Tamsulosine Bij Erectieproblemen? Onderzoek + 4 Alternatieven

Tamsulosine is een soort medicatie die wordt gebruikt voor de behandeling van mannen met symptomen van de vergroting van de prostaat, ook wel bekend als goedaardige prostaathyperplasie. Dit is een aandoening die kan optreden naarmate mannen ouder worden. Tamsulosine werkt door de spieren in de blaas en prostaat te ontspannen, wat ervoor zorgt dat de doorstroming van urine wordt verbeterd. Deze medicatie is alleen verkrijgbaar in capsulevorm, die men via de mond kan innemen.

Hoewel tamsulosine vaak goed wordt getolereerd door het lichaam, kan deze medicatie invloed hebben op de mannelijke seksprestaties. In dit artikel nemen we het gebruik van tamsulosine onder de loep en kijken we naar enkele alternatieven die je kunt gebruiken om erectiestoornissen te overwinnen wanneer je prostaataandoeningen hebt.

Wat is tamsulosine precies en hoe werkt het?

Tamsulosine behoort tot een groep geneesmiddelen die ook wel alfablokkers wordt genoemd. Dit is een soort medicatie die wordt gebruikt voor de behandeling van mannen met symptomen van prostaatvergroting, ofwel goedaardige prostaathyperplasie. Daarnaast wordt het soms ook ingenomen om nierstenen te behandelen. Tamsulosine is een medicijn dat op recept in de apotheek kan worden gekocht.

Het medicijn tamsulosine kan helpen bij het verminderen van de symptomen van prostaatvergroting door de spieren van de blaas en de prostaat te ontspannen. Hierdoor wordt het urineren vergemakkelijkt. Wanneer je tamsulosine voor het eerst inneemt, kun je je duizelig of licht in het hoofd voelen. Als dit gebeurt, is het aanbevolen om even te gaan zitten of liggen totdat je je beter voelt.

Onthoud dat als je tamsulosine bij de apotheek koopt, je binnen 6 weken na het begin van de behandeling naar jouw arts moet gaan om te controleren of je het geneesmiddel kunt blijven innemen. De arts kan een medisch examen uitvoeren om te kijken of er mogelijke negatieve bijwerkingen in het lichaam plaatsvinden.

Dit is belangrijk omdat tamsulosine voor sommige mensen niet geschikt is. Om er zeker van te zijn dat dit geneesmiddel veilig is voor jou, zorg je er dus voor dat je jouw arts op de hoogte brengt van een allergische reactie op tamsulosine of een ander soortgelijk geneesmiddel in het verleden. Hetzelfde geldt als je last hebt van verticale hypotensie (een lage bloeddruk waardoor je je duizelig of licht in het hoofd voelt bij het opstaan), een ernstig lever- of nierprobleem hebt, of als je een oogoperatie hebt gehad voor bijvoorbeeld cataract.

Wat verder interessant is aan tamsulosine, is dat het bij meerdere patiënten met symptomen aan de lagere urinewegen als gevolg van prostaataandoeningen, significante verbeteringen liet zien in de erectiele functie, libido en tevredenheid tijdens de geslachtsgemeenschap.

Het lijkt erop dat alfablokkers vrijwel geen erectieproblemen veroorzaken en je zelfs kunnen helpen met het krijgen van een betere erectie. Dat gezegd hebbende: doordat mannen met prostaataandoeningen vaak last hebben van erectiestoornissen, adviseren we je om aan de slag te gaan met enkele alternatieve oplossingen voor betere seksuele prestaties. Daarover later meer.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Mogelijke bijwerkingen van het gebruik van tamsulosine

Zoals de meeste geneesmiddelen kan tamsulosine bijwerkingen veroorzaken, maar gelukkig zijn deze bij veel mensen mild of geheel afwezig. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden en problemen met de ejaculatie, zoals weinig of geen aanwezigheid van sperma.

In zeer bijzondere gevallen kan het gebruik van tamsulosine ook leiden tot een priapisme. Dit is een aanhoudende, pijnlijke erectie die helemaal niets met seksuele activiteit te maken heeft. Mocht een priapisme onverhoopt voorkomen bij gebruik van dit medicijn, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Als een priapisme onbehandeld blijft, kan het leiden tot permanente impotentie; het onvermogen om een erectie te krijgen.

Wat zijn erectiestoornissen?

Als je last hebt van een erectiestoornis, is het belangrijk om beter te begrijpen wat een erectiestoornis precies is. Een gebrek aan een erectie na een paar drankjes op een avond, of zelfs na een week of langer vanwege zware emotionele stress, is doorgaans geen erectiestoornis. Bovendien wordt het onvermogen om snel na het orgasme een tweede erectie te krijgen ook niet gezien als een erectiestoornis. Bijna elke man heeft wel eens last van erectieproblemen, en de meeste partners begrijpen dat.

Erectiestoornissen zijn het terugkerende onvermogen om tijdens seksuele gemeenschap een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Dit komt doordat de penis onvoldoende hard is, of hard genoeg is maar te snel zacht wordt. Doorgaans heeft het probleem de neiging om zich geleidelijk te ontwikkelen. Daar waar het op een avond langer kan duren of er meer stimulatie nodig kan zijn om een erectie te krijgen, kan het andere keren voorkomen dat de erectie niet zo hard is als gewoonlijk of weggaat voordat het orgasme is bereikt.

Er zijn vele oorzaken van erectiestoornissen, zoals sommige vormen van prostaataandoeningen, medicijngebruik, prostaatkankeroperaties, een ongezonde leefstijl en een lage eigenwaarde. Gelukkig kunnen erectiestoornissen in veel gevallen doeltreffend worden behandeld. Sommige mannen vinden bijvoorbeeld verlichting in het nemen van medicatie voor erectiestoornissen, terwijl anderen simpelweg kunnen profiteren van een gezond dieet en meer lichaamsbeweging.

Erectiestoornissen als gevolg van prostaataandoeningen

Traditioneel gezien werden erectiestoornissen in de meeste gevallen geweten aan een psychologische oorsprong, zoals prestatieangst of algemene stress. Hoewel deze factoren wel degelijk erectiestoornissen kunnen veroorzaken, zijn veel artsen tegenwoordig van mening dat het probleem in het merendeel van de gevallen te wijten is aan een lichamelijke aandoening die de bloedstroom beperkt en/of de zenuwfunctie belemmert.

Deze aandoeningen komen vaak voor bij diabetes, nierziekten, multiple sclerose, hart- en vaatziekten en alcoholisme. Bepaalde prostaatziekten en -behandelingen, met name prostaatkanker, kunnen echter ook een oorzaak zijn. We nemen hier enkele prostaataandoeningen door die het onderliggende probleem van veel erectiestoornissen zijn.

Prostaatkanker is een veelvoorkomend onderliggende oorzaak van erectiestoornissen. Dit komt doordat operaties voor prostaatkanker sommige zenuwen of slagaders kunnen doorsnijden die nodig zijn voor een erectie. Bij mannen die de verwijdering van de prostaatklier hebben ondergaan, zijn erectiestoornissen in vrij veel gevallen helaas aanwezig.

Daarnaast kan bestraling ter behandeling van prostaatkanker het erectieweefsel aantasten. Dit geldt zowel bij uitwendige bestraling als bestraling met zaadjes die in de prostaat zijn geïmplanteerd, ook wel brachytherapie genoemd. Deze behandelingen leiden tot erectiestoornissen bij ongeveer de helft van de mannen die deze ondergaan. Het is echter belangrijk om te weten dat deze veranderingen pas twee jaar na de behandeling merkbaar kunnen worden.

Soms zijn erectiestoornissen een bijwerking van diverse hormoontherapiemiddelen die worden voorgeschreven aan mannen met prostaatkanker die zich reeds buiten de prostaatklier heeft uitgezaaid. Deze hormonale behandelingen omvatten vaak medicaties zoals leuprolide (Lupron) en gosereline (Zoladex).

Mannen die lijden aan goedaardige prostaathyperplasie, een niet-kankerachtige vergroting van de prostaatklier, kunnen ook erectiestoornissen en problemen met de zaadlozing ervaren. Dit komt doordat sommige behandelingen voor goedaardige prostaathyperplasie  deze problemen veroorzaken.

Een ander veelvoorkomend probleem dat vaak gelinkt wordt met prostaataandoeningen, is een laag testosterongehalte. Hoewel testosteronspiegels de neiging hebben om te dalen met de leeftijd, is er een sterke achteruitgang ten gevolge van verwonding of ziekte (bijv. infectie), chemotherapie of bestraling, of bepaalde medicatie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het hormoon testosteron een belangrijke rol speelt in de gezondheid van de man, en zijn belangrijkste rol is misschien wel het stimuleren van het seksuele verlangen. Bij een te laag testosterongehalte kunnen mannen last krijgen van erectiestoornissen vanwege een gebrek aan libido.

Prostatitis is een ontsteking aan de prostaat waarbij men last heeft van pijn tijdens het urineren, vaker moet urineren en afscheiding uit de penis kan hebben. Ernstige ontsteking van de prostaatklier kan direct erectiestoornissen veroorzaken. In mildere vormen kan de ziekte een pijnlijke zaadlozing veroorzaken, wat het seksuele genot belemmert en kan leiden tot verdere erectiestoornissen.

4 alternatieven tegen erectieproblemen bij prostaataandoeningen

Wanneer je prostaat- en erectieproblemen ervaart, en gebruik maakt van tamsulosine als ondersteunende medicatie, dan kan deze medicatie positief werken voor je seksleven. Het kan echter nodig zijn dat andere oplossingen moeten worden gevonden voor betere resultaten. We nemen deze hier met je door.

1. Evenwichtige voeding: een afrodisiacumdieet

Ben je op zoek naar natuurlijke oplossingen, dan is het belangrijk dat je beter op je dieet begint te letten. Veel studies hebben namelijk aangetoond dat evenwichtige voeding wonderen kan doen voor betere erecties en een bevredigender seksleven. Zo blijkt een dieet in mediterrane stijl met een gezonde combinatie van fruit, groenten, peulvruchten, noten en vis, het risico op erectiestoornissen te verminderen.

“Probeer bij het invullen van je dieet ook extra aandacht te besteden aan voedingsmiddelen die de prostaatgezondheid verbeteren, zoals kruisbloemige groenten, verschillende bessen, bananen, gember en gekookte tomaten.”

Door verschillende voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die als afrodisiacum worden beschouwd, zorg je ervoor dat je seksdrive wordt gestimuleerd. Je kan jouw weg naar een beter orgasme dus eten (!), zolang je er maar voor zorgt dat je gevarieerd blijft eten en voedingsmiddelen kiest die erom bekend staan je seksprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Maar wat maakt een voedingsmiddel eigenlijk een afrodisiacum? Voedingsmiddelen die als  afrodisiaca worden beschouwd, stimuleren de liefdeszintuigen. Neem het eten van vis zoals zalm en tonijn, wat grote hoeveelheden omega 3-vetzuren bevat. Dit is een gezonde gewoonte omdat omega 3-vetzuren het risico op erectiestoornissen helpen te verminderen. Dit komt doordat bij een erectie het centrale zenuwstelsel actief betrokken is, en omega 3-vetzuren de hersenen en de bloedstroom positief beïnvloeden.

Een andere goede manier is dagelijks bladgroenten aan jouw dieet toevoegen. Spinazie helpt om de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedtoevoer naar de genitaliën kan toenemen. Andere groene groenten zoals boerenkool, kool en snijbiet zijn uitstekende bronnen van foliumzuur, dat bovendien ook de reproductieve gezondheid ondersteunt.

Wat dacht je van een ontbijt met havermout? Haver en volle granen zijn uitstekend voor je seksdrive, omdat ze één van de weinige natuurlijke manieren zijn om het testosterongehalte in je lichaam te verhogen, en meer testosteron betekent een hogere seksdrive en sterkere orgasmes! Zorg er overigens ook voor dat je regelmatig eieren eet. Eieren zitten namelijk boordevol met B-vitamines, die helpen om stress te verlichten en daarnaast ook nog eens belangrijk zijn voor een gezond libido, wat gelijk staat aan een beter seksleven!

Tot slot raden we je aan om meer onderzoek te doen naar natuurlijke kruiden en supplementen die erom bekend staan te helpen bij het krijgen van een betere erectie. Enkele wondermiddelen die hoog aangeschreven staan voor dit doel zijn panax ginseng, maca, yohimbine, ginkgo en Mondia whitei.

2. Zorg voor meer lichaamsbeweging en voldoende rust

Lichaamsbeweging kan bijzonder effectief zijn wanneer erectiestoornissen worden veroorzaakt door zwaarlijvigheid, lichamelijke inactiviteit, hart- en vaatziekten en prostaataandoeningen. Vier keer per week ten minste 30 minuten per dag actief bewegen versterkt het hart en verbetert de bloedsomloop.

Net zo belangrijk is het krijgen van voldoende slaap. Slaap van slechte kwaliteit verhoogt het risico op erectiestoornissen omdat het testosteronniveau erdoor kan dalen. Een gebrek aan slaap en een slechte slaapkwaliteit worden in verband gebracht met diabetes en een hoge bloeddruk. Verschillende studies hebben aangetoond dat mannen met een hoge bloeddruk bijna twee keer zoveel kans hebben op een verminderde bloedtoevoer naar de penis.

3. Mindfulness

Wist je dat er een oude Boeddhistische praktijk bestaat die je beter in staat kan brengen om zonder oordeel te focussen op elk moment van de dag? Dit kan mannen met erectiestoornissen helpen hun libido te verhogen, omdat mindfulness kan helpen om meer bewust te worden van de seksuele reacties van het lichaam en de gehele ervaring te accepteren. Niet alleen dat, maar door positief denken te bestendigen met behulp van mindfulness, kan het helpen om stress te verminderen en depressie te verlichten, zodat mannen zich beter voelen en meer van seks genieten.

Als we het hebben over mindfulnesstraining, dan hebben we het al snel over meditatie.  Door te mediteren en dieper te ademhalen, verbeter je de bloedcirculatie in het lichaam en met meer oefening zul je in staat zijn om bloed naar je penis te laten stromen. Dit zal je helpen om een betere erectie te krijgen en jouw seksuele prestaties te verbeteren.

“Door meer te weten te komen over mindfulness en het actief toe te passen in je leven, zul je gaandeweg ontdekken dat je mentale gezondheid met stappen vooruit gaat, wat ongetwijfeld ook van positieve invloed zal zijn op je seksleven!”

Door te mediteren zul je je ook beter kunnen concentreren, wat je ongetwijfeld zal helpen tijdens de seks. In feite zul je door meditatie te oefenen beter in staat zijn om je geest te vertellen om te stoppen in een mist van commentaar en meningen te zitten. Meditatie ontwikkelt jouw vaardigheden om je geest tot rust te brengen, om uiteindelijk volledig gericht te zijn op gepassioneerde seks met je partner.

4. PDE5-remmers

Tot slot kijken we naar geneesmiddelen zoals Viagra en tadalafil, die ook wel PDE5-remmers worden genoemd. Dit komt doordat ze met name de aanmaak van het enzym PDE5 remmen, dat het cyclisch guanosinemonofosfaat afbreekt dat erecties veroorzaakt. Door PDE5-remmers te gebruiken, kan de penis zich met bloed vullen en stijf blijven voor geslachtsgemeenschap. Het is hierbij belangrijk om te weten dat dit soort medicijnen geen afrodisiacum zijn. Dit betekent dat je je seksueel gestimuleerd moet voelen om ze te laten werken.

De mogelijke risico’s en bijwerkingen van verschillende merken PDE5-remmers lijken tot dusver ongeveer gelijk te zijn. Ze werken namelijk allemaal door de gladde spiercellen te ontspannen die de bloedvaten verwijden. Dit gebeurt vooral in de penis, maar ook in andere delen van het lichaam. De meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn. Sndere mogelijke reacties zijn blozen, maagklachten, verstopte neus en infecties van de urinewegen.

Hoewel PDE5-remmers door vele mannen als effectief worden ervaren, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je afhankelijk kan worden van dit soort medicijnen. Hierdoor zul je wellicht moeite krijgen om jouw seksprestaties te verbeteren zonder deze medicatie. We raden je daarom sterk aan om  eerst met natuurlijke oplossingen te experimenteren alvorens je overgaat op PDE5-remmers.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *