:

 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen
 • De gigantische fout die je op dit moment nog maakt die er alleen maar voor zorgt dat je sneller klaarkomt
 • De 4 stappen ademhalingstechniek die je direct kunt gebruiken om je ejaculatie uit te stellen
 • Hoe je je “ejaculatieschakelaars” kunt beheersen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie aan te pakken zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *