Hoe Vaak Ejaculeren Is Gezond? Tips Voor Mannelijke Seksueel Welzijn

Wist je dat een walvis maar één keer per jaar ejaculeert? Wij mensen zijn doorgaans wat flexibeler in onze ejaculatiefrequentie. Maar hoe vaak is nu gezond? Het is een vraag die niet alleen ons lichaam raakt, maar ook de ziel en geest. Hoe vaak je ‘het’ zou moeten doen zonder jouw mannelijke vitaliteit in diskrediet te brengen?

Van de fysieke perks tot spirituele insights, we gaan deze kwestie te lijf met een mix van wetenschap en levenswijsheid. Zo weet jij precies waar de balans ligt tussen te veel en te weinig, en hoe je jouw seksuele gezondheid kunt optimaliseren op een manier die past bij jouw levensstijl en persoonlijke welzijn!

Ejaculeren: Meer dan alleen plezier?

Laten we allereerst wat wetenschap erbij halen. Een opmerkelijk fenomeen dat uit peer-reviewed onderzoek blijkt is dat regelmatige ejaculatie het risico op prostaatkanker lijkt te verlagen.

Een studie van de Universiteit Harvard (2008), waarbij meer dan 30.000 mannen bijna 20 jaar werden gevraagd over hun ejaculatiefrequentie, vond dat mannen die gemiddeld 21 keer per maand ejaculeerden, een lager risico (20% minder) op prostaatkanker hadden dan mannen die dit minder vaak deden (slechts 4 tot 7 keer per maand).

Een ander vaak geciteerd onderzoek uit Australië (2000) concludeerde dat mannen die gemiddeld 4 á 6 tot 7 keer per week ejaculeerden, maar liefst 36% minder kans hadden om vóór hun 70ste met prostaatkanker gediagnosticeerd te worden, in vergelijking met mannen die minder dan gemiddeld 2 tot 3 keer per week ejaculeerden.

Toch moet hierbij gezegd worden dat deze studies niet bewijzen dat ejaculatie een lager risico op kanker veroorzaakt; het toont gewoon een associatie. Met andere woorden, er is meer onderzoek nodig om dit potentiële voordeel te bevestigen.

Dus niet helemaal een vrijbrief om de klok rond bezig te zijn! Maar het lijkt wel aan te geven dat regelmatige seksuele activiteit (met jezelf of met een ander) meer kan betekenen dan alleen plezier!

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Redmiddel tegen stress?

Is ejaculeren gezond als je veel stress ervaart? Hoewel het ideale aantal in dit geval niet in steen is gebeiteld, is het algemeen bekend dat stressniveaus vaak dalen na een orgasme.

Dit komt door de afgifte van hormonen zoals oxytocine en endorfine. Ze bevorderen het gevoel van ontspanning en welzijn, waardoor het bovendien makkelijk wordt om in slaap te vallen!

Een paar keer per week een moment van intimiteit (alleen of met hun partner) werkt voor veel mannen goed om stress te verminderen, terwijl anderen misschien vinden dat minder vaak ook heel goed voldoet.

Is er volgens de wetenschap zoiets als teveel ejaculeren?

Stel je voor: je doet iets waar je van houdt, maar het wordt te veel van het goede. Zo is het ook met te vaak ejaculeren. Hoewel het een natuurlijk deel van ons leven is, kan overdaad soms averechts werken.

Overmatigheid kan leiden tot lichamelijke vermoeidheid. Alsof je batterijen langzaam leeglopen. Ook psychologisch gezien kan het een tol eisen, waarbij schuldgevoelens of een gevoel van leegte kunnen opduiken.

Overmatige seksuele activiteit kan leiden tot psychologische stressfactoren, zoals prestatiedruk of een verstoorde perceptie van intimiteit.

In sommige gevallen kan dit zelfs neigen naar verslavingsgedrag, waarbij de behoefte aan constante bevrediging de overhand neemt.

De spirituele component

Wanneer we het spirituele aspect van hoe vaak ejaculeren gezond is bekijken, dan zien we een iets andere visie dan wat de wetenschap stelt op het geheel.

In diverse spirituele tradities, zoals het taoïsme, wordt seksuele energie gezien als een krachtig middel voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Dit is iets om te koesteren, niet alleen als een fysieke handeling, maar als een diepe connectie met het innerlijke zelf en het universum.

Seksuele expressie kan een middel zijn voor spirituele verlichting en zelfrealisatie, een praktijk waarbij men niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel voedt.

Anders gezegd, in deze visie is de frequentie van ejaculatie minder een kwestie van lichamelijke gezondheid, maar meer een pad naar een dieper begrip van het eigen zelf en de verbinding met het hogere bewustzijn.

Wijsheid van vroeger: Taoïsme

In de oude teksten zoals de Taoïstische filosofie, wordt de retentie van zaad beschouwd als een manier om vitale energie (Chi) te behouden. “De bewaring van het zaad brengt overvloedige vitaliteit,” zeggen ze. Maar het gaat niet alleen om abstinentie; het gaat om het bewust omgaan met seksuele energie.

Wel belangrijk om te weten: de focus ligt hier op het bewust en beheerst omgaan met seksuele energie, niet zozeer op totale abstinentie.

Volgens de Taoïstische filosofie leidt frequent verlies van zaad tot een vermindering van Chi, resulterend in verminderde levenskracht en vitaliteit.

Dus hoe vaak Taoïstisch gezien?

Dus hoe vaak ejaculeren is gezond volgens de Taoïstische richtlijnen? Een algemeen advies dat in sommige klassieke teksten wordt gevonden suggereert dat jongere mannen zich kunnen veroorloven om vaker te ejaculeren dan oudere mannen. Het volgende wordt gezegd door Damo Mitchell, een bekende beoefenaar van de Oosterse Kunsten:

 • Eens in de vier dagen voor twintigers
 • Om de acht dagen voor mensen in de 30
 • Elke 16 dagen voor 40ers
 • Elke 21 dagen voor mannen van 50 jaar en ouder

Dit is een benadering die stelt dat het behoud van seksuele energie goed is voor een langere levensduur en een verhoogd bewustzijn. Vermeldingswaardig is dat deze leringen en aanbevelingen meer zijn gericht op persoonlijke ervaring en spirituele praktijken dan op concrete wetenschappelijke analyse.

Bewustzijn, intentie en luisteren naar je lichaam

Moderne spirituele gidsen, zoals Deepak Chopra, hechten zich meer aan het belang van bewustzijn en intentie in seksualiteit.

“Seksualiteit, wanneer beoefend met bewustzijn en respect, kan een poort zijn naar het goddelijke,” zegt hij.

Het draait allemaal om balans – niet te veel, niet te weinig! Seksualiteit kan een viering zijn van liefde, leven en vreugde, een vereniging van het fysieke met het spirituele.

Daarbij wordt de nadruk gelegd op het luisteren naar je eigen lichaam. Zo wordt het aanbevolen om aandacht te schenken aan de subjectieve ervaring na ejaculatie.

Ieders fysiologische capaciteiten verschillen, en de richtlijn zou variëren afhankelijk van het individu. Overmatig verlies van je essentie (Jing) zou bijvoorbeeld vermoeidheid na ejaculatie kunnen veroorzaken. Het kan echter ook mentaal zijn, zoals schaamte of gevoelens van angst.

Jing wordt gezien als een fundamentele substantie die ten grondslag ligt aan de groei, ontwikkeling, voortplanting en gezondheid van een individu. Het is een soort geconcentreerde levenskracht of constitutionele energie, die een belangrijke rol speelt in de vitaliteit, seksuele gezondheid, en het verouderingsproces.

Een tekort aan Jing kan worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder die welke verband houden met de seksuele en voortplantingsfuncties.

Andere tekenen van een tekort aan Nier Jing (de essentiële levensenergie die in de nieren wordt opgeslagen) zouden pijn of kwetsbaarheid in de onderrug, knieën, heupen, enkels of voeten kunnen zijn. Bovendien wordt het ’s nachts wakker worden om te urineren; erectiestoornissen/impotentie; oorsuizen; voortijdige verdunning of zelfs vergrijzing van het hoofdhaar ook gezien als mogelijke signalen.

Conclusie: Een persoonlijke reis + 10 tips voor je seksuele welzijn

Tenslotte, in het vinden van een antwoord op hoe vaak ejaculeren gezond voor je is, is het essentieel om te luisteren naar zowel je lichaam als je ziel. Dit is jouw persoonlijke reis van zelfontdekking, waarbij seksualiteit een brug kan slaan naar diepere spirituele verbindingen en zelfbewustzijn.

Dus hoe weet je nu hoe vaak gezond is voor jou? Hier zijn tien sprankelende en praktische tips voor een gezonde seksuele levensstijl:

 1. Luisteren naar je lijf: Als je lichaam na de daad meer “nee, bedankt” zegt dan “yes, please“, is het tijd om je aantal ejaculaties te heroverwegen.
 2. Tuning met je tijd: Net als een goede wijn, verandert de ideale frequentie met de jaren, en met je fysieke conditie.
 3. Eet als een kampioen: Voedsel is je brandstof; kies voor kleurrijke, voedzame opties (gezonde vetten, complexe koolhydraten en goed eiwitten) die je motor draaiende houden.
 4. Beweeg die body: Dans, ren, yoga, ga de gym in of iets anders dat je hart sneller doet kloppen, het houdt je seksuele vonk levend!
 5. Porno-pauze: Te veel van het virtuele kan de realiteit doen vervagen. Zoek dus een balans.
 6. Zen-zone: Stress is een libidokiller; vind je zen in meditatie of een wandeling in de natuur.
 7. Slaap als een roos: Goede nachtrust = betere seks. Zo simpel is het.
 8. Cheers met mate: Een klein slokje kan ontspannen, maar te veel blust het vuur.
 9. Praat en luister: Seks is een duo-dans; communicatie maakt de muziek zoeter.
 10. Mindful minnaar: Wees aanwezig, zowel in het moment als met je partner. Het draait allemaal om verbinding.

Elk van deze tips is als een ingrediënt in een liefdeselixer; samen brengen ze die magische mix voor een gezond en voldaan seksleven. Veel succes!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *