8 Tips om Je Erectie te Verbeteren (Harder en Langer!)

Een harde erectie krijgen en behouden is van belang voor een goed seksleven.

Helaas is er een grote groep mannen die last heeft van erectieproblemen. Misschien kamp jij ook wel met een erectiestoornis of zoek je naar manieren om langere en hardere erecties te behouden.

De eerste stap om je erectie te verbeteren is om de oorzaak van je erectieprobleem te achterhalen.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste oorzaken van een erectiestoornis en lees je gezonde tips en natuurlijke manieren die je kunnen helpen bij het krijgen van een hardere erectie.

Wat is een erectie?

Een erectie krijgen begint niet bij je penis maar allereerst in je hoofd! Een erectie ontstaat pas wanneer je opgewonden raakt In reactie op fysieke of mentale stimulatie, sturen je hersenen signalen om een ​​hormonale respons te activeren die ervoor zorgt dat de bloedvaten in je penis volledig worden geopend.

De aders in je penis ontspannen en openen zich om meer bloed binnen te laten stromen. Zodra er voldoende bloed in je penis zit, houdt de druk het in de corpora cavernosa.

De bloedvaten worden afgeknepen zodat het bloed in de penis blijft. Je penis zet uit en houdt de erectie vast. De bloedvaten raken samengeperst en het bloed blijft gevangen in je penis. Door deze ‘kettingreactie’ ben je in staat om een erectie te krijgen en te behouden.

Wanneer je hersenen stoppen met het verzenden van signalen die wijzen op seksuele opwinding, stopt de hormonale reactie. Je bloedvaten keren terug naar hun normale toestand en je penis raakt in een slappe toestand.

Kort gezegd is een erectie de lichamelijke stand van een penis waarin deze stijf en dik wordt. Maar dit ingewikkelde proces doorloopt een aantal stadia.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Hoe werkt een erectie?

Een erectie is het gevolg van een combinatie tussen je lichaam en je geest; een samenspel tussen je lichaam en hersenen.

Een erectie begint namelijk in je brein: er is een stimulus (geweest) – je hebt iets geroken, gezien, gevoeld of gehoord – en dit gaf de aanzet aan je zenuwen om chemische boodschappen te sturen naar de bloedvaten in je penis. Deze verruimen zich en laten meer bloed binnen lopen.

Doordat het bloed zich een weg baant naar de zwellichamen van de penis, komt hij iets verder van de balzak af te staan. En hoe verder hij opzwelt, hoe meer hij naar voren komt te staan.

Wanneer je penis eenmaal ‘overeind’ staat, heb je een erectie. Dit verschilt echter per man. Zo kan de ene man een bloeier zijn (al groot in slappe toestand en bloeit op als de erectie nadert) zijn en de ander een groeier (begint klein en groeit aanzienlijk bij een erectie).

Maar hiervoor is het dus wel noodzakelijk dat je een goed functionerend bloedvaatstelsel, zenuwstelsel en hormoonstelsel hebt. Ook dient de bouw van de penis inclusief de teelballen en het spierstelsel in orde te zijn. Er moet immers 130 milliliter bloed naar je penis gestroomd worden om een erectie te krijgen.

Op het plaatje hiernaast zie je de corpora cavernosa, oftewel de zwellichamen in je penis, aan beide kanten van de schacht. Deze zien eruit als een sponsachtig reservoir verdeeld in compartimenten waar het bloed doorheen stroomt. De afvoerende bloedvaten vanuit de zwellichamen liggen hieromheen.

Deze zwellichamen strekken zich uit van de eikel tot diep in de bekken. De binnenkant van deze zwellichamen zijn gemaakt van sponsachtig weefsel en heeft het vermogen om het bloedvolume te verhogen en in omvang te groeien.

Wanneer je op straat loopt of boodschappen doet, staan de bloedvaten die het bloed naar je penis leiden, slechts gedeeltelijk open. Dit zorgt voor de doorbloeding die nodig is om het weefsel gezond te houden. Je hebt dan in de meeste gevallen geen erectie.

Het nut van een erectie

Maar wat is nou eigenlijk precies het nut van een erectie? Het gebeurt uiteraard niet alleen voor jou genot, het heeft ook een evolutionaire functie. Seks is namelijk een oerdrift; het is nodig om ervoor te zorgen dat je nageslacht kunt produceren. Een erectie is dus bedoeld om je voort te kunnen planten.

Na een erectie komt namelijk de ejaculatie. Dit houdt in dat het sperma uit de penis wordt vrijgelaten.

Tijdens de stimulatie wordt het sperma in de zaadleiders verzameld, en zodra de opwinding zijn piek heeft bereikt, zorgt een reflex van de ruggengraat ervoor dat de spieren in de urinebuis en de penis het sperma naar het topje van de penis naar buiten spuiten, en in de vagina.

Kun je dit echter niet door een erectiestoornis, dan wordt jezelf voortplanten een lastige opgave. Als je geen erectie kunt krijgen, wordt penetratie namelijk vrijwel onmogelijk. Probeer maar eens te penetreren met een slappe penis: doordat hij zo vervormbaar is, vouwt hij snel dubbel en krijg je hem niet de vagina.

Er zijn in principe drie verschillende manieren waarop een man een erectie kan krijgen te onderscheiden.

Dit zijn:

 1. Door aanraking/als reflex: zeker wanneer een partner de penis aanraakt, krijgt een man doorgaans direct een erectie.
 2. Bewust, door gedachtes: door te denken aan een meisje of vrouw dat je heel sexy vindt, kan het zijn dat je lichaam hierop reageert door het bloed in zo’n mate naar je penis te laten stromen dat je een erectie krijgt.
 3. Onbewust, denk aan natte dromen: ’s nachts kunnen je hersenen flinke sexy scenario’s produceren, terwijl je je daar – helaas – zelf niet bewust van bent, maar waar je ’s ochtends bij het wakker worden wel het resultaat van merkt: een ‘nat’ laken of onderbroek.

Hoe ontstaat een erectiestoornis?

Een erectie krijgen is niet voor iedere man een vanzelfsprekendheid. Een grote groep mannen heeft last van erectieproblemen.

Een erectiestoornis, ook wel impotentie genoemd, is een aandoening waarbij een man geen erectie kan bereiken of behouden tijdens seksuele intimiteit.

Erectieproblemen ontstaan vaak als reactie op iets dat het natuurlijke proces van het lichaam om een erectie te krijgen en te ondersteunen in de weg staat. De oorzaken van een erectiestoornis kunnen verschillend van aard zijn.

De meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen zijn:

1: De penis ontvangt niet de juiste signalen

Wanneer je brein niet de juiste signalen stuurt naar je penis dan kan er een erectiestoornis ontstaan. Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson kunnen leiden tot erectiestoornissen omdat ze het vermogen van je hersenen om seksuele opwinding aan je voortplantingsstelsel kunnen verstoren.

2: De bloedtoevoer naar je penis is onvoldoende

Een hoge bloeddruk, hart- en vaataandoeningen, hoog cholesterolgehale en diabetes kunnen allemaal van invloed zijn op de bloedtoevoer naar de penis en het moeilijker maken om een penis in stijve toestand te laten groeien.

3: Het erectiele weefsel is beschadigd

Erectiele weefselbeschadiging kan ontstaan wanneer een man een bestralingsbehandeling voor prostaat- of blaaskanker ondergaat. Het kan ook worden veroorzaakt door een infectie of littekenweefsel dat gevormd is als gevolg van letsel of een chronische ontsteking.

Een erectiestoornis beïnvloedt je seksleven

Een erectie is echter niet alleen van belang voor de man in kwestie, ook de partner moet ervan kunnen genieten. Een erectiestoornis kan zorgen voor een dip in de relatie, want als een man zijn erectie niet lang genoeg vast kan houden, zal de kwaliteit van het seksleven snel achteruit hollen. En dit zal de intimiteit tussen zijn partner en hem doen afnemen, iets wat essentieel is voor een gezonde relatie.

Om het even te vergelijken: gemiddeld houdt een stijve penis het een half uur uit. Er zijn ook gevallen waarbij mannen het zelfs nog langer uithouden. Maar er zijn dus ook mannen (zoals jij?) waarbij het een stuk stroever gaat. Speciaal voor hen zijn er manieren bedacht om een erectie te krijgen die ze langer blijven houden.

8 tips die erectieproblemen helpen oplossen

Een langere erectie krijgen en behouden: daar droomt iedere man van. Of je nou kampt met een vervelende erectiestoornis of als je tips wilt om je erectie langer te behouden: een aantal natuurlijke manieren om een betere erectie te krijgen, vind je hieronder:

Tip #1: Gebruik L-arginine

L-arginine is een sem-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam van gezonde mensen voldoende hoeveelheden L-arginine produceert. Bepaalde groepen mensen, zoals baby’s en mensen met chronische aandoeningen, produceren het echter onvoldoende. Zij moeten L-arginine aanvullen middels bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. Het aminozuur tref je aan in zuivelproducten, vlees, zeevruchten, granen, noten, bonen, zaden en erwten.

L-arginine speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van stikstofmonoxide, wat essentieel is voor een man om een erectie te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 31% van de mannen met erectieproblemen die 5 gram L-arginine per dag innamen, een aanzienlijke verbetering zagen van het erectievermogen (bron).

Een ander onderzoek laat zien dat het gebruik van L-arginine in combinatie met pycnogenol, een extract van pijnboomschors, het erectievermogen herstelt bij 80% van de mannelijke deelnemers na 2 maanden. Van maar liefst 92% van de mannen functioneerde de penis weer volledig na 3 maanden, zo blijkt uit het onderzoek (bron).

Een gerandomiseerd dubbelblind placebo gecontroleerde studie uit 2013 bevestigt dat het aminozuur in combinatie met andere medicatie goed wordt verdragen en effectief werkt voor mannen met milde erectieproblemen (bron).

Tip #2: Ontdoe je van stress en angst

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel nodig: bij de meeste mannen die een erectiestoornis hebben, komt deze voort uit stress en angst in hun leven. En meestal is die angst ook gelinkt aan de erectiestoornis: door de angst om geen (voldoende) erectie te krijgen, worden ze te gespannen om een erectie te krijgen, waardoor hun angst in essentie werkelijkheid wordt, enzovoort.

Stress en angst kunnen ook verergeren of zich ontwikkelen tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder erectieproblemen. Een studie uit 2013 suggereert dat ED ook een risicomarker kan zijn voor toekomstige hart- en vaatziekten (bron).

Tips om je te ontspannen:

 • Probeer je lichaam te relaxen en span niet al je spieren aan. Het enige wat stijf moet worden, zal niet stijf worden als jij je lichaam zo stijf houdt als een plank. Geef jezelf de ruimte om eens mentaal tot rust te komen voordat je weer aan seks gaat doen. Waag je desnoods eens aan yoga.
 • Vergeet dat je überhaupt een erectie zou moeten krijgen en laat de angst en stress over het niet krijgen van een (goede) erectie je niet tegenwerken. Stop met proberen. Vertel jezelf dat het nu niet gaat gebeuren, en dat dat oké is.

Een mentale blokkade kan ook het gevolg zijn van een klinische stoornis als depressie,dit kan er ook voor zorgen dat je te maken krijgt met een erectiestoornis. Het is veel beter om daaraan te werken dan het kopen van erectie stimulerende middelen als Kamagra.

Tip #3: Zorg voor een gezondere levensstijl

Om een langere (en betere) erectie te krijgen, is het van belang dat je in goede lichamelijke gezondheid bent. Dat wil zeggen, je hebt een gezond gewicht (bereken voor de zekerheid je Body Mass Index (BMI)), je beweegt regelmatig (minstens 30 minuten per dag), je slaapt voldoende (7,5-8 uur per nacht) en je eet gezond (meer groenten, fruit, gezonde vetten en eiwitten).

Maar het betekent eveneens dat je niet rookt en minder alcohol drinkt. Door de stoffen in een sigaret worden de bloedvaten namelijk aangetast, waardoor de bloedstroom naar de penis verslechtert. Nicotine, de verslavende substantie in tabak, zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de zwellichamen niet voldoende met bloed gevuld kunnen worden. Hierdoor blijft je penis niet lang genoeg stijf.

Daarnaast is het ook raadzaam om niet aan drugs te doen. Onder drugs worden hier overigens recreatieve drugs verstaan, maar ook verscheidene pijnstillers en andere zware medicatie kunnen bijdragen aan een slechte tot geen erectie. Deze maken het gebied rond je kruis namelijk minder gevoelig.

Druk bezig zijn maakt het ook moeilijk om tijd vrij te maken voor seks. Mensen die een evenwicht vinden tussen werk en zorg voor ouder wordende ouders of jonge kinderen, raken vaak uitgeput, wat kan leiden tot een verminderde zin in seks.

Tip #4: Acupunctuur

Hoewel niet alle onderzoekers het erover eens zijn, vertonen sommige onderzoeken positieve resultaten wanneer acupunctuur wordt gedaan om erectieproblemen te behandelen.

Een oude pilot-studie uit 1999 waarbij 16 mannen met erectieproblemen deelnamen, wees uit dat acupunctuur de kwaliteit van erecties kan verbeteren en de seksuele prestaties verbetert bij 39% van de mannelijke deelnemers (bron). Een gepubliceerde studie uit 2003 toonde aan dat 21% van de deelnemers met erectiestoornissen verbeteringen zagen na het gebruik van acupunctuur.

Andere onderzoeken hebben gemengde resultaten opgeleverd. Meer onderzoek is nodig om vast te stellen of acupunctuur een natuurlijke erectie kan helpen herstellen. De risico’s van acupunctuur zijn nihil, dus baat het niet dan schaadt het niet.

Tip #5: Train je penis met kegeloefeningen

Een andere manier om een langere erectie te krijgen, is door het trainen van je penis, en nog specifieker de pc-spier. Deze ‘hangende’ spier loopt van je schaambeen tot je staartbeen en kan getraind worden door zogenaamde kegeloefeningen.

Deze kan je overal en altijd uitvoeren. Je hoeft alleen de pc-spier aan te spannen, even vast te houden, en weer los te laten. Probeer ten doel te stellen dat je 10 seconden lang kunt vasthouden, en dat je de hele oefening zelf 10 keer achter elkaar kunt uitvoeren.

Meer weten? In dit uitgebreide artikel leer je waarom kegel oefeningen zo goed werken en hoe je ze precies moet doen.

Tip #6: Blijf lichamelijk actief

Een van de beste manieren om je gezondheid te verbeteren en een betere erectie te krijgen, is cardiovasculaire oefening. Seks kan je hartslag verhogen, maar regelmatige lichaamsbeweging kan je seksuele prestaties helpen verbeteren door je hart in vorm te houden. Dertig minuten per dag er volle gas tegenaan gaan, zoals fitnessen of zwemmen, kan wonderen doen om je libido te stimuleren.

Tip #7: Houd rekening met je partner

Seks is geen eenrichtingsverkeer. Speciale aandacht schenken aan de verlangens van je partner maakt seks niet alleen plezierig voor haar, maar het kan je ook helpen om een erectie te krijgen en een ejaculatie te vertragen.

In de eerste plaats is het dus belangrijk dat je helemaal ontspannen en vrij van stress en angst bent. Maar er moet (meestal) ook enige vorm van lichamelijke stimulatie plaatsvinden om een erectie te krijgen.

Zorg er daarom voor dat je een uitgebreid voorspel hebt, zodat je je erectie tot leven kunt wekken. Bovendien is dit ook leuk voor je partner: ook hij/zij kan tegelijkertijd meegenieten.

De ‘magie’ van het voorspel zit hem juist in het feit dat je puur gericht bent op het genot, dat van jezelf of dat van je partner. Hierdoor sta je niet meer bewust stil bij het feit dat je per se een erectie wilt krijgen, maar is de kans juist veel groter dat je spontaan een erectie krijgt. Wedden dat jij bijvoorbeeld sneller opgewonden raakt als je merkt dat je partner geil wordt of klaarkomt?

Tip #8: Beoefen yoga voor een betere erectie

Yoga klinkt misschien wat zweverig in je horen, maar wat als ik je vertel dat het kan helpen om een harde erectie te krijgen? Ik maak geen grapje.

Onderzoek suggereert dat het beoefenen van yoga op een dagelijkse basis mannen kan bijdragen aan een verbeterde seksuele gezondheid. In het onderzoek namen 65 mannen van 24 tot 60 jaar oud deel aan yogasessies die 12 weken duurde (bron).

De mannen werd gevraagd om hun seksuele activiteit te scoren vóór en na hun yoga-oefening. Aan het einde van het onderzoek rapporteerden de mannelijke deelnemers een verbeterde erectie, zaadlozing én orgasme.

Volgens de gepubliceerde studie kan yoga bijdragen aan:

 • Het normaliseren van de bloeddruk
 • Een verbeterde Body Mass Index (BMI)
 • Het verlagen van de hartslag

Omdat hoge bloeddruk en overgewicht in verband staan met erectieproblemen, kunnen de hierboven genoemde voordelen een man helpen zijn erectiestoornis te laten verdwijnen.

Voor mannen met een hoge bloeddruk en hartproblemen kan het zijn dat yoga oefeningen niet de beste oplossing zijn,  omdat het misschien teveel inspanning kost.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

5 Reacties op "8 Tips om Je Erectie te Verbeteren (Harder en Langer!)"

 1. siliakus

  says:

  Hallo,
  ik ben diabetes 2 maar heb wel regelmatig seks alleen niet meer de harde erecties zoals voorheen. Gebruik een rubber ring als hulp middel. Er is ook eleens seks waar ik geen rubber band nodig heb.
  Wat kan ik doen om de erectie te verbeteren.

 2. karel

  says:

  Sinds de stress in de zaak en in mijn huwelijk heb spms een morgenderectei.
  Het gevoel in mijn benen verdwijnt ten gevolge van CMT
  Ook het gevoel in mijn penis verdwijnt
  Ik voel ook niest als ik plas, een beetje druk in mijn onderbuik geeft het signaal om te plassen en ik voel zelf niet wanneer ik gedaan heb met plassen.,
  Ik heb dikwijls zelf gemasturbeerd, maar mijn penis werd niet stijf, zelfs na een orgasme.
  Sinds ik een vriendin heb ik geen behoefte aan zelfbevrediging, maar mijn seks partner wil ik laten genieten van de aanrakingen en massage van haar clitoris en G plaats.
  Het zou leuk zijn als ik tot slot van een vrijpartij een stijve penis had die mij, in haar vagina een orgasme bezorgt.
  Ik neem pilletjes voor bloeddruk, hartritmestoornissen, bloedverdunners en voor beter te plassen, xanax voor opgewekter zijn . Een medicatie voor prostaat te ontspannen.
  Dank u wel voor goede raad.
  Ik zal dit ook aan mijn huisarts vertellen.
  Karel

 3. Murat

  says:

  Goededag.
  Ik heb erectie problemen
  Wat is uw advies aub

  Met vriendelijke groeten,
  Murat

 4. Robert Bosman

  says:

  Hoi,
  Ik ben een man van 62 jr en heb sinds enkele jaren een erectie probleem, na veel stress overgewicht en diabetes is het verminderd.
  Klaarkomen kan ik wel zelfs meerdere keren perdag.
  Inmiddels heb ik een 33 jaar jongere vriendin en die wil nog graag een kindje.
  Mijn gewicht is gedaalt van 130 naar 95 kilo en ik wil er nog 10 kg af hebben, ben 7.5 jr geleden gestopt met roken en inmiddels ook 3 jaar gestopt met drinken.

  Graag advies
  Gr. Robert en Fatima-Ezzara
  Alvast bedankt voor alle adviezen

 5. Jhinnoe

  says:

  Mijn heer, ik ben 66 jaar oud en ik hebt al meer dan jaren erectie problemen????????????? wat is uw advies? Met vriendelijke groet

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *