5 Trucs Om Je Ochtenderectie Te Behouden

Veel mensen met een erectiestoornis (of daaraan grenzend probleem) zullen het volgende wel herkennen. Hoewel je normaal nooit een erectie kan krijgen en/of behouden, word je wél regelmatig wakker naast je partner met een flinke ochtenderectie. Jij bent hier natuurlijk hartstikke blij mee, omdat dit voor jou niet bepaald een veelvoorkomende gebeurtenis is. Voordat je er erg in hebt, is deze erectie echter alweer verdwenen.

Dat is natuurlijk enorm vervelend: je krijgt weer een beetje hoop, en vervolgens wordt die hoop je direct weer ontnomen. Gelukkig zijn er bepaalde trucs waarmee je die ochtenderectie kunt behouden, zodat je er wél daadwerkelijk iets aan hebt. In dit artikel leer ik je wat die trucs precies zijn, en hoe je ze kunt toepassen!

Wat is een ochtenderectie en waar komt het door?

Voordat we het gaan hebben over het behouden van je ochtenderectie, is het misschien wel zo handig om het te hebben over wat een ochtenderectie precies is. Een ochtenderectie is namelijk iets heel anders dan een erectie die veroorzaakt wordt door seksuele opwinding, iets wat naar mijn ervaring niet iedereen weet.

Een ochtenderectie ontstaat tijdens je slaap al, om precies te zijn in je REM-slaap. Hoe dit precies komt, is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat er tijdens deze slaapfase testosteron wordt aangemaakt. Dit is een mannelijk hormoon dat van groot belang is bij het wel of niet kunnen krijgen van een erectie.

Een andere verklaring is dat tijdens je slaap de weefsels in je penis als het ware worden schoongemaakt. Er moet stikstof worden afgevoerd uit de zwellichamen in je penis, en dit gebeurt door er bloed doorheen te laten stromen. Een erectie is immers niets anders dan de zwellichamen in je penis die zich vullen met bloed, en vervolgens ontstaat hierdoor een erectie.

Als je wakker wordt, dan blijft deze erectie vaak nog even in stand, en heb je dus een ochtenderectie. Dat jij met een flinke stijve wakker wordt, betekent dus nog niet dat je ook zin hebt in seks: dat kan best zo zijn, maar het is niet de primaire reden van je erectie. Heb je echter wel zin in seks, dan kan die ochtenderectie je natuurlijk mooi van pas komen!

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Kun je een ochtenderectie krijgen met een erectiestoornis?

Het antwoord op deze vraag is: ja en nee, afhankelijk van het soort erectiestoornis dat je hebt. Zoals eerder gezegd, kunnen mensen met een erectiestoornis vaak wel een ochtenderectie krijgen. Dit zullen dan echter mensen zijn met een psychische erectiestoornis. Als je een fysieke erectiestoornis hebt, dan zul je (bijna) altijd óók geen ochtenderectie kunnen krijgen.

Een fysieke erectiestoornis houdt in dat er een lichamelijke reden is dat jij geen erectie (meer) kan krijgen. Dit houdt in dat er dus echt lichamelijk iets niet in orde is. Bijvoorbeeld probleem met je bloedvaten of doorbloeding, een beschadiging aan je penis of een ander probleem van dien aard. Het is voor jou dan fysiek onmogelijk om een stijve te krijgen, en dat geldt dan ook voor ochtenderecties.

Heb je echter een (primair) psychische erectiestoornis, dan heeft je stoornis een meer mentale oorzaak. Dit kunnen allerlei redenen zijn, maar stress en faalangst in bed zijn veelvoorkomende psychologische oorzaken van een erectiestoornis. Mannen met een psychische erectiestoornis kunnen vaak geen seksuele erectie krijgen, maar een ochtenderectie is veelal geen probleem.

“Het klinkt gek, maar een erectiestoornis betekent niet per se dat je helemaal geen erecties kan krijgen.”

Als jij dit artikel hebt aangeklikt, kun je waarschijnlijk nog wél ochtenderecties krijgen, en heb je dus waarschijnlijk een psychische erectiestoornis. Dat is in principe positief, omdat fysieke oorzaken soms niet meer op te lossen zijn, maar psychische oorzaken bijna altijd wel. Ook betekent het dat je wellicht je ochtenderectie kan uitbuiten om toch seks te hebben, iets waar ik het in de rest van dit artikel over zal hebben.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn ochtenderectie behoud? 5 trucs

Je weet nu dus dat een ochtenderectie in beginsel niks met seksuele opwinding te maken heeft, maar dat je hem desalniettemin prima kunt inzetten om seks mee te hebben. Daarvoor moet je hem natuurlijk wel zien te behouden, iets wat niet voor iedereen even makkelijk is. Daarom geef ik je nu enkele trucs om dit voor elkaar te krijgen, namelijk de volgende:

 1. Ga er meteen mee aan de slag
 2. Probeer een cockring
 3. Zorg dat je minder stress hebt
 4. Leg niet te veel druk op presteren
 5. Werk ook aan je gezondheid

Truc 1: Ga er meteen mee aan de slag

Het vervelende aan een ochtenderectie is dat hij niet altijd op het beste moment komt. Misschien is een erectie voor jou vrij zeldzaam, en zou je hem dus maar al te graag gebruiken, maar ligt je partner nog in een diepe slaap. Tegen de tijd dat hij of zij wakker wordt, is je erectie allang verdwenen, en dat terwijl je toch echt geen tijd te verliezen hebt.

Daarom zou ik je aanraden om er meteen mee aan de slag te gaan zodra je merkt dat je een ochtenderectie hebt. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat je je partner ruw wakker moet schudden omdat je nú seks moet hebben, want daar zit hij of zij waarschijnlijk niet op te wachten. Seks moet natuurlijk wel leuk zijn, anders heeft het weinig zin.

“Verplichtingen zijn nooit leuk, dus de seks moet niet als een verplichting voelen.”

Je kan echter wel meteen beginnen met (rustig) masturberen. Dit kun je doen omdat masturberen op zichzelf al lekker voelt (en iets wat je waarschijnlijk niet altijd meer kunt doen), maar ook terwijl je wacht op je partner. Als die eenmaal goed en wel wakker is, en mogelijk seks met je wil hebben, dan heb je een grotere kans dat je nog steeds een erectie hebt.

Truc 2: Probeer een cockring

Sommige lezers zullen misschien een beetje raar opkijken van deze tip, omdat rondom seksspeeltjes toch nog een beetje een taboe hangt (vooral bij mannen). Toch kunnen ze je seksleven flink verbeteren, dus het zou zonde zijn als jij ze vanwege je vooroordelen geen kans wil geven. Voor het behouden van je ochtenderectie kan een cockring bijvoorbeeld heel handig zijn.

Een cockring wordt ook wel een penisring genoemd. Zoals de naam al wel doet vermoeden, is het een ring die je om je penis heen schuift. Meestal komt deze onderaan de stam van de penis te zitten, maar soms kun je ze zelfs tot over je ballen schuiven. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Een cockring kan je helpen een erectie te behouden, omdat die het bloed vasthoudt wat zich in je penis bevindt. Een erectie ontstaat, zoals eerder vermeld, doordat er bloed in de zwellichamen van je penis stroomt. Een cockring beknelt de toe- en afvoer van bloed een beetje, waardoor het bloed minder makkelijk wegstroomt, en je een erectie dus langer kunt behouden.

“Soms zijn de simpelste oplossingen het effectiefst.”

Bovendien kan een cockring ook opwindend zijn, wat er ook weer voor kan zorgen dat de erectie langer vastgehouden wordt. Speciaal voor dit doel zijn er bijvoorbeeld vibrerende cockrings, of cockrings met een extra stukje voor anale stimulatie. Deze varianten zijn natuurlijk volstrekt optioneel: als je hier niks aan vindt, kun je het eenvoudigweg bij een simpele ring houden.

Truc 3: Zorg dat je minder stress hebt

Eerder heb ik al verteld dat je waarschijnlijk een psychische erectiestoornis hebt als je geen normale erecties, maar wel ochtenderecties kunt krijgen. Daarom kan het voor het behouden van die erectie helpen om de psychische oorzaken ervan aan te pakken. Eén van de oorzaken die het vaakst voorkomt is stress, dus dat is een prima startpunt.

Stress is iets waar we in de hedendaagse maatschappij steeds meer mee te maken, en is daarom ook één van de redenen dat erectiestoornissen steeds vaker voorkomen. Alle soorten stress kunnen erectieproblemen veroorzaken: werkstress, stress over je gezinsleven en stress over je seksuele problemen hebben allemaal even veel impact.

Het verminderen van stress is een goede manier om je erecties beter te behouden. Hierbij kun je denken aan je werkdruk. Je kan nadenken of je misschien niet iets te snel ja zegt tegen verantwoordelijkheden, of je niet iets te vaak (onnodig) overwerkt, en of je misschien niet wat meer moet delegeren dan je nu doet. Vaak is hier heel veel winst te behalen.

“Stress zorgt niet alleen voor seksuele problemen, maar kan ook je levensverwachting flink omlaag brengen.”

Op den duur kan dit soms zelfs je erectieproblemen genezen, maar niet altijd, en dit zal waarschijnlijk erg lang duren. Iets wat echter veel simpeler is, is het behouden van een erectie die je al hebt. Voor het behouden van je ochtenderectie is stressvermindering dus ideaal. Dat het misschien ook het eerste stapje is naar een permanente oplossing, is alleen maar mooi meegenomen!

Truc 4: Leg niet te veel druk op presteren

Iemand die normaal geen erecties kan krijgen, en er dan ineens ’s ochtends wel eentje heeft, krijgt vaak een soort paniekreactie. Je krijgt het gevoel dat het nú of nooit is, dat alles afhangt van dit ene moment, omdat het misschien wel de enige keer is dat je de komende tijd normaal seks kunt hebben. Als je de voorgaande truc over stress hebt gelezen, zal het je niet verbazen dat dit enkel averechts werkt.

Ik heb eerder uitgelegd dat je er meteen werk van moet maken, maar te veel prestatiedruk is ook weer niet goed. Dat is namelijk een veelvoorkomende psychologische oorzaak van erectieproblemen. Door je enorm druk te maken omdat je nú moet presteren, maak je de kans dus alleen maar groter dat presteren uiteindelijk niet lukt.

“Hoe groter je angst, hoe terechter die angst wordt.”

Je moet er dus niet te veel druk op leggen. Als jij een ochtenderectie hebt, dan is er dus lichamelijk niets mis met je. Je zal dan waarschijnlijk nog vele andere ochtenderecties krijgen, en dus nog diverse kansen hebben om die te benutten. Het is dus simpelweg niet waar dat het van deze ene keer afhangt, en dat moet je ook vooral in je achterhoofd blijven houden.

Truc 5: Werk ook aan je gezondheid

Oké, ik heb je eerder verteld dat je waarschijnlijk een psychische erectiestoornis hebt als je wel ochtenderecties kan krijgen. Desondanks kunnen daarnaast ook lichamelijke factoren mogelijk een rol spelen, omdat bijna niemand een zuiver fysieke of zuiver psychische erectiestoornis heeft. Ook het aanpakken van je gezondheid kan daarom helpen.

“Je lichaam werkt alleen optimaal als je er goed voor zorgt.”

Een slechte gezondheid kan namelijk al snel leiden tot erectieproblemen. Deze kunnen zowel bestaan uit het niet kunnen krijgen als het niet kunnen behouden van een erectie. Het verbeteren van je gezondheid kan daarom leiden tot verminderde problemen, zelfs als die problemen eigenlijk vooral psychische oorzaken hebben. Je zal ze niet geheel kunnen oplossen, maar voor iets relatief simpels als het behouden van een ochtenderectie kan het zeker verschil maken.

Ten eerste kun je dit doen door meer te bewegen. Fysieke inspanning is enorm goed voor de bloedsomloop, en een goede bloedsomloop is natuurlijk van groot belang voor het krijgen en het behouden van een erectie; een erectie is immers niks anders dan een penis waar bloed in stroomt. Vooral cardio en aerobics werken goed voor het bevorderen van je bloedsomloop.

Daarnaast kunnen aanpassingen in je dieet een enorm verschil maken. Verzadigde vetten, zouten en suikers hebben een negatief effect op je vermogen om een erectie te krijgen, dus dit soort eten kun je maar beter vermijden. Onverzadigde vetten zijn juist wél goed, omdat ze de doorbloeding bevorderen. Als je last hebt van overgewicht, dan kan afvallen tot een gezonder BMI tevens een zeer positief impact hebben.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

2 Reacties op "5 Trucs Om Je Ochtenderectie Te Behouden"

 1. Jan J; Van Damme

  says:

  Heeft de leeftijd invloed op het al dan niet hebben van een ochtenderectie? Ik ben bijna 84 en hen er al een hele tijd geenmeer.

 2. Arend

  says:

  Ik heb goede erectie bij masturbatie maar geen ochtend erectie is er dan toch iets mis.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *