Kan Prostatitis Erectieproblemen Veroorzaken? Onderzoek + 3 Tips

Erectieproblemen zijn natuurlijk in de eerste plaats vervelend door de nare gevolgen die dit probleem heeft, voor zowel je seksleven als je gevoel van eigenwaarde. Wat ze nóg vervelender maakt, is dat ze vaak bijzonder lastig op te lossen zijn. Erectieproblemen kunnen tal van verschillende oorzaken hebben, en vaak lukt het pas om erectieproblemen op te lossen wanneer je deze bij de wortel weet aan te pakken.

Iets waarvan je wel eens hoort dat het erectieproblemen zou kunnen veroorzaken, is prostatitis. Deze aandoening zorgt er volgens sommigen vaak voor dat je hem niet meer omhoog kunt krijgen, maar is dat wel echt zo? En waarom dan wel of niet? En bovendien: wat kun je dan doen om toch weer een erectie te kunnen krijgen? Al deze vragen worden beantwoord in dit artikel!

Wat is prostatitis precies voor aandoening?

Voordat je erachter kan komen of jouw erectieproblemen worden veroorzaakt door prostatitis, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat prostatitis precies voor aandoening is. Bovendien is een basaal begrip van deze aandoening noodzakelijk om de rest van dit artikel goed te kunnen begrijpen. Daarom begin ik met een korte uitleg en definitie van prostatitis.

Prostatitis is, zoals de naam al wel doet vermoeden, een aandoening aan de prostaat. De meer gebruikelijke Nederlandse benaming, prostaatontsteking, maakt al helemaal in één oogopslag duidelijk wat voor aandoening dit is; een ontsteking van de prostaat, die een aantal nare gevolgen voor je gezondheid met zich mee kan brengen.

Prostatitis kan erg plotseling komen opzetten, en wordt veroorzaakt door bacteriën die een reactie in de prostaat veroorzaken. Als je last hebt van een prostaatontsteking, zul je daardoor vooral griepverschijnselen ondervinden. Koorts, rillingen, misselijkheid en een algeheel ziek gevoel komen het meest voor.

“Je merkt pas hoe belangrijk je prostaat is wanneer er iets mee misgaat.”

Daarnaast kan het zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal, en dat je pijn tijdens het plassen ervaart. Ook pijn aan het perineum (het gebied tussen de balzak en de anus) kan voorkomen. Allemaal erg vervelend dus, maar niet bijzonder ernstig op de langere termijn. Of erectieproblemen ook kunnen worden veroorzaakt door een prostaatontsteking, zal verderop in dit artikel worden besproken.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Kan prostatitis zorgen voor erectieproblemen? Het wetenschappelijk onderzoek

Dan nu een antwoord op de vraag waar je dit artikel waarschijnlijk voor hebt aangeklikt: kan prostatitis de oorzaak zijn van erectieproblemen? Het antwoord op die vraag is ja én nee, een antwoord dat waarschijnlijk meer vragen oproept dan het beantwoordt. Daarom zal ik nu uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Met “nee” bedoel ik dat een prostaatontsteking geen directe oorzaak van erectieproblemen is. Hoewel je prostaat van groot belang is voor je seksuele functioneren, en bepaalde aandoeningen aan de prostaat wel degelijk kunnen zorgen voor een erectiestoornis, zorgt een prostaatontsteking er op zichzelf niet voor dat je geen erectie meer kunt krijgen.

Aan de andere kant is er wel een correlatie waarneembaar tussen prostatitis en erectieproblemen. Mensen met prostatitis hebben dus gemiddeld genomen vaker last van erectieproblemen. Deels laat dat zich verklaren doordat beide aandoeningen ouderdomskwaaltjes zijn; ze ontstaan beide vaker als je wat ouder wordt, waardoor ze vaak dus min of meer toevalligerwijze rond hetzelfde moment ontstaan.

Dat is echter niet het hele verhaal. Prostatitis kan namelijk wel een indirecte oorzaak van erectieproblemen zijn (bron). Een slechtere levenskwaliteit (bijvoorbeeld als je je erg ziek voelt) kan leiden tot impotentie, en als je last hebt van prostatitis, dan voel je je erg ziek. Bovendien kan prostatitis leiden tot een lager libido, waardoor je ook minder makkelijk een erectie krijgt.

“Het is niet zo vreemd dat iemand die met koorts op bed ligt even geen zin heeft in seks, en dus ook geen stijve penis zal krijgen…”

Hoe kom je weer van prostatitis af?

Nu je weet dat prostatitis in indirecte zin kan zorgen voor erectieproblemen, zul je waarschijnlijk snel een oplossing voor dit probleem willen hebben (al wilde je dat waarschijnlijk ook al door de andere nare effecten van deze aandoening). Gelukkig is die oplossing er, en zul je doorgaans heel snel weer van je prostaatontsteking (en de daarmee geassocieerde erectieproblemen) af zijn.

Zoals ik eerder al even noemde, is prostatitis een bacteriële ontsteking. Zo’n ontsteking bevecht je meestal met antibiotica, en prostatitis is daarop geen uitzondering. Als is vastgesteld dat jij prostatitis hebt, kun je een antibioticakuur voorgeschreven krijgen die jou weer van dit probleem af helpt. Hiervoor hoef je alleen maar contact op te nemen met je huisarts.

“Prostatitis is vervelend, maar je bent er sneller vanaf dan van een verkoudheid.”

Over het algemeen zul je door het slikken van een antibioticakuur na een paar dagen alweer grotendeels van je problemen af zijn. Je kan dit proces versnellen door veel water of thee te drinken. Koffie kun je beter niet drinken, want daar droog je juist van uit. Zorg ook dat je je antibioticakuur altijd afmaakt, ook als je geen klachten meer hebt. Indien de bacteriën niet volledig zijn uitgeroeid, kan de ontsteking namelijk weer terugkeren, waardoor je opnieuw een hele nieuwe kuur nodig zal hebben.

Als je klachten na twee dagen nog steeds niet minder zijn geworden, je koorts na twee dagen nog niet is gezakt, of je zelfs alleen maar zieker bent geworden, – ondanks het gebruik van antibiotica – dan is het belangrijk om de huisarts te bellen. Dan slaat de kuur kennelijk niet goed aan, en zal je samen met de huisarts op zoek moeten naar een andere oplossing.

Wat als je nog steeds last hebt van erectieproblemen? 3 tips om erectieproblemen te verminderen of verhelpen

Als jij weet af te rekenen met je prostaatontsteking, dan is dat in principe natuurlijk alleen maar fijn, want je zal je een stuk minder ziek voelen dan eerst. Toch kan je ook een beetje teleurgesteld zijn wanneer je eindelijk van je prostatitis af bent, maar nog steeds last hebt van erectieproblemen. Deze problemen hebben dan waarschijnlijk een andere oorzaak, en daar moet je dus nog een oplossing voor vinden.

Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn om van erectieproblemen af te komen, wil ik je niet met lege handen laten staan. Daarom sluit ik dit artikel af met een aantal handige tips tegen erectieproblemen. Hiermee weet je waarschijnlijk binnen de kortste keren van je probleem af te komen, of het in ieder geval flink te verminderen! De tips die ik zal bespreken, zijn de volgende:

  • Praat met een professional
  • Verbeter je levensstijl
  • Zorg voor minder stress in je leven

Tip 1: Praat met een professional

Luister, ik snap best dat veel mannen niet graag praten over hun seksuele problemen, dus ik vermoed dat deze tip grotendeels aan dovemansoren gericht is. Toch wil ik je meegeven dat praten met een professional er waarschijnlijk voor zorgt dat je véél en véél sneller van je probleem af komt, en dat het dus zeker de moeite waard is om je schaamte en trots wat in te slikken.

Erectieproblemen kunnen namelijk, zoals ik eerder al benoemde, tal van verschillende oorzaken hebben. Als je weet welke oorzaak er precies ten grondslag ligt aan jouw erectieprobleem, zul je je probleem veel gerichter kunnen aanpakken, en waarschijnlijk dus ook veel sneller van je probleem af zijn. Het kan echter enorm lastig zijn om die oorzaak te achterhalen. Althans, als je daar niet voor getraind bent.

Gelukkig zijn er mensen die daar wél voor getraind zijn, en dat zijn seksuologen. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen, en komen er waarschijnlijk dus veel sneller achter waar het probleem zit dan jij in je eentje zou kunnen. Je kan ook je huisarts benaderen, die je waarschijnlijk doorverwijst naar een seksuoloog als die van mening is dat je probleem daar ingewikkeld genoeg voor is.

Ik zei het net al: ik weet dat er een hoop schaamte gepaard gaat met seksuele disfunctie, en dat er nog best een taboe op rust om dit openbaar te bespreken. Bedenk je daarom dat een seksuoloog dag in, dag uit alleen maar bezig is met seksuele problemen. Jij zal dus écht niet het ergste probleem zijn dat een seksuoloog ooit (of zelfs maar vandaag) heeft langs zien komen. Bovendien heeft een seksuoloog beroepsgeheim, dus niemand zal er ooit achter komen wat je met hem of haar hebt besproken.

Tip 2: Verbeter je levensstijl

Als mensen denken aan de oorzaken van erectieproblemen, dan denken ze vaak aan serieuze medische aandoeningen en ziektes. Veelal is het echter helemaal niet zoiets heftigs als dat. Een verkeerde, ongezonde levensstijl is véél vaker de oorzaak van een erectiestoornis, dus vaak zal gezonder gaan leven al genoeg zijn om van deze problemen af te raken.

Een belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk sport en beweging. Een gezond hart, een goed functionerende bloedsomloop en een gezonde hormoonaanmaak zijn allemaal elementen die van levensbelang zijn voor de erectiele functie, en bewegen verbetert al deze aspecten. Vooral aerobics en cardio zijn hiervoor erg geschikt, al is een beetje krachttraining ook zeer geschikt voor de aanmaak van bepaalde essentiële hormonen.

“Als je al niet fatsoenlijk de trap op kan komen, hoe verwacht je dan dat je lichaam je een erectie kan bezorgen?”

Een ander belangrijk aspect van een gezonde levensstijl is de correcte voeding. Een gezond voedingspatroon is te complex om in één paragraafje te behandelen, maar als ik je vast wat korte tips mag geven, dan is het belangrijk om onverzadigd vet zoveel mogelijk te vermijden. Dit belemmert namelijk de bloedsomloop en verstoort de hormoonspiegel. Onverzadigde vetten hebben juist het tegenovergestelde effect, dus probeer die juist wél genoeg binnen te krijgen.

Als laatste een stukje advies dat je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord, maar misschien niet wíl horen: uiteraard moet je tabak en alcohol ook zo veel mogelijk vermijden voor een gezonde levensstijl. Beide zijn niet alleen erg slecht voor je gezondheid in het algemeen, maar beïnvloeden ook in meer directe zin je vermogen om een erectie te kunnen krijgen. Voor alcohol en tabak geldt echt: hoe minder, hoe beter, dus volledig stoppen is altijd het beste.

Tip 3: Zorg voor minder stress in je leven

Vaak zien mensen erectieproblemen als een lichamelijk probleem, dat dus ook wel een lichamelijke oorzaak zal hebben. In veel gevallen is dit ook zo, maar er is ook een aardig aantal gevallen waarin psychologische oorzaken ten grondslag liggen aan erectieproblemen. Van deze oorzaken is stress met afstand de belangrijkste, dus het kan zeker geen kwaad om een beetje te ontstressen.

Het kan hierbij gaan om stress die te maken heeft met je seksuele prestaties. Als jij last hebt van erectieproblemen, dan zal er vrijwel altijd ook een zekere faalangst in bed ontstaan. Je gaat je druk maken omdat je denkt dat je geen erectie zal kunnen krijgen, waardoor de kans dat je een erectie krijgt nog kleiner wordt dan hij al was. Op deze manier hebben stress en erectieproblemen dus een zelfversterkend effect.

“Erectieproblemen en stress zijn een vicieuze cirkel; doordat je gestrest bent, krijg je erectieproblemen, waardoor je gestrester raakt, waardoor je erectieproblemen ergen worden, etc.”

Het hoeft echter helemaal niet te maken te hebben met seksgerelateerde stress. Ook stress in het dagelijks leven, die helemaal niets te maken heeft met je seksleven, en bijvoorbeeld over je werk of je liefdesleven gaat, kan zorgen voor erectieproblemen. Alle vormen van stress, ongeacht hun oorzaak, moet je dus zien te verminderen als je van je erectieproblemen af wil komen.

Het kan hierbij handig zijn om met een psycholoog te praten. Vaak is het lastig om in je eentje je mentale cycli te doorbreken, en een psycholoog kan daar enorm bij helpen. Ook kunnen kleine aanpassingen in je dagelijkse leven, en dan vooral op je werk, enorm veel verschil maken. Als je minder verantwoordelijkheden op je kunt nemen en meer kunt delegeren, doe dat dan ook echt!

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *