7 Meest Voorkomende Oorzaken van Erectieproblemen + Oplossing

Je hebt last van erectieproblemen en wilt hier ontzettend graag vanaf. Je schaamt je voor de problemen die je hebt en je vindt het heel vervelend voor zowel jezelf als je partner. Ook je partner heeft hier namelijk last van, ook al zegt hij of zij dit niet altijd. Je wilt je partner op de best mogelijke manier kunnen bevredigen, maar zoals het er nu uitziet zal dit voorlopig niet gebeuren.

Als het voorgenoemde je bekend voorkomt, dan is dit het juiste artikel voor jou. Vaak heeft een erectieprobleem te maken met je levensstijl of iets anders dat je verkeerd doet. Het hoeft dus niet per se te betekenen dat er lichamelijk iets mis met je is. In dit artikel geven we je de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen en leggen we uit wat ze precies zijn!

Wat zijn erectieproblemen?

Allereerst zal er kort even worden ingegaan op wat een erectieprobleem precies is. Kortgezegd heb je een erectieprobleem wanneer het je niet lukt om een erectie te behouden of te krijgen. Erectieproblemen worden ook wel erectiestoornissen of impotentie genoemd.

Wanneer je hier af en toe eens last van hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk last hebt van erectieproblemen. Iedere man heeft namelijk weleens moeite met het krijgen of behouden van een erectie. Dit hoeft niets ernstigs te zijn. Vaak is het ook zo dat dit vaker bij wat oudere mannen voorkomt dan bij jongere mannen.

Oudere mannen hebben namelijk ook vaker last van andere gezondheidsproblemen die kunnen bijdragen aan erectieproblemen.

Het enige symptoom van een erectieprobleem is uiteraard dat je geen erectie kunt krijgen of behouden. Ook al heb je een erectieprobleem, kun je nog steeds een seksueel verlangen hebben en in staat zijn om een orgasme te hebben. Het betekent dus niet dat je niet meer opgewonden raakt wanneer je erectieproblemen hebt.

Voordat je zelf onderzoek gaat doen naar of je erectieproblemen hebt, kun je het beste de dokter bezoeken. Deze kan namelijk vaststellen of jij daadwerkelijk last hebt van erectieproblemen en hoe deze zijn ontstaan. De dokter zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en daarnaast een aantal vragen stellen over je gezondheid. Na de uitslag kunnen jullie samen kijken naar een mogelijke oplossing.

In de meeste gevallen zal er worden aangeraden om te beginnen met wat aanpassingen in je levensstijl of om bepaalde medicijnen te proberen. De dokter zal je nooit meteen aanraden om onder het mes te gaan. Dit zal alleen aangeraden worden wanneer de eerste stappen niet werken. In de meeste gevallen werken deze echter wel! (Bron)

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

7 Meest Voorkomende Oorzaken Van Erectieproblemen Uitgelegd + Oplossing

Er zijn veel verschillende oorzaken van erectieproblemen. Je hebt fysieke oorzaken en psychische oorzaken. Hieronder zullen beide besproken worden en zullen er oplossingen gegeven worden voor de problemen.

Allereerst zullen de fysieke oorzaken besproken worden. Deze zijn vaak met behandeling of medicatie op te lossen of met het simpelweg veranderen van de levensstijl die je nu hanteert.

Oorzaak 1: Hoge bloeddruk

Een van de meest voorkomende aandoeningen voor mensen boven de 65 is een hoge bloeddruk. Deze kan ontstaan door een dieet met veel zout, overgewicht of obesitas, te veel alcohol drinken en roken. Ook voor mannen onder de 65 kan overgewicht en een slechte levensstijl een negatief effect hebben voor het behoud en krijgen van een erectie.

Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart krachtiger klop dan normaal en het verhoogt het resistente effect van de slagaders. Wat dit betekent is dat de bloedrouters in het lichaam alsmaar beperkter worden; dit kan leiden tot problemen met betrekking tot de bloedsomloop. De bloedsomloop is van groot belang voor het krijgen van een erectie.

Met een hoge bloeddruk kan de bloedtoevoer naar de penis worden verminderd, waardoor het moeilijker wordt een erectie te krijgen. Mannen met een hoge bloeddruk hebben dus sneller last van erectieproblemen dan mannen zonder een hoge bloeddruk.

Uit onderzoek is gebleken dat van de mannen met een hoge bloeddruk 66% symptomen van impotentie ervaarde. Van de mannen zonder een hoge bloeddruk was dit slechts 24%. (Bron)

De logische volgende stap is dan ook om je hoge bloeddruk te gaan verlagen. Ga naar de dokter en vraag wat je hieraan kunt doen. Wanneer je hoge bloeddruk een gevolg is van overgewicht of overmatig roken of drinken, dan weet je waarschijnlijk wel wat je te doen staat: sporten en minderen of stoppen!

Oorzaak 2: Hoge cholesterol

Iets anders dat de doorbloeding kan verstoren, is te hoog cholesterol. Dit kan leiden tot de aanwezigheid van vet in de bloedvaten, wat de bloedcirculatie tegenwerkt. Het kan ook de bloedcirculatie in de penis vertragen, waardoor een erectie krijgen en behouden moeizamer gaat.

Net als bij de hoge bloeddruk kan dit veroorzaakt worden door slechte voedingsgewoontes, te weinig lichaamsbeweging, een hoge alcoholconsumptie en roken. Probeer wanneer je een hoog cholesterol hebt wederom je levensstijl aan te passen. (Bron)

Oorzaak 3: Medicijnen

Veel medicijnen kunnen erectieproblemen veroorzaken. Zowel medicijnen op recept als zonder recept kunnen de oorzaak zijn van jouw erectiestoornis. Bepaalde medicatie kan zorgen voor een vermindering van je libido, de normale bloedstroom verstoren of zelfs een afwezige zaaduitstorting veroorzaken.

Het is zelfs zo dat in 8 van de 12 meest voorgeschreven medicijnen erectieproblemen als mogelijke bijwerking worden beschreven.

Wanneer je erectieproblemen hebt, is het daarom goed om met je dokter te bespreken welke medicijnen je gebruikt. Als je dokter er dan achter komt dat je een medicijn gebruikt dat je problemen kan veroorzaken, kan er worden gekeken naar alternatieven. Het is echter niet de bedoeling dat je voor contact met de arts al stopt met het innemen van medicijnen.

Wanneer je voortijdig stopt met deze medicijnen kan dit weer andere ernstige gevolgen hebben. Maakt dus echt eerst een afspraak bij de dokter voordat je zelf actie onderneemt. (Bron)

Oorzaak 4: Recreatieve drugs

Buiten de legale ‘drugs’/medicijnen zijn er ook recreatieve drugs die een erectieprobleem kunnen veroorzaken. Verschillende onderzoeken en rapporten hebben aangetoond dat bijna iedere recreatieve drug een oorzaak kan zijn voor erectiestoornis. Het is dus goed om te kijken naar welke drugs jij af en toe gebruikt, als je last hebt van impotentie.

Voorbeelden van recreatieve drugs die voor erectieproblemen kunnen zorgen zijn:

 • Amfetamine
 • Marihuana (wiet)
 • Nicotine
 • Methadon
 • Alcohol
 • Cocaïne
 • Barbituraten
 • Opiaten

Illegale of recreatieve drugs onderdrukken en beïnvloeden niet alleen het centrale zenuwstelsel, ze veroorzaken ook ernstige schade aan de bloedvaten. Deze ernstige schade kan ervoor zorgen dat de normale bloedcirculatie niet goed zijn werk kan doen. Dit kan dan weer leiden tot een erectiestoornis.

Al bij eenmalig gebruik kan dit zorgen voor erectieproblemen, maar bij regelmatig gebruik is het risico natuurlijk nog een stuk hoger. Wanneer je drugsverslaafd bent, moet je dus contact opnemen met de dokter als je van de erectieproblemen af wilt. Als je niet verslaafd bent, probeer dan te stoppen of te minderen met het gebruik van recreatieve drugs. (Bron)

Psychologische oorzaken van erectieproblemen

Naast fysieke oorzaken kunnen erectieproblemen ook ontstaan door psychische oorzaken. Hoewel je misschien denkt dat deze makkelijker op te lossen zijn, hoeft dit niet per se zo te zijn. Ze zijn echter zeker wel op te lossen!

Oorzaak 1: Prestatieangst

Sommige mensen hebben angst dat zij tijdens de geslachtsgemeenschap niet goed genoeg presteren. Zij ervaren een slopende faalangst met betrekking tot de prestaties in de slaapkamer. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je zorgen maakt over de grootte van je penis, de controle over je ejaculatie, de erectiefunctie of het vermogen om jouw partner te bevredigen.

Ironisch genoeg is het zo dat hoe meer zorgen je je maakt over de voorgenoemde dingen, hoe groter de kans is dat je erectieproblemen krijgt.

In sommige gevallen is het namelijk zo dat de faalangst kan leiden tot een verlammend effect. Hierdoor kun je dus moeite hebben met het behouden en het krijgen van een erectie.

Wanneer je gestrest of angstig bent, geven je hersenen stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Deze zorgen ervoor dat je spieren gespannen raken en dat je hart sneller gaat kloppen. In sommige gevallen vermindert het de bloedtoevoer naar de penis, waardoor je dus geen erectie kunt krijgen. (Bron)

Het is uiteraard moeilijk om van de een op de andere dag heel zelfverzekerd te worden in bed. Toch moet je proberen je minder druk te maken over je prestaties. Hoe minder je je druk maakt, hoe beter je waarschijnlijk zult presteren! Hiernaast kun je altijd nog een therapeut bezoeken om hierover te praten.

Oorzaak 2: Stress en angst

Hoewel stress en angst twee verschillende dingen zijn, zijn ze wel sterk met elkaar verbonden wanneer we het hebben over erectieproblemen. In veel gevallen is stress de onderliggende factor, maar is het de angst die voor nog meer stress zorgt. (Bron)

We weten allemaal wel hoe stress voelt; de een ervaart het vaker en sneller dan de ander. Als jij regelmatig stress hebt, dan kan dit jouw erectieproblemen verklaren. Stress kan komen door een traumatische of moeilijke gebeurtenis, door drukte op het werk, conflicten thuis of financiële zorgen, etc.

Denk dus na wat jouw stress mogelijk heeft veroorzaakt. Vaak weet je het wel wanneer je stress ervaart. Wanneer je hersenen en lichaam zich zorgen maken over gevaar, kunnen ze zich niet zorgen gaan maken over seks. Stresshormonen komen vrij in de bloedsomloop als we gestrest zijn. Deze stresshormonen zorgen dat ons lichaam geen erectie kan krijgen. (Bron)

Oorzaak 3: Schuldgevoelens en een laag zelfvertrouwen

Veel mannen leiden aan erectiestoornissen of hebben erectieproblemen, omdat zij zich schuldig voelen over dat zij hun partner niet goed genoeg kunnen bevredigen. Als het probleem zich aanhoudt, wordt het schuldgevoel meer dan alleen een bijwerking. Het kan bij gaan dragen aan de erectieproblemen.

Schuldgevoelens houden tevens vaak verband met een laag zelfvertrouwen; dit is niet alleen bij mannen die erectieproblemen hebben.

Schuld en schaamte zijn gevoelens die verband houden met psychische problemen, zoals depressie.

Hoewel een gevoel van eigenwaarde kan worden beïnvloed door de percepties van anderen, is het grotendeels afhankelijk van hoe jij over jezelf denkt. Als je een negatief beeld hebt van jezelf, zal dit je acties en ervaring dagelijks kleuren. Veel mensen met een laag zelfbeeld raken zo verstrikt in hun eigen perceptie over zichzelf, dat ze het op anderen gaan projecteren.

Als je een laag zelfbeeld zou hebben dan zou je bijvoorbeeld kunnen geloven dat je niet in staat bent om een ​​vrouw te bevredigen. Als gevolg daarvan kan je niet in de slaapkamer optreden. (Bron)

Oplossing psychische oorzaken

Omdat psychische oorzaken vaak wat moeilijker aan te pakken zijn dan fysieke oorzaken, hebben we hier een speciaal kopje gemaakt. Ze zijn wel degelijk op te lossen; je moet er waarschijnlijk alleen wat meer je best voor doen.

Hieronder worden een paar oplossingen besproken. De onderstaande oplossingen kun je gewoon thuis proberen. Werken deze niet, dan kun je altijd nog naar de dokter of therapeut gaan.

 • Ritmische ademhaling: Concentreren op je ademhaling terwijl je langzaam ademt, kan je helpen een stapje terug te doen van je stress en angst om in het moment te leven.
 • Meditatie: Slechts tien tot vijftien minuten per dag meditatie kan je stress en angst enorm verminderen. Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren, dus probeer een paar opties uit om te zien wat voor jou het beste werkt.
 • Geleide beelden: Deze oefening houdt in dat je je geest kalmeert en je ademhaling vertraagt terwijl je vredige beelden in je hoofd probeert te creëren. Het kan ook gaan om positieve zelfpraat, het geven van affirmaties en het verdrijven van negatieve gedachten. (Bron)

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

1 Reactie op "7 Meest Voorkomende Oorzaken van Erectieproblemen + Oplossing"

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *