Erectieproblemen na Corona? 5 Tips

Iets waar we ons allemaal steeds meer pijnlijk bewust van worden, is dat een coronabesmetting een hoop nare gevolgen op de lange termijn kan hebben. Mensen hebben vaak na een besmetting nog lang last van zogeheten long covid-klachten, van sterk verminderde energie tot een slechter reuk- en smaakvermogen. Ook steeds meer mensen zeggen na een coronabesmetting last te hebben van erectieproblemen.

Is het echt zo dat corona de kans op erectieproblemen kan vergroten, of is dit onzin? En als het dan geen onzin is, hoe kom je dan weer van die erectieproblemen af? Dat alles bespreek ik in dit artikel, zodat jij aan het einde ervan alles weet over dit onderwerp. Dus als jij bang bent dat je een erectiestoornis hebt overgehouden aan corona, lees dan snel verder!

Kan corona leiden tot erectieproblemen? Het wetenschappelijk bewijs

Laten we beginnen met de meest fundamentele vraag van dit artikel, zonder welke ik de rest eigenlijk niet kan schrijven: is het eigenlijk wel waar dat erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt door corona? Als dat niet het geval is, dan zul je immers op zoek moeten naar de échte oorzaak van je erectieproblemen om er definitief mee af te kunnen rekenen.

Het ietwat onbevredigende antwoord op die vraag luidt dat dat nog niet helemaal duidelijk is (bron). Het is wel degelijk zo dat mannen bovengemiddeld vaak last krijgen van erectiestoornissen nadat zij corona hebben gehad. Wat minder duidelijk is, is of corona ook daadwerkelijk de veroorzaker is van die problemen, of dat het wat gecompliceerder ligt.

Aan de ene kant kan corona zorgen voor een beschadiging van de bloedvaten. Dat kan in theorie een negatieve impact hebben op je vermogen om erecties te krijgen, aangezien een erectie natuurlijk niets anders is dan een penis die zich vol laat lopen met bloed. Is de bloedcirculatie niet in orde, dan kan het voorkomen dat ook het krijgen van een erectie niet meer goed lukt.

Daarnaast kunnen ook andere long covid-klachten bijdragen aan een verslechtering van je seksleven. Extreme vermoeidheid is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een erectiestoornis, maar als jij continu moe bent, dan zul je waarschijnlijk ook weinig zin hebben in seks. En als je weinig zin hebt in seks, dan zul je naar verwachting ook niet makkelijk een erectie kunnen krijgen.

Aan de andere kant kunnen ook psychologische factoren een rol spelen die maar losjes te maken hebben met corona. De angst en stress rondom een coronabesmetting en de gevolgen ervan kunnen ervoor zorgen dat je geen erectie meer krijgt, omdat stress en angst belangrijke veroorzakers van erectieproblemen kunnen zijn. Als dit je reden is van je erectieproblemen, dan zouden deze niet al te lang na je genezing weer moeten ophouden.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Wat kun je doen als je na een coronabesmetting last krijgt van erectieproblemen? 5 tips

Je weet nu dat corona in ieder geval in theorie kan leiden tot erectiestoornissen. Het zou dus heel goed kunnen dat jouw covid-besmetting wel degelijk de reden is dat je hem niet meer (altijd) omhoog krijgt. Ergens is dat misschien fijn om te weten, maar de meest fundamentele vraag is daarmee nog niet beantwoord: hoe kom je er dan weer van af?

Er zijn gelukkig een hoop manieren waarop je een erectieprobleem, veroorzaakt door corona of niet, kan verminderen of vaak zelfs verhelpen. Met de tips in dit artikel is er een goede kans dat je er weer bovenop komt, en je seksleven uiteindelijk weer de oude wordt! De volgende tips zullen allemaal even kort worden besproken:

  • Probeer Kegeloefeningen
  • Verminder stress en angst
  • Zorg dat je meer onverzadigde vetten binnenkrijgt
  • Maak gebruik van supplementen
  • Zorg voor meer lichaamsbeweging

Tip 1: Probeer Kegeloefeningen

Het krijgen van een erectie is een enorm ingewikkeld proces, dat zowel mentale als lichamelijke aspecten kent. Toch blijft het in de basis een grotendeels lichamelijk proces, en lichamelijke processen kun je verbeteren en ondersteunen door de juiste onderdelen van je lichaam sterk en gezond te houden. Dit is niet anders als het aankomt op het krijgen van erecties.

Natuurlijk zijn er veel delen van je lichaam bij dit proces betrokken, maar een belangrijke spiergroep waarmee in dit kader iets mis kan zijn, zijn je bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn belangrijk voor tal van functies, voor het ophouden van je plas en poep tot het uitstellen van je orgasmes; en ja, ook voor het verhogen van de kans op een erectie. Tijd om deze spieren te trainen dus!

Het trainen van je bekkenbodemspieren doe je met zogeheten Kegeloefeningen, vernoemd naar de Amerikaanse arts die ze heeft uitgevonden. Deze oefeningen zijn gelukkig enorm simpel, en bestaan in de basis uit het herhaaldelijk aanspannen en weer ontspannen van je bekkenbodemspieren. Je weet wellicht niet hoe dit moet, maar maak je geen zorgen, want onbewust doe je het dagelijks als je niet compleet incontinent bent.

“Als elke spier zo makkelijk te trainen was als je bekkenbodemspieren, dan zagen we er allemaal uit als Griekse goden.”

Als je gewoon eens even doet alsof je je plas ophoudt, dan voel je als het goed is een bepaalde spier aanspannen bij de perineum (het gebied tussen je balzak en je anus). Dat zou de bekkenbodemspier moeten zijn. Voor goede bekkenbodemspieroefeningen moet je zo veel mogelijk alléén die spier aanspannen, en er dus zo min mogelijk andere spieren erbij betrekken.

In de basis bestaat een bekkenbodemspieroefening dus uit het aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspier voor een bepaalde tijd. Als beginner kun je bijvoorbeeld dagelijks 10 keer je bekkenbodemspier 10 seconden aanspannen, achter elkaar. Wil je meer ingewikkelde of inspannende versies van deze oefening proberen, dan is daarover genoeg online te vinden.

Tip 2: Verminder stress en angst

Eerder in dit artikel heb ik al benoemd dat psychische klachten, en dan met name stress en angst, kunnen leiden tot erectieproblemen, en dat dat een indirecte manier is waarop corona tot erectieproblemen zou kunnen leiden. De meest voor de hand liggende oplossing is in dat geval natuurlijk om die negatieve gevoelens zo veel mogelijk weg te nemen.

Voor sommigen zal dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Negatieve gevoelens zoals angst en stress horen in zekere zin nu eenmaal bij het leven, en helemaal vermijden kun je ze helaas niet. De meeste mensen kunnen echter wel een hele hoop bronnen van angst en stress wegnemen om dit alles in ieder geval te minimaliseren.

“Als één gedachte een erectie kan veroorzaken, waarom is het dan zo vreemd dat gedachten en gevoelens ook je erecties kunnen wegnemen?”

Denk aan waar angst en stress in jouw leven vandaan komen, en probeer daar iets aan te doen. Is je werk heel stressvol? Kijk dan of je minder kan werken, of minder verantwoordelijke taken op je zou kunnen nemen. Heb je stress over je relatie? Overweeg dan bijvoorbeeld eens of relatietherapie hierbij zou kunnen helpen. Probeer de stress en angst echt bij de wortel aan te pakken, want dat is de meest effectieve manier om het voorgoed te elimineren.

Daarnaast kan het ook helpen om actief rustmomentjes te plannen gedurende de dag, waarop je jezelf echt dwingt om tot rust te komen en niet te malen over stressvolle zaken. Vind je dit lastig, dan kunnen bepaalde meditatietechnieken hier mogelijk bij helpen. Vooral mindfulness-meditatie vinden veel mensen erg effectief. Daarnaast kan beter plannen en vaker ‘nee’ zeggen natuurlijk ook een hoop onnodige stress voorkomen.

Tip 3: Zorg dat je meer onverzadigde vetten binnenkrijgt

Je seksuele gezondheid is natuurlijk gewoon een onderdeel van je bredere, algehele gezondheid. Een ongezond lichaam zal ook op seksueel vlak niet zo goed functioneren als een gezond lichaam. Voeding is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde levensstijl. Het zou je daarom ook eigenlijk niet moeten verbazen dat (kleine) aanpassingen in je voedingspatroon vaak al enorm kunnen helpen om erectieproblemen te verminderen.

“Van een ongezond lichaam kun je simpelweg niet verwachten dat het alles doet wat het moet doen.”

Een aanpassing die met name sterk aan te raden is, is het eten van meer onverzadigd vet. Onverzadigde vetzuren zijn namelijk én erg goed voor je hart, én ze zorgen ervoor dat bepaalde blokkades in je bloedvaten worden weggenomen. Dit zorgt er beide voor dat onverzadigd vet goed is voor een efficiënte bloedcirculatie, wat enorm belangrijk is als je makkelijker een erectie wil krijgen.

We hebben het immers al even aangestipt: het krijgen van een erectie heeft alles met bloed te maken. De zwellichamen in je penis moeten kunnen vollopen met bloed om een erectie te kunnen veroorzaken, en hiervoor is een functionerende bloedsomloop essentieel. Onverzadigde vetten zijn onmisbaar om dit (weer) voor elkaar te krijgen.

Een erg goede bron, zo niet de beste bron, van onverzadigd vet is vette vis. Vissoorten als zalm verbeteren niet alleen je bloedsomloop, maar zorgen ook nog eens voor een lager risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Als je vegetariër bent of gewoon geen vis lust, kun je echter ook op andere manieren genoeg onverzadigd vet binnenkrijgen, bijvoorbeeld via noten of avocado’s.

Tip 4: Maak gebruik van supplementen

Als het op synthetische erectiepillen, zoals Viagra, aankomt, dan zou ik je die echt alleen aanbevelen als állerlaatste redmiddel. Dergelijke pillen doen eigenlijk alleen aan symptoombestrijding en lossen het dieperliggende probleem áchter je erectiestoornis niet op.

Bovendien kunnen dergelijke pillen een hoop verschillende nare bijwerkingen veroorzaken. Voor de paar mannen die écht niet zonder kunnen is het natuurlijk goed dat zulke pillen bestaan, maar alleen als je eerst alle alternatieven hebt geprobeerd.

“Waarom zou je naar zware, dure middelen grijpen als er ook een hoop gewoon in de natuur groeit?”

Gelukkig bestaat er ook iets wat je best een natuurlijke erectiepil zou kunnen noemen. Ik heb het dan over natuurlijke supplementen die bestaan uit ingrediënten die ook al van nature voorkomen in je voeding of in je lichaam. Sommige van zulke supplementen kunnen je helpen om makkelijker een erectie te krijgen en je seksleven weer te verbeteren.

Het eerste supplement dat ik in dat kader wil benoemen, heet ginkgo biloba. Ginkgo biloba is een Japans kruid dat de bloedsomloop sterk verbetert, en eerder heb ik al uitgelegd hoe ontzettend belangrijk de bloedsomloop is voor het kunnen krijgen van een erectie. Dit middel wordt al eeuwenlang gebruikt en brengt meestal geen bijwerkingen met zich mee. De werking ervan is wetenschappelijk bewezen (bron).

Het andere middel dat ik graag wil bespreken, heet L-arginine. Deze stof komt van nature al voor in je lichaam, en is dus écht een volledig natuurlijk supplement. Deze stof zorgt er niet alleen, net als ginkgo biloba, voor dat je bloedsomloop verbetert, maar het kan ook nog eens je libido (je zin in seks) verhogen. Dit zorgt er tezamen voor dat je makkelijker erecties krijgt (bron).

Hoewel deze middelen bij het overgrote merendeel van de mensen geen bijwerkingen veroorzaakt, zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld mensen met hartproblemen of mensen die gebruikmaken van bloedverdunners. Lees daarom altijd de bijsluiter en vraag bij onduidelijkheid aan je huisarts of je deze middelen veilig kan gebruiken. Houd je daarnaast altijd aan de aanbevolen hoeveelheid!

Tip 5: Zorg voor meer lichaamsbeweging

Eerder gaf ik al aan dat een goede algehele gezondheid meestal ook je seksuele gezondheid, zoals het vermogen om erecties te krijgen, ten goede komt. Voeding is natuurlijk, zoals gezegd, een belangrijk aspect van een goede lichamelijke gezondheid, maar voldoende lichaamsbeweging is eigenlijk net zo belangrijk.

Door regelmatig te sporten, verbeter je specifiek de bloedsomloop, en ik heb nu al meermaals gezegd dat je daardoor makkelijker erecties krijgt. Overtollig vet komt de bloedsomloop bepaald niet ten goede, maar een sterk hart wel, en laat intensieve lichaamsbeweging nou net dat eerste verbranden en dat tweede bevorderen! Vooral cardio en aerobics bereiken deze doelen, dus die vormen van sport zijn dus met name aan te raden als je te maken hebt met erectieproblemen.

Succes met het oplossen van je erectieproblemen na corona!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *