Accutane tegen Erectieproblemen? Onderzoek + 4 Alternatieven

Heb jij te maken met erectieproblemen? Dan hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen dat er tal van middelen verkrijgbaar zijn die beloven je weer een harde erectie te geven, of waarvan anderen zeggen dat ze dat doen. Sterker nog, waarschijnlijk heb je er al een hele hoop zonder succes uitgeprobeerd. Een hoop van deze middelen zijn namelijk volslagen kwakzalverij.

Omdat ik weet hoe moeilijk het is om te bepalen welke middelen wel en niet goed werken tegen erectieproblemen, behandel ik in dit artikel één zo’n middel: Accutane. Dit middel zou erectieproblemen volgens sommigen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, maar is dat wel echt zo? Wij zochten het voor je uit, en in dit artikel lees je er alles over!

Wat is Accutane?

Voordat ik inhoudelijk ga bespreken of Accutane wel of niet goed werkt voor het bestrijden van erectieproblemen, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat Accutane eigenlijk voor middel is. Daarom begin ik met een korte omschrijving van dit middel, en waar het eigenlijk in de eerste plaats voor bedoeld is (want nee, dit middel wordt niet gemaakt met het doel om erectieproblemen te bestrijden).

Accutane is een merknaam voor geneesmiddelen met de werkzame stof isotretinoïne. Dit middel wordt voorgeschreven bij ernstige acne en rosacea, voor heftige huidaandoeningen dus. Dat is dan ook waar het middel voor bedoeld is: het vermindert uitslag en bultjes op de huid, over een periode van een aantal maanden.

“Het zal je niet verbazen dat dokters doorgaans geen acne-medicatie voorschrijven aan mannen met een erectiestoornis.”

Accutane komt (net als generieke isotretinoïne, dat is zoals gezegd precies hetzelfde) in de vorm van capsules. Deze capsules moet je tijdens of vlak na een maaltijd innemen. Het wordt ook verkocht onder de naam Roaccutane, en is in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Het gaat dus niet om iets kleins en onschuldigs dat je gewoon bij de Kruidvat kan halen, maar echt om een geneesmiddel.

Tot zover zie je misschien nog niet een direct verband met erectieproblemen, en als ik eerlijk ben zie ik dat ook niet. Toch zijn er meerdere mensen die op het internet beweren dat Accutane je van dat soort problemen af kan helpen. Zie ik iets over het hoofd, of hebben die mensen daadwerkelijk een punt? Dat zullen we hierna onderzoeken!

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Werkt Accutane tegen erectieproblemen? Onderzoek

Zoals gezegd zie ik vooralsnog geen aanwijzingen dat Accutane ook maar iets zou doen om je betere erecties te bezorgen, maar ik kan het natuurlijk bij het verkeerde eind hebben, aangezien er ook genoeg mensen zijn die beweren dat dit toch echt het geval is. Daarom duik ik nu het wetenschappelijk onderzoek in, om te kijken wat hiervan waar is.

Ik moet je helaas teleurstellen: er is niets waar van de bewering dat je erectieproblemen kan verminderen met Accutane. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden dat isotretinoïne gebruikt kan worden om erectieproblemen te behandelen. Ik vermoed dat de mensen die beweren dat dat wel zo is, vooral mensen zijn die jou dit middel proberen te verkopen.

“Er is goed geld te verdienen aan erectiemiddelen, dus als Accutane hier goed voor was, dan stond dat echt wel op het doosje…”

Sterker nog: er is wetenschappelijk bewijs dat Accutane juist erectieproblemen kan veroorzaken! Uit een routinestudie van de EU bleek dat veel gebruikers van middelen met isotretinoïne last hadden van seksuele problemen. Niet alleen erectieproblemen kwamen voor, maar bijvoorbeeld ook een verlaagd libido. Dit werd zelfs zo vaak geobserveerd, dat het tegenwoordig verplicht moet worden vermeld als bijwerking in de bijsluiter (bron).

Het is dus niet alleen zo dat het gebruik van Accutane volkomen zinloos is, maar je loopt erdoor zelfs de kans om het tegenovergestelde effect te bereiken, en je problemen alleen maar erger te maken! Ik hoop dat dat gegeven voldoende reden is om Accutane niet te gaan gebruiken, en op zoek te gaan naar een betere oplossing voor je probleem.

Is Accutane veilig om te gebruiken?

Ik hoop dat ik je niet meer hoef te overtuigen dat je geen Accutane moet gebruiken tegen je erectieproblemen, maar voor de zekerheid wil ik het ook nog even over de veiligheid en bijwerkingen van Accutane hebben, omdat je misschien denkt dat proberen geen kwaad kan. Laat me je nu alvast vertellen: dat kan het wel!

Er zijn een aantal veelvoorkomende bijwerkingen aan dit middel verbonden (bijwerkingen die meer dan 30% van de gebruikers ervaart) (bron). Het gaat echter slechts om huidirritatie en droge slijmvliezen, niet de meest ingrijpende bijwerkingen dus. Een miskraam of aangeboren afwijkingen van de baby komen bij zwangere vrouwen veel voor, maar dat is voor jou gelukkig niet zo relevant.

Er zijn ook nog bijwerkingen die relatief vaak voorkomen, bij 10 tot 30 procent van de gebruikers, en deze zijn al wat ernstiger. Het gaat om gewrichts-, rug- en spierpijn, en om een hogere cholesterol- en bloedsuikerspiegel. Ook tekorten aan bepaalde bloedcellen kunnen voorkomen, wat ertoe kan leiden dat er sneller blauwe plekken of bloedneuzen ontstaan, of zelfs tot extreme vermoeidheid.

De minst voorkomende bijwerkingen zijn de meest ernstige. Deze komen bij maximaal 10 procent van de gebruikers voor (en in sommige gevallen bij minder dan 1 procent), maar het gaat dan ook wel om risico’s die je niet wil lopen. Hier volgt een lijst van deze bijwerkingen:

 • Overgevoeligheid van de huid voor UV-licht
 • Haaruitval
 • Botontkalking
 • Problemen met pezen
 • Psychische klachten (o.a. angst, psychoses, depressiviteit, stemmingswisselingen)
 • Problemen met zicht (o.a. wazigheid, weinig zien in het donker, kleurenblindheid, overgevoeligheid voor licht)
 • Verslechtering van het gehoor
 • Haargroei bij vrouwen
 • Nagelontsteking
 • Nierproblemen
 • Hartaanvallen
 • Beroertes
 • Verhoogde bloeddruk
 • Hoofdpijn
 • Ernstiger worden van huidproblemen (ironisch genoeg)
 • Ontsteking van de alvleesklier
 • Leverproblemen

Nogal een waslijst dus, en dat voor een middel dat je geen steek verder gaat helpen met je erectieproblemen…

“Waarom zou je jezelf doodziek maken om vervolgens nog steeds met je erectieproblemen te zitten?”

Wat helpt er dan wel tegen erectieproblemen? 4 alternatieven

Ik zou het heel goed snappen als je je nu flink teleurgesteld voelt. Misschien dacht je eindelijk iets gevonden te hebben om van je erectieproblemen af te komen, en schud ik je vervolgens ruw wakker uit die droom. Omdat ik je niet met zo’n negatief gevoel wil achterlaten, bespreek ik daarom ook nog een viertal alternatieve oplossingen die wél echt werken om je erectieproblemen te verminderen of zelfs op te lossen! Het gaat om de volgende alternatieven:

 • Ginkgo biloba
 • Onverzadigd vet
 • Kegeloefeningen
 • Praten met een seksuoloog

Alternatief 1: Ginkgo biloba

Het is jammer dat Accutane niet helpt tegen erectieproblemen, want het zou natuurlijk een heel simpele oplossing zijn als het dat wel deed: je neemt simpelweg gedurende een bepaalde periode elke dag een capsule, en vervolgens raak je van je erectieproblemen af. Daarom ben ik blij dat zo’n capsule echt bestaat, in de vorm van ginkgo biloba-supplementen!

Ginkgo biloba is een Oosters natuurgeneesmiddel dat in Azië al sinds mensenheugenis gebruikt wordt om van alles en nog wat te behandelen. Erectieproblemen zouden ook onder die kwaaltjes vallen, en het mooie is dat we tegenwoordig ook wetenschappelijk bewijs hebben voor die werking (bron). Het is dus echt zo dat je door dit kruid makkelijker een erectie krijgt.

“Als zowel wetenschappers als kruidenvrouwtjes ergens bij zweren, dan zal het wel echt goed werken!”

Dit komt doordat ginkgo biloba de bloedsomloop stimuleert. Hierdoor krijg je makkelijker erecties, omdat een erectie ontstaat wanneer de zwellichamen in de penis zich vol zuigen met bloed. Als het bloed beter door het lichaam wordt gepompt, wordt het makkelijker om die zwellichamen vol bloed te krijgen, en krijg je dus makkelijker een erectie.

Zoals gezegd kun je ginkgo biloba als supplement kopen, en dat is mijns inziens ook de makkelijkste manier om het binnen te krijgem. Je kan echter ook thee van ginkgo biloba krijgen, of het kruid direct zelf opkauwen (het smaakt echter niet zo lekker, dus dit is niet echt aan te raden). Het is maar net wat jouw voorkeur heeft! Over het algemeen hoef je geen bijwerkingen te verwachten van ginkgo biloba, maar je kan dit middel helaas niet gebruiken als je reeds gebruik maakt van bloedverdunners, en ook bij hartproblemen kun je beter eerst je huisarts even raadplegen.

Alternatief 2: Onverzadigd vet

Er zijn allerlei middelen die je tot je kunt nemen om met een erectieprobleem om te gaan, maar wat vaak nog veel beter werkt, is ervoor zorgen dat je de juiste voeding eet. Tegenwoordig zijn we gewend dat er voor elk lichamelijk probleem een pilletje of zalfje is, maar het werkt doorgaans veel beter om gewoon even goed voor je lichaam te gaan zorgen. Dit geldt ook voor erectieproblemen.

“Waarom zou je verwachten dat een totaal verwaarloosd lichaam goed werkt?”

Het eten van onverzadigd vet kan enorm helpen als je moeilijk een erectie krijgt. Onverzadigde vetzuren zorgen namelijk, net als het hiervoor besproken supplement, voor een betere bloedsomloop. Ze nemen blokkades weg uit de bloedvaten en verlagen je slechte cholesterol, waardoor je bloed beter door je lichaam, en dus ook naar je penis, kan stromen.

Misschien denk je wel dat vet heel ongezond is, maar dat is niet per se het geval. Verzadigde vetten zijn inderdaad erg ongezond, en kunnen onder andere erectieproblemen veroorzaken, en transvetten zijn nog veel slechter. Onverzadigd vet heeft helaas een slechte naam gekregen door haar ongezonde neefjes, maar dat is volledig ten onrechte!

Onverzadigd vet vind je in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten en avocado’s, maar vette vis is en blijft de beste bron van onverzadigd vet. Het kan dus zeker geen kwaad om eens wat vaker een mootje zalm te eten. Hou je echt niet van vis, of ben je bijvoorbeeld vegetariër, dan zou ik je aanraden om omega 3-supplementen te kopen (omega 3 is namelijk een belangrijk onverzadigd vetzuur).

Alternatief 3: Kegeloefeningen

Het krijgen van een erectie is natuurlijk een lichamelijk proces, en net zoals bij elk lichamelijk proces kun je ervoor zorgen dat het beter werkt door je lichaam te trainen. De spier die verreweg het belangrijkst is voor het wel of niet kunnen krijgen van een erectie, is de zogeheten PC-spier of bekkenbodemspier. Tijd dus om die eens aan het werk te zetten!

Je PC-spier kun je trainen met zogeheten Kegeloefeningen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het tegenovergestelde is waar. Er is bij mijn weten geen makkelijkere oefening dan deze. Hij bestaat simpelweg uit het even aan- en vervolgens weer ontspannen van je PC-spier, en dat dan een aantal keer achter elkaar. Meer dan enkele minuten per dag heb je er niet voor nodig!

Misschien weet je niet hoe je je pc-spier moet aanspannen, omdat de meeste mensen niet eens weten waar deze spier zich bevindt. Vaak weten ze hem echter alsnog te vinden wanneer ik ze vertel dat dit dezelfde spier is waarmee je je plas ophoudt. Doe dus simpelweg even alsof je heel actief je plas inhoudt, en de spier die je dan voelt aanspannen, is de juiste!

De werking van Kegeloefeningen voor het verhelpen van erectiestoornissen is wetenschappelijk bewezen (bron). Om ervoor te zorgen dat deze oefeningen effectief zijn, moet je er aan het begin zo’n tien per dag doen, waarbij je je pc-spier steeds 10 seconden lang aangespannen houdt, en dat dan vlak na elkaar. Na verloop van tijd gaat dat steeds makkelijker, en zul je de hoeveelheid misschien wat moeten verhogen (tot maximaal 30 keer). Als je stopt met jezelf uitdagen, dan is de oefening namelijk niet meer even effectief. De oefening schijnt liggend trouwens het meest effectief te zijn, omdat je dan deze spier gerichter aanpakt.

Alternatief 4: Praten met een seksuoloog

Het liefste zou je natuurlijk zonder hulp van buitenaf je erectieprobleem oplossen. Veel mannen hebben sowieso al moeite met het aanvaarden van hulp, en dan gaat het ook nog eens iets waarvoor veel mannen zich schamen. Het is helaas echter zo dat je er soms alleen met professionele hulp uitkomt. Praten met een seksuoloog, of met de huisarts die jou vervolgens naar de juiste hulpverlener kan doorverwijzen, kan daarom soms de enige optie zijn als je er zelf niet meer uitkomt. Geloof me, vele andere mannen gingen je reeds voor!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *