Erectieproblemen door Hoge Bloeddruk? Onderzoek + 5 Tips

Een hoge bloeddruk kan enorm vervelend zijn, en nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat is natuurlijk al vervelend genoeg, maar volgens sommigen kan een hoge bloeddruk ook nog eens leiden tot erectieproblemen! Je moet echter niet alles geloven wat je op het internet leest, want er zijn een hoop mensen die allerlei onzin publiceren, die makkelijk door de wetenschap te weerleggen is.

Hoe zit het nou echt? Kan een hoge bloeddruk de oorzaak zijn voor erectieproblemen, of kan dat niet? En waarom is dat nou precies? Hoe kom je weer van een hoge bloeddruk af, en wat kan je verder doen om erectieproblemen op te lossen? Dat alles en meer ontdek je in dit artikel, dus lees snel verder als je voorgoed met al deze problemen wilt afrekenen!

Kan een hoge bloeddruk zorgen voor erectieproblemen? Het onderzoek

Onder mannen met erectieproblemen heeft maar liefst 17 tot 25% te maken met een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Dat is veel, maar het suggereert natuurlijk nog niet meteen dat die hoge bloeddruk ook de óórzaak is van hun erectieproblemen. Laten we daarom eens het wetenschappelijk onderzoek in duiken, om te kijken of er echt een causaal verband is.

“Je bloedsomloop is de basis waarop al je lichamelijke processen draaien, dus als hier iets mis mee is, kunnen een hoop andere dingen ook misgaan…”

De wetenschap lijkt duidelijk op dit punt: een hoge bloeddruk is wel degelijk een risicofactor voor erectieproblemen, en niet zo’n beetje ook! Mannen die last hebben van een te hoge bloeddruk hebben maar liefst twee keer zoveel kans om ook erectieproblemen te ontwikkelen (bron). Als je een beetje weet hoe een erectie werkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd.

Een goed functionerende bloedsomloop is natuurlijk essentieel om een erectie te kunnen krijgen, want een erectie ontstaan wanneer de zwellichamen in de penis zich vullen met bloed. Is de bloeddruk te hoog, dan wordt het lastig om het bloed vast te houden in de penis, waardoor een erectie vaak niet meer mogelijk is.

Het is dan ook niet vreemd dat veel erectiepillen bloeddrukverlagend werken. Pillen zoals Viagra zorgen voor een lagere bloeddruk, waardoor het makkelijker wordt om bloed vast te houden in de penis, en je dus beter een erectie kunt behouden. Of dat ook de beste manier is om je erectieproblemen aan te pakken, zal ik verderop in dit artikel bespreken.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Hoe reken je af met een hoge bloeddruk?

Als je last hebt van erectieproblemen als gevolg van een te hoge bloeddruk, dan is de meest voor de hand liggende reactie natuurlijk om je bloeddruk te verlagen. Op die manier los je beide problemen immers in één keer op. Toch ligt dat in de praktijk niet zo makkelijk als je misschien zou denken, om redenen die ik je nu zal uitleggen.

Normaal gesproken wordt een te hoge bloeddruk vaak opgelost met bepaalde medicatie. De meest voorkomende bloeddrukverlagende medicijnen zijn thiaziden (middelen die vocht doen afdrijven) en beta-blokkers. Beide van deze soorten middelen kunnen erg effectief zijn voor het verlagen van de bloeddruk en het verlichten van daaraan gerelateerde klachten.

Als je ook last hebt van erectieproblemen, dan ligt dit alles echter een stuk lastiger. Een belangrijk nadeel van de zojuist genoemde soorten medicatie is namelijk dat ze als belangrijke bijwerking een hogere kans op erectieproblemen met zich meebrengen. Er is dus een goede kans dat je op deze manier niet je erectieproblemen oplost, maar alleen de oorzaak van die problemen inwisselt voor een nieuwe oorzaak.

Dit is wat een hoge bloeddruk en erectieproblemen zo’n lastige combinatie maakt. De meest gangbare manier om het ene probleem op te lossen, maakt het andere probleem alleen maar erger. De meest gangbare oplossing is gelukkig niet de enige oplossing, dus als je graag van je hoge bloeddruk én van je erectieproblemen af wil, lees dan snel verder!

Hoe los je je hoge bloeddruk én je erectieproblemen op? 5 tips

Zoals ik zojuist al zei, zijn er genoeg manieren om van een hoge bloeddruk af te komen, zonder dat je daarmee je erectieproblemen verergert of nieuwe erectieproblemen creëert. Zo kun je dus wél je beide problemen tegelijkertijd oplossen! Hoe je dat precies doet, zal ik je nu uitleggen, aan de hand van de volgende tips:

  • Verminder de hoeveelheid stress in je leven
  • Heb je overgewicht? Val dan af!
  • Eet zo min mogelijk zout
  • Stop met roken
  • Ga meer bewegen

Tip 1: Verminder de hoeveelheid stress in je leven

Als er één ding is dat je echt de “ziekte” van de 21ste eeuw kan noemen, dan is het wel (werk)stress. Van negen tot vijf werd vroeger als een lange werkdag gezien, maar tegenwoordig is dat eerder het minimum, en er wordt steeds vaker van ons verwacht dat we ook buiten kantooruren goed bereikbaar zijn. Dat is op allerlei verschillende vlakken heel slecht geweest voor onze gezondheid.

Ook een hoge bloeddruk is iets dat kan worden veroorzaakt door een te grote hoeveelheid stress in je dagelijkse leven. Het kan dus zomaar zijn dat je bloeddruk flink daalt als je ervoor zorgt dat je minder stress ervaart. Maar zoals gezegd is dat makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er vandaag de dag nu eenmaal een hoop van ons wordt gevraagd.

Toch heb je hier zelf vaak meer invloed op dan je misschien denkt. Je baan mag dan sowieso druk zijn, maar de kans is groot dat je ook meer verantwoordelijkheden op je neemt dan wellicht noodzakelijk is. Door wat vaker nee te zeggen en wat meer te delegeren, is het vaak al mogelijk om een stuk minder stress te ervaren. Ook het bewust inplannen van rustmomenten en meditatie kunnen bijvoorbeeld helpen.

“Stress komt niet alleen door drukte, maar ook door hoe jij met die drukte omgaat.”

Daarnaast is het van belang om voldoende te slapen. Slaapgebrek zorgt er namelijk voor dat je meer cortisol gaat aanmaken, een hormoon dat onder andere stress veroorzaakt. Hierdoor kun je ondanks je slaaptekort toch nog enigszins alert blijven overdag, maar op de lange termijn is dat natuurlijk geen vervanging voor voldoende slaap. Slaapgebrek is een erg vaak voorkomende reden van een te hoge bloeddruk.

Tip 2: Heb je overgewicht? Val dan af!

Een andere belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk is overgewicht. Een te hoge hoeveelheid lichaamsvet schopt een heleboel lichamelijke processen in de war, zoals je doorbloeding en je hormoonspiegel, en een te hoge bloeddruk is dus slechts één van de negatieve gezondheidsgevolgen die dit kan hebben. Reden genoeg dus om proberen af te vallen!

Uiteraard is voeding hier een belangrijk onderdeel van. Als je wil afvallen, dan zul je simpelweg minder moeten eten dan je verbruikt. Zorg er aan de andere kant wel voor dat je niet té weinig eet, want dan gaat je stofwisseling hiervoor compenseren en heeft je dieet een stuk minder effect. Het Voedingscentrum raadt aan om als man zo’n 1800 kcal per dag binnen te krijgen als je gezond wilt afvallen.

Overigens is het ook belangrijk om gezond te eten, niet alleen om je gezondheid op peil te houden tijdens het afvallen, maar ook omdat het invloed heeft op de snelheid waarmee je afvalt. Het helpt bijvoorbeeld om vooral langzame koolhydraten te eten, omdat je lichaam er lang over doet om die te verteren, waardoor je langer vol zit en minde geneigd bent om te gaan eten.

Bij afvallen is beweging van ondergeschikt belang ten opzichte van voeding, maar desalniettemin is het een belangrijk onderdeel van dit hele proces. Bovendien zijn er andere redenen waarom beweging je bloeddruk verlaagt, maar daar zal ik het later over hebben. Voor nu is het genoeg om te weten dat het zeker geen kwaad kan om eens af en toe te gaan (hard)lopen!

Tip 3: Eet zo min mogelijk zout

Het eten van een gezonde hoeveelheid zout is ook weer zoiets wat je in de 21ste eeuw ontzettend lastig wordt gemaakt. Als je iets koopt wat ook maar een klein beetje bewerkt is, dan is de kans groot dat er een flinke hoeveelheid zout aan is toegevoegd. Dat veel mensen anno nu te veel zout eten, mag dan ook geen verrassing zijn.

Eén van de dingen die hiervan het gevolg is, is dat steeds meer mensen een te hoge bloeddruk hebben (en als gevolg daarvan dus ook steeds vaker erectieproblemen ervaren). Dit heeft er o.a. mee te maken dat de nieren een belangrijke rol spelen bij zowel de verwerking van zouten als bij het reguleren van de bloeddruk. Zijn ze te druk met het één, dan kunnen ze het ander niet meer goed doen.

Een zoutarm dieet is vaak dan ook één van de eerste dingen die je arts je aanbeveelt als je een te hoge bloeddruk hebt. Dit doe je vooral door goed te letten op de verpakkingen van je eten, en door zo min mogelijk voorverpakt eten te consumeren. Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 80% van zijn zout binnenkrijgt via voorverpakt voedsel (bron)? Uiteraard moet je ook zo min mogelijk extra zout toevoegen tijdens het koken, want daar komt de overige 20% dus vandaan.

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat je lichaam een beetje zout nodig heeft om goed te kunnen functioneren, en dat je zout dus niet helemaal uit je leven moet verbannen. Per dag heb je zo’n 1 tot 3 gram zout nodig. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst 9 gram, en dat is natuurlijk flink te veel, dus waarschijnlijk zal je wel echt wat moeten minderen…

“Voor zout geldt hetzelfde als voor alle voedingsmiddelen: het wordt pas ongezond als het te veel is…”

Tip 4: Stop met roken

Ik hoef je hopelijk niet meer uit te leggen dat stoppen met roken wel eens goed zou kunnen zijn voor je gezondheid. Het staat al decennialang als een paal boven water dat roken allerlei nare gezondheidsproblemen veroorzaakt, waarvan keel-, slokdarm- en longkanker waarschijnlijk wel de bekendste van zijn. Ook een hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van roken.

Dit komt door de nicotine die in tabak aanwezig is. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat je verslaafd kan raken aan roken, maar het zorgt er ook voor dat de bloedvaten zich vernauwen. Het bloed heeft dan dus minder ruimte om te worden rondgepompt, maar de hoeveelheid bloed in je lichaam blijft hetzelfde, waardoor je bloeddruk vanzelfsprekend toeneemt.

Daarnaast lijkt roken ook een op zichzelf staand effect te hebben op erectieproblemen (los van die hoge bloeddruk dus). Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat rokers een veel grotere kans op erectieproblemen hebben dan niet-rokers, een effect dat zo groot is dat het niet alleen kan worden verklaard door de impact van roken op je bloeddruk (bron).

Uiteraard is volledig stoppen met roken het best om dit effect tegen te gaan. Ik snap echter ook dat er een hele hoop rokers zijn die dolgraag per direct willen stoppen, maar bij wie dit niet lukt door de effecten van verslaving. Daarom wil ik ook even hebben gezegd dat het al enorm kan helpen om flink te minderen.

“De enige gezonde hoeveelheid sigaretten is 0.”

Tip 5: Ga meer bewegen

Zojuist heb ik je al uitgelegd dat beweging goed kan zijn voor het verhelpen van een hoge bloeddruk, omdat dit een bijdrage kan leveren aan afvallen wanneer je overgewicht hebt. Ook op zichzelf zijn er echter redenen waardoor meer beweging kan bijdragen aan een lagere bloeddruk. Meer bewegen is dus beslist ook de moeite waard als je geen overgewicht hebt.

Vooral sport die de doorbloeding stimuleert is goed voor het verlagen van je bloeddruk. Met name cardio en aerobics zijn daarom zeer geschikt. Je moet minimaal een half uur per dag bewegen als je last hebt van een hoge bloeddruk, en meer dan dat is eigenlijk beter; een halfuur is eigenlijk het absolute minimum.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

  • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
  • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *