6 Tips om van Slappe Penis naar Keiharde Stijve Erectie te Gaan

Je ligt met je partner in bed, er hangt een opgewonden sfeer in de slaapkamer. Maar dan opeens wordt je penis slap! Totaal niet wenselijk en vreemd, maar het kan gebeuren.

Een slappe penis krijgen tijdens de seks is iets waar jij en je bedpartner niet op zitten te wachten. Hoe komt het toch dat de penis soms slap wordt tijdens de seks en wat doe je eraan om dit te voorkomen?

Vandaag is de dag om de eerste stap te zetten in het zoeken van hulp en het oplossen van je erectieproblemen.

Beter nog: wat te doen om een slappe penis in de toekomst te voorkomen? Dit en meer lees je in deze blog!

Dit moet je weten over een slappe penis

De penis brengt het grootste deel van zijn tijd in winterslaap door.

Hij hangt slap of zacht in je onderbroek. Oftewel, een slappe penis is een penis in rusttoestand.

Een slappe penis kan tijdelijk van grootte veranderen vanwege externe factoren, zoals bijvoorbeeld vanwege de temperatuur. Koud weer heeft invloed op de grootte van je penis.

Denk maar eens terug aan de dagen dat je gezwommen hebt in een koud zwembad. De slappe penis wordt dan nog kleiner omdat je lichaam je penis probeert te beschermen.

Uit een onderzoek van 2014 blijkt dat de gemiddelde lengte van een slappe penis bij een volwassen man 9 centimeter is. De gemiddelde omtrek van een slappe penis is ietsjes groter: 9,2 centimeter (bron). Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde lengte van een penis in erecte toestand 13 centimeters haalt, en dat de gemiddelde omtrek van een penis in erectie 11,6 centimeter is.

Er is nooit een verband gevonden tussen de grootte van een slappe penis en een penis in erectie (bron). Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde penisomvang voor de meeste volwassen mannen vergelijkbaar is. Het enige wat lijkt te verschillen is de lengte van de penis in slappe toestand.

Vraag je je af of je penis een normale grootte heeft? Maak je dan geen zorgen, bijna alle mannen vallen binnen de gemiddelde penislengte.

Slechts 5% van de mannen heeft een grotere gemiddelde penislengte en slechts 5% heeft een kleinere penis (bron). Dat betekent dat de kans erg groot is dat je een normale penis hebt.

Daarbij is de penis van elke man anders in lengte, omtrek en uiterlijk en dus uniek. Vergelijk jezelf daarom nooit met andere mannen.

Lees verder om de oorzaken van een slappe penis te achterhalen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Oorzaken van een slappe penis

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot een erectiestoornis. Er kan zelfs meer dan één onderliggende oorzaak zijn.

We kunnen deze oorzaken onderscheiden in fysieke en psychische oorzaken. Laat ik beginnen met het opnoemen van fysieke oorzaken voor een slappe penis.

Fysieke oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een slappe penis is schade aan de aderen, gladde spieren (spieren die bewegen zonder dat je er bewust bij stilstaat) of vezelweefsel.

Je penis moet bloed opslaan om een erectie te behouden. Als de aderen tijden een erectie geen bloed kunnen vasthouden, dan verlies je de hardheid. Dit kan leiden tot erectiele dysfunctie.

Problemen met de bloedvaten kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen:

 • Diabetes
 • Nierziekte
 • Multiplesclerose

Slagaderverharding (arteriosclerose) kan voorkomen dat er voldoende bloed door de penis stroomt. Ook kunnen complicaties van chirurgie of bestraling (denk aan prostaatkanker) invloed hebben op zenuwimpulsen of de bloedtoevoer naar de penis. Wanneer de bloedvaten in de penis niet vol blijven zitten met bloed dan kun je geen erectie krijgen.

Bijwerkingen medicatie

Ook kunnen bijwerkingen van veelvoorkomende medicatie zorgen voor erectieproblemen. Denk maar aan medicijnen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva, kalmeringsmiddelen, eetlustremmers, etc.

Drugsmisbruik

Misbruik van alcohol, marihuana of harddrugs kan impotentie veroorzaken.

Sommige drugs zorgen voor een verminderde seksuele drift en kunnen op die manier de erectieproblemen verergeren. Alcohol vertraagt zenuwcommunicatie door het hele lichaam (waaronder de hersenen), wat de opwindingssignalen en fysieke coördinatie kan beïnvloeden.

Rook of drink je veel en heb je last van erectieproblemen? Dan is dit het moment om te stoppen met roken of minder te drinken als je op zoek bent naar een oplossing. Alcohol, roken en ander drugsmisbruik vernauwen de bloedvaten en zorgen voor een hogere bloeddruk.

Hormonale factoren

Als je een laag testosterongehalte hebt dan kan dit van invloed zijn op je erecties.

Het hormoon testosteron beïnvloedt iemands libido en energielevel, die impulsen van opwinding naar de hersenen sturen. Erecties zijn onder andere afhankelijk van testosteron, maar het verband tussen beide is vrij complex. Zo kunnen sommige mannen toch gezonde erecties krijgen ondanks dat ze een laag testosteron gehalte hebben.

Volgens de Amerikaanse Diabetes Associatie (ADA) heeft een man met diabetes type 2 tweemaal zoveel kans op een laag testosteron in vergelijking met een man zonder diabetes (bron). Een testosterontekort zorgt er ook voor dat de behoefte aan seks minder wordt.

Leeftijd

Ouder worden betekent niet noodzakelijk dat je meteen last krijgt van een slappe penis, maar het kan het risico op impotentie wel verhogen.

Toch zijn testosteron en leeftijd niet de enige factoren bij het bereiken van een erectie. Psychische oorzaken hangen vaak samen met erectieproblemen. Daarover nu meer.

Psychische oorzaken

Psychische problemen, zoals angst, kunnen een penis slap houden door de man af te leiden van de dingen die normaal gesproken hem opwinden.

In een studie onder 64 mannen met erectiestoornissen of voortijdige ejaculatie bleek dat er een significant verband was tussen erectieproblemen en angststoornissen of depressie (bron). Van de 64 mannelijke deelnemers had 12,5% comorbide depressieve stoornissen en 23% van de deelnemers hadden last van angststoornissen.

De meerderheid van de mannen had al last van een depressie en/of angstoornis voordat de erectieproblemen optraden. Dat wijst erop dat de psychische klachten een bijdragende factor kunnen zijn geweest.

Zelfs in gevallen waarbij het onderliggende probleem fysiek van aard is, kunnen psychische factoren een belangrijke secundaire rol spelen.

Stel je hebt regelmatig een slappe penis en als gevolg daarvan durf je uit angst geen seks meer te hebben met je partner. Dan zorgen de angstklachten voor een negatieve invloed op je seksleven. Een penis die slap blijft voelt als een mislukking en tast je gevoel van mannelijkheid aan.

De meest voorkomende psychische oorzaken van impotentie zijn:

 • Spanning
 • Angst
 • Relatieproblemen
 • Depressie
 • Schuld
 • Negatief zelfbeeld
 • Pornografische verslaving

Stress en angst

Hoewel stress en angst twee verschillende dingen zijn, zijn ze nauw met elkaar verbonden als het gaat om problemen met erectiestoornissen.

In veel gevallen is stress de onderliggende factor, maar het veroorzaakt angst die vervolgens meer stress veroorzaakt – het is een vicieuze cirkel.

Relatieproblemen

Het onderhouden van een gezonde relatie en een spannend seksleven is niet eenvoudig.

Het kost tijd om iemand echt te leren kennen en te vertrouwen. Als jij en je partner problemen hebben met je relatie, kan dit veel invloed hebben op jullie seksleven. Je raakt minder snel opgewonden van de ander en hebt moeite met het krijgen van een stijve penis. Communicatie is de eerste stap in het oplossen van deze specifieke oorzaak. Maar het is voor veel mensen ook een van de moeilijkste stappen om te nemen.

Depressie

Heb je nog nooit een depressie ervaren? Dan kun je dit het beste vergelijken met iets dat lijkt op verdriet. Je voelt je constant somber en lusteloos. Depressie gedraagt ​​zich net als een anker, waardoor je wordt verzwaard in lichaam en geest. Het beïnvloedt alle aspecten van je leven, zowel fysiek als mentaal.

Veelvoorkomende symptomen van depressie zijn:

 • Gevoelens van droefheid, leegte of hopeloosheid
 • Woede-uitbarstingen, prikkelbaarheid of frustratie
 • Verlies van interesse in normale activiteiten
 • Vermoeidheid of gebrek aan energie
 • Angst, opwinding of rusteloosheid
 • Gevoelens van leegte of schuld
 • Moeite met denken of concentreren

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze symptomen het moeilijk maken om plezier te hebben, laat staan dat je de behoefte hebt aan seks.

Een gepubliceerde studie uit 1998 toont een duidelijk verband aan tussen depressie en erectiestoornissen bij mannen (bron).

Faalangst

In veel opzichten wordt faalangst een self-fulfilling prophecy (zelfvervullende voorspelling) genoemd. Angst voor het uitblijven van een harde erectie kan er juist voor zorgen dat je geen erectie kan krijgen. Je twijfelt of je nog wel in staat bent om je partner te bevredigen met een slappe penis.

Als je in het verleden erectieproblemen hebt gehad, zullen die negatieve ervaringen jouw faalangst voor een slappe penis alleen maar vergroten.

Schuldgevoel en laag zelfrespect

Veel mannen die te maken hebben met een slappe penis of een erectiestoornis voelen zich schuldig omdat ze niet goed in staat zijn om hun partner te plezieren.

Als het erectieprobleem aanhoudt, wordt het schuldgevoel alleen maar groter. Schuld en schaamte zijn gevoelens die in verband staan met een laag zelfbeeld en een depressie.

Niet alleen kan schuldgevoel invloed hebben op je vermogen om seksueel te presteren, het zorgt ook voor een laag zelfbeeld. Het onvermogen om in de slaapkamer goed te presteren kan ervoor zorgen dat je je slecht voelt over jezelf.

Veel mensen met een laag zelfbeeld raken zo verstrikt in hun eigen perceptie van zichzelf, dat ze het op andere dingen gaan projecteren. Een man met een laag zelfbeeld zou bijvoorbeeld kunnen geloven dat hij niet in staat is om een vrouw te bevredigen en als gevolg daarvan probeert hij seks te vermijden.

Pornoverslaving

Verslaafd zijn aan porno is een potentiele oorzaak voor erectieproblemen waar veel mannen geen rekening mee houden. Als je veel tijd besteedt aan het kijken van pornografische beelden, kan dit ertoe leiden dat je onrealistische verwachtingen ontwikkelt over seks of je seksuele partners.

Wanneer een man porno begint te kijken, doet dopamine, een neurotransmitter die in verband staat met beloningsreacties, de hersenen overstromen. In de loop van de tijd worden de receptoren die ooit erg gevoelig waren minder gevoelig.

Daarbij produceert normale fysieke intimiteit niet genoeg dopamine om de dopaminereceptoren te stimuleren. Dat maakt het voor een man met een pornoverslaving moeilijker om een erectie te bereiken zonder een vergelijkbaar niveau van stimulatie.

Maar Chris, hoe weet ik of mijn erectieproblemen een psychische of fysieke oorzaak hebben?

Goede vraag! Je kunt pas écht je erectieproblemen verhelpen als je weet wat de onderliggende oorzaak is. Als je het zeker wilt weten dan raad ik je een lichamelijk onderzoek aan. Om medische aandoeningen uit te sluiten kan je aan je huisarts vragen om een aantal testen uit te voeren.

Naast labotariumonderzoek van je bloed en urine kan je ook een vragenlijst invullen. Je krijgt dan vragen over je libido en je vermogen om een erectie te bereiken en te behouden. Afhankelijk van de antwoorden en resultaten de testen, kan je huisarts een psychologische evulatie aanbevelen om de mogelijk oorzaak van je slappe penis te onderzoeken.

Er zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je erectieproblemen psychisch van aard is. Ervaar je in de ochtend wel erecties? Heb je veel stress of angst? Ben je in staat om erecties te krijgen tijdens het masturberen? Als je deze vragen met een JA kunt beantwoorden dan heeft je slappe penis wellicht een psychische oorzaak. Om deze diagnose te bevestigen wil je een volledige psychologische evaluatie bij je huisarts voltooien.

De behandeling van een slappe penis

Als je nog niet helemaal klaar bent om met je huisarts te praten is dat geen probleem.

In dit artikel geef ik je een aantal tips die je thuis kunt proberen om een slappe penis te behandelen.

Tip #1: Matig alcohol

Een ongezonde levensstijl werkt averechts op een goede en harde erectie. Ongezond eten, overgewicht, roken, overmatig gebruik van alcohol en drugs zijn allemaal zaken die niet bijdragen aan een harde en stijve penis.

Teveel drinken in het weekend heeft ook een negatief effect op je libido en potentie. Je penis blijft slap en het wordt moeilijker om een harde penis te krijgen. Houd het dus bij één of twee glazen alcohol. Dus schenk lekker een rood wijntje in om in de sfeer te komen, maar houd het daarbij.

Tip #2: Get in shape

Overgewicht stimuleert een stijve penis ook niet. Door de extra kilo’s wordt het mannelijke geslachtshormoon testosteron minder aangemaakt en dit is juist belangrijk voor je libido en het krijgen van een stijve penis.

Laat die burger met patat staan, begin met sporten, eet gezond en raak die overtollige kilo’s kwijt, zodat je lichaam weer een flinke portie testosteron aanmaakt.

Zorg daarom voor een fit lichaam. Een gezond lichaam is namelijk noodzakelijk voor een gezond libido. Sporten stimuleert de doorbloeding van je lichaam . Begin daarom vandaag nog met sporten en verhoog zo jouw libido.

Hoe?

 • Verhoog je testosteron met krachttraining. Dit zorgt voor betere erecties, de kwaliteit van het sperma wordt beter en je produceert meer. Je verhoogt ook nog eens je libido.
 • Door te sporten verhoog je jouw uithoudingsvermogen. Standjes kun je langer doen en daardoor langer genieten.
 • Door een strak lichaam krijgt jouw ego een boost. Een afgetraind lichaam is daarbij ook opwindend voor je bedpartner. Zeer nuttig dus dat sporten.

Tip #3: Vermijd stress zoveel mogelijk

Stress is vervelend en kan grote gevolgen hebben voor je leven. Niet alleen in jouw dagelijks leven speelt stress een rol, ook je seksleven kan lijden onder stress. Stress kan vele oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn:

 • Geldproblemen
 • Relatieproblemen
 • Kinderen
 • Ziekte
 • Scheiding
 • Werk

Stress ontstaat bij noodsituaties. Je lichaam verdedigt zichzelf en maakt zichzelf klaar om te vluchten of te vechten. Teveel stress zorgt echter voor een verhoogde bloeddruk, slapeloosheid, het overzicht verliezen of besluiteloosheid. Niet goed voor jezelf en voor je libido.

Daarnaast wordt in de hersenen het stofje dopamine aangemaakt. Dit stofje verhoogt je libido. Bij stress verlaagt het dopamine-gehalte in je hersenen en daardoor je ‘drive’ in seks. Pak daarom stress aan.

Hoe om te gaan met stress?

 • Begin bij de oorzaak van het probleem en los dit op
 • Praat erover. Dit kan zijn met jouw partner, manager of therapeut
 • Leer van je fouten en denk in oplossingen
 • Begin met mediteren

Slechts tien tot vijftien minuten per dag mediteren kan je stress en angsten drastisch verminderen. Er zijn veel verschillende manieren om meditatie te beoefenen, dus zoek op het internet naar de mogelijkheden en probeer ze allemaal uit om te zien wat het beste voor jou werkt.

Tip #4: Geef je partner de volledige aandacht

Als jullie tussen de lakens meteen beginnen bij het moment suprême, dan is de druk om op dat moment precies een erectie te krijgen erg groot.

Een handige en nuttige tip is om haar eerst uitgebreid te bevredigen tijdens het voorspel.

Het voorspel biedt vele voordelen. Jullie kunnen rustig elkaars lichaam ontdekken en kijken waarvan jullie opgewonden raken.

Je kunt jouw gedachten verzetten door je aandacht op haar te richten. Daarnaast vindt de vrouw het ook erg fijn dat zij uitgebreid wordt verwend. Vaak komt zij niet klaar tijdens de seks.

Dankzij het uitgebreide voorspel krijg je daarnaast ook alle tijd om de spanning en de druk weg te nemen om een erectie te hebben tijdens de daad. Je kunt het moment van de erectie zo mooi opbouwen. Veel effectiever.

Tip #5: Wacht nog even met erectiepillen

Viagra: het lijkt een perfect wondermiddel. De bijwerkingen zijn daarentegen niet te zuinig. Lees daarom altijd eerst goed de bijsluiter. Viagra mag namelijk nooit gebruikt worden bij leverafwijkingen.

Veel voorkomende bijwerkingen zijn lichte hoofdpijn, blozen, maagklachten, oorsuizen en een loopneus. Daarnaast went je lichaam aan medicijnen, waardoor de werking afneemt.

Niet handig dus. In dit artikel ga ik uitgebreid in op viagra en de mogelijke bewerkingen. Natuurlijk kun je middelen als Viagra of andere middelen tegen erectiestoornissen gebruiken, maar veel beter is het om de oplossing te zoeken in natuurlijke manieren.

Tip #6: Krijg faalangst onder controle

Faalangst, een groot probleem waar veel mannen mee kampen bij een erectiestoornis. Op het moment suprême komt hij niet omhoog. Frustrerend, naar en beschamend. Maar er is een oplossing. Faalangst komt vaak door een te hoge druk die je bij jezelf oplegt. Nergens voor nodig. Seks is leuk, ontspannend en opwindend en geen ‘moetje’.

Het beste bij angst om geen harde en stijve penis te krijgen is:

 • Denk aan al die keren dat het wel lukte om een erectie te krijgen
 • Alle mannen overkomt dit een keer: twijfel daarom niet aan jezelf
 • Denk niet voor de ander: deze gedachten maken de faalangst alleen maar erger
 • Praat er openlijk over en ga niet zitten mokken
 • Richt je op je bedpartner: zo komen jouw gedachten tot rust en stijgt de spanning weer binnen een mum van tijd

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

6 Reacties op "6 Tips om van Slappe Penis naar Keiharde Stijve Erectie te Gaan"

 1. Thierry

  says:

  Beste,

  Ik heb de laatste dagen last om een erectie te krijgen en heb niet veel zin in sex des ondanks dat ik een super mooie vriendin heb, en in het verleden nooit problemen heb gehad integendeel in de tijd teveel zin in sex .Ik ben 47j en begin me toch zorgen te maken .6 maand geleden ben ik bij de dokter geweest en hij had mij een wit produkt voorgeschreven ipv viagra ik heb dat toen ingenomen maar tijdens de sex draaide de ganse kamer rond mijn hoofd.En sinds dien heb ik niks meer durven nemen en was het plots ook niet meer nodig tot vorige week weer opeens .Wat kan ik er aan doen en is viagra aangeraden of niet ?
  Mvg

  • Janwillem

   says:

   Beste Thierry

   Je moet eens proberen om met meerderen te sexen; ook met een man erbij . Mannen onderling weten vaak goed hoe je elkaar sexueel kunt opwinden bij allerlei gevoelige plekjes. Vind je dit eng, sluit dan je ogen tijdens het gekrioel. Begin rustig met elkaar te masseren en te kussen, en over elkaar heen te glijden. En....... op middelbare leeftijd krijgt elke man ook sexuele gevoelens voor eigen sexe genoten. Daarbij kun je dan je vriendin ook gelijktijdig neuken. Veel succes. En....... een pilletje erbij is zeker aan te bevelen! Geniet van je man zijn!!

 2. Han Corver

  says:

  sinds kort heb geen stijve penis meer gekregen bij sex
  ik ben opzoek naar pilletjes voor dat weer stijf word weet jullie dat voor mij
  maar ik moet wel voorzichtig zijn ik zelf slik pillen voor mijn hard
  dat hoor nog wel van jullie oke
  Groet han

 3. jadewitte

  says:

  na een evenwicht storing , is mijn lid verschrompeld tot in het scrotum,dus een geheel.
  het enige wat uit het scrotum komt zijn een paar stukjes voorhuid , daaruit komt de urine.
  bij een hernia operatie aan mijn beneden rug, hebben ze in het ziekenhuis ZEER veel moeite moeten doen om de katheder aan te brengen.
  wat nu ?
  wacht met smart op uw HULP reactie.

 4. Jan

  says:

  Al maanden is mijn penis half stijf of soms slap. Dat vind ik jammer als ik met de hoer probeer te neuken. De penis doet niks.. Aftrekken of pijpen met de condoom kom ik wel klaar maar met half stijf penis. Opgewonden ben ik wel. Geen vol bloed in de eikel. Paracetamol slik ik al 1 jaar voor de gordelroos in de been. Lijkt toch onschuldig medicijn. Ik masturbeer meestal een keer per dag. Klaarkomen met een slappe pik wel helaas. Teveel?? Wie weet een antwoord.

 5. Andre

  says:

  Hi,

  Sinds korte tijd wordt mijn pik niet meer helemaal hard als ik wil neuken met mijn vriendin... van zuigen en trekken wordt ie wel even hard maar zodra ik in haar wil wordt mijn pik weer slap.
  Ik hou ervan om iets in mijn reet te hebben tijdens het neuken en dat maakte mij altijd superstijf maar zelfs met een dildo in mijn reet gebeurd er niet veel meer...
  Mijn vriendin Petra wordt hier erg boos over omdat zij (wij) normaal gesproken wel 3 keer per dag keihard neuken... niets is ons te gek maar nu wordt het wel een beetje verziekt door mijn slappe pik. Het ligt niet aan Petra want die vind ik nog steeds super geil, dikke tieten, mega strak kutje en een heerlijk kontje waar ik hem ook graag in stop. Maar mijn pik wil maar niet meewerken.... wat moet ik nu doen?

  Gr Andre

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *