Werkt Vardenafil tegen Erectiestoornissen? Onderzoek + 6 Alternatieven

Een erectiestoornis is iets waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel mogelijke oplossingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel beschrijven we één mogelijke oplossing, namelijk vardenafil.

Wij hebben onderzoek gedaan naar of vardenafil werkt en geven je mogelijke alternatieven voor dit medicijn.

Wat is Vardenafil?

Vardenafil wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van seksuele problemen bij mannen (erectiestoornissen of impotentie).

Als het gecombineerd wordt met seksuele stimulatie werkt vardenafil door de bloedtoevoer naar de penis sterk te verhogen om je als man dus te helpen een erectie te krijgen en, misschien nog wel belangrijker, voor een langere tijd te behouden.

Dit medicijn biedt echter geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals hepatitis B, HIV, syfilis, gonorroe et cetera). Als je veilig seks wilt hebben, moet je dus nog altijd gebruik maken van condooms. Bezoek je arts of apotheker voor meer informatie hierover.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Waarom wordt deze medicatie voorgeschreven?

Vardenafil wordt dus gebruikt om erectiestoornissen bij mannen te aan te pakken. Vardenafil behoort tot een groep geneesmiddelen die fosfodiësteraseremmers (PDE-remmers) worden genoemd. Vardenafil doet zijn werk door de bloedstroom naar de penis te vermeerderen bij seksuele stimulatie. Deze verhoogde bloedstroom zorgt in de meeste gevallen natuurlijk voor een harde penis. Vardenafil zorgt ervoor dat je deze harde erectie ook kunt behouden voor een langere tijd.

Het is echter belangrijk om te weten en begrijpen dat vardenafil je erectiestoornis niet kan genezen en daarnaast het seksuele verlangen niet kan verhogen. Vardenafil is er daarnaast ook niet, zoals eerder al vermeld, om een zwangerschap of de verspreiding van soa’s tegen te gaan.

Hoe moet dit geneesmiddel worden gebruikt?

Vardenafil kun je kopen als tabletten en snel disintegreerbare tabletten (wat betekent dat ze oplossen in de mond, en dus doorgeslikt kunnen worden zonder vloeistof) en deze neem je oraal in. Het wordt gewoonlijk naar behoefte ingenomen, met of zonder voedsel, 60 minuten voordat je seks gaat hebben.

Vardenafil mag niet vaker dan eens per 24 uur worden ingenomen.

Als je nog andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicatie gebruikt, kan je dokter je aanraden minder vaak vardenafil in te nemen. Volg altijd de aanwijzingen die op het etiket van het recept staan en vraag je dokter of apotheker om een duidelijke uitleg over ieder deel dat jou niet helemaal duidelijk is.

Neem vardenafil altijd precies in zoals dat in het recept staat aangegeven. Neem nooit meer of minder vardenafil in en neem het absoluut niet vaker in dan is voorgeschreven.

Dit kan namelijk zorgen voor andere (gevaarlijke) gezondheidsproblemen.

Als je de snel disintegrerende tablet gebruikt, controleer dan altijd de blisterverpakking voordat je de eerste dosis inneemt. Gebruik geen medicatie uit de verpakking als één van de blisters gebroken of gescheurd is, of als er überhaupt geen tabletten in te vinden zijn.

Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking om de tablet uit de blisterverpakking te halen. Probeer de tabletten niet door de folie heen te duwen. Nadat je de tabletten uit de blisterverpakking hebt gehaald moet je deze meteen op je tong leggen en je mond sluiten. De tablet zal dan snel oplossen en zijn werk gaan doen. Neem de snel disintegreerbare tablet dus niet in met water of andere vloeistoffen; dan zal het namelijk minder goed (of zelfs niet) werken.

Je dokter zal waarschijnlijk beginnen met een normale (gemiddelde) dosis van de vardenafiltabletten, en je dosis verhogen of verlagen nadat je het uit hebt geprobeerd. Dit is uiteraard afhankelijk van je reactie op het medicijn. Als je de disintegreerbare tabletten gebruikt, kan je dokter je dosis niet aanpassen omdat die tabletten maar in één sterkte verkrijgbaar zijn. Je zou dan misschien helemaal van medicatie moeten veranderen.

Als je een hogere of lagere dosis nodig hebt, kan je dokter je in plaats daarvan dus de gewone tabletten voorschrijven. Geef het meteen aan bij de dokter als vardenafil niet goed werkt of als je last krijgt van eventuele bijwerkingen.

De snel disintegreerbare vardenafiltabletten kunnen niet worden vervangen door “gewone” vardenafiltabletten. Zorg er dus voor dat je enkel het type vardenafil krijgt dat je dokter je heeft voorgeschreven. Benader je apotheker als je vragen hebt over het type vardenafil dat je hebt ontvangen.

Eventuele bijwerkingen van vardenafil

Zoals bijna iedere vorm van medicatie heeft ook vardenafil (vervelende) bijwerkingen die je kunt krijgen na gebruik ervan. Deze bijwerkingen zullen we hieronder kort beschrijven.

Veelvoorkomende bijwerkingen van vardenafil zijn:

 • Loopneus of verstopte neus
 • Duizeligheid
 • Buikpijn
 • Blozen
 • Hoofdpijn

In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen echter al binnen een aantal uur.

Potentieel ernstigere symptomen zijn onder meer:

 • Onregelmatige hartslag
 • Oorsuizen of plotseling gehoorverlies
 • Zwelling in de enkels, handen of voeten
 • Pijn op de borst
 • Moeilijkheden bij ademhalen

Als je één van de voorgenoemde ernstige bijwerkingen ervaart, moet je direct stoppen met het gebruik van vardenafil en je arts benaderen. In zeer zeldzame gevallen kan er zich namelijk een allergische reactie voordoen. Dit kan leiden tot netelroos, zwelling van het gezicht, de keel en tong en daarbij ademhalingsmoeilijkheden. Het kan tevens tot een shock leiden en kan zelfs eindigen met de dood. Als voorgenoemde symptomen optreden, moet het worden behandeld als een medisch noodgeval. Bel dus direct de spoedeisende hulp en je arts.

Priapisme

Nog een erg zeldzame bijwerking is een priapisme. Een priapisme heb je als je een erectie hebt die langer dan 4 uur duurt. Dit kan je penis ernstig beschadigen. Als een erectie te lang duurt, moet je ook direct medische hulp inschakelen.

Visuele stoornissen

Ook visuele stoornissen kunnen worden ervaren wanneer de bloeddruk in het oog daalt. Je kunt dan een blauwe gloed aan objecten zien en je kunt moeite krijgen om onderscheid te maken tussen de kleuren blauw en groen.

Zeer zelden kan er een plotselinge verslechtering van het gezichtsvermogen in één of beide ogen optreden. Dit kan wijzen op een hartaandoening, een al bestaand oogprobleem, diabetes, hoog cholesterolgehalte of hypertensie.

Als je na het gebruik van vardenafil spontaan een verslechtering van je gezichtsvermogen ervaart, moet je direct stoppen met het innemen van de medicatie en meteen medische hulp zoeken.

Problemen met het gezichtsvermogen komen voornamelijk voor bij patiënten die ook kampen met andere aandoeningen. Hierbij kan gedacht worden aan (coronaire) hartziekte, diabetes en hoog cholesterol. Problemen met het gezichtsvermogen komen een stuk vaker voor als de persoon die vardenafil inneemt rookt of de leeftijd van 50 is gepasseerd.

Interactie met andere medicatie

Het gebruik van vardenafil met een aantal andere geneesmiddelen kan ook leiden tot ernstige bijwerkingen. Daarom is het altijd erg belangrijk om bij je dokter aan te geven welke andere medicatie je inneemt. Hij of zij kan je dan vertellen of het handig is om hierbij ook vardenafil in te nemen.

Mogelijke reacties zijn onder meer:

 • Duizeligheid
 • Een eventuele gevaarlijke hypotensie of bloeddrukdaling
 • Flauwvallen
 • Een hartaanval of beroerte

6 Alternatieven voor vardenafil

1.     Tadalafil (Cialis)

Cialis is een tablet dat je oraal inneemt en dat ongeveer een half uur nadat je de tablet hebt ingenomen, begint te werken. Dit tablet kan een erectie tot maar liefst 36 uur versterken.

De startdosering bij tadalafil is 10 milligram, maar kan naar behoefte worden verhoogd of verlaagd. Je kunt tadalafil dus nemen naar behoefte, maar ook bij dit tablet is het zo dat je ze nooit meer dan één keer per dag in mag nemen.

Cialis mag je zowel met als zonder voedsel innemen. Er is ook een specifieke versie van Cialias voor eenmaal daags gebruik. Deze tabletten van 2,5 milligram moet je iedere dag op hetzelfde tijdstip innemen.

2.     Avanafil (Stendra)

Avanafil ofwel Stendra wordt ook geleverd in tabletten van 50, 100 en 200 milligram. Je neemt het slechts 15 tot 30 minuten voordat je seks gaat hebben, maar ook hierbij geldt: nooit meer dan één keer per dag. Ook avanafil kan je zowel met als zonder voedsel innemen.

3.     Urethrale zetpil

Er bestaan zeer kleine alprostadil-zetpillen die je met een speciale applicator in de urethra van je penis kunt plaatsen. Dit stimuleert al binnen 10 minuten een erectie die tot wel 60 minuten kan aanhouden. Het is dus een snelle, gemakkelijke oplossing. Maar we kunnen het ook begrijpen als je het lastig vindt of als het vervelend voelt om iets in je penis aan te brengen.

4.     L-arginine

L-arginine is een chemische bouwsteen die ‘een aminozuur’ wordt genoemd. Het wordt uit voeding gehaald en is belangrijk voor het lichaam om eiwitten aan te kunnen maken. L-arginine komt voornamelijk voor in gevogelte, rood vlees, zuivelproducten en vis. Het kan echter ook in een laboratorium worden gemaakt en als medicatie ingezet worden.

L-arginine wordt bijvoorbeeld ingezet als medicatie voor vernauwing van bloedvaten die een slechte bloedtoevoer naar de ledematen veroorzaakt (perifere arteriële ziekte), pijn op de borst (angina pectoris), een zwangerschapscomplicatie gekenmerkt door hoge bloeddruk en eiwit in de urine (pre-eclampsie), hoge bloeddruk, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en een ernstige darmaandoening bij prematuren (necrotiserende enterocolitis of NEC) en dus erectiestoornissen.

Het wordt ook nog ingezet bij andere gezondheidsproblemen. Hiernaar is echter niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan om daadwerkelijk te kunnen stellen dat l-arginine hiervoor werkt.

5.     Rode ginseng

Koreaanse rode ginseng is een plant die in Azië gevonden kan worden. Het staat ook wel bekend als Chinese ginseg, Panax ginseng of Aziatische ginseng. De Koreaanse rode ginseng moet echter niet worden verward met Siberische ginseng of Amerikaanse ginseng. Siberische en Amerikaanse ginseng zijn namelijk verschillende planten die ook verschillende behoeften vervullen.

De gedroogde maar nog onbewerkte wortel wordt ook wel witte ginseng genoemd. De wortel die gedroogd en gestoomd is, wordt dus rode ginseng genoemd. Koreaanse rode ginseng wordt al ontzettend lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als een algemener welzijnssupplement. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om:

 • Diabetes te behandelen
 • Het immuunsysteem te boosten
 • De gezondheid van het hart te verbeteren
 • Stress te verminderen
 • Impotentie te behandelen
 • Energie te verhogen

Er wordt gesteld dat de wortel van de rode ginseng zelfs op het menselijk lichaam lijkt. In plaats van benen en armen heeft het scheuten. Er wordt aangenomen dat deze gelijkenis de reden is dat traditionele kruidkundigen ginseng als een behandeling voor het algehele lichaam beschouwden. Ze beschouwden het als een algemeen goed om de gezondheid te bevorderen.

Tegenwoordig toont onderzoek ook aan hoe goed ginseng kan zijn als een natuurlijke remedie.

6.     Zelfinjecties

Zelfinjecties in de penis bevatten ceratine-medicijnen, zoals papaverine, alprostadil en fentolamine. Deze kun je rechtstreeks in de onderkant of zijkant van de penis injecteren. Deze kunnen je helpen om een harde penis te krijgen en/of te behouden gedurende maximaal 40 minuten.

7.     Levitra

Levitra is een geneesmiddel dat de werkzame stof vardenafil bevat, maar toch net wat anders is dan de vardenafil waarover we het hadden in het begin van dit artikel. Het is verkrijgbaar als met film omhulde tabletten van 5, 10 en 20 milligram en als orodispergeerbare tabletten van 10 milligram. Orodispergeerbare tabletten zijn tabletten die in langzaam je mond oplossen.

Levitra bevat een fosfodiësterase type 5-remmer die wordt gebruikt bij de behandeling van erectieproblemen bij mannen, meestal van een middelbare leeftijd. Het actieve ingrediënt van Levitra (vardenafil) werd in 1994 geïdentificeerd. Vardenafil werd Levitra genoemd door drie fabrikanten GlaxoSmithKline, Bayer Pharmaceuticals en Schering-Plough.

In maart 2003 ontving Levitra de vergunning voor het in de handel brengen van de Europese Commissie en ook van regelgevende instanties in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Een paar maanden later, in hetzelfde jaar, werd Levitra goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Levitra is dus een tablet voor mannen met erectiestoornissen die effectief is voor 74% van de mannen die het proberen. Het middel begint binnen een uur na inname te werken en de effecten kunnen tot maar liefst zes uur aanhouden. Het werkt eigenlijk op exact dezelfde manier als Viagra, door de bloedtoevoer naar je penis te vergroten waardoor je een harde erectie kunt krijgen en behouden.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van erectieexpert.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met erectieproblemen via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook erectieproblemen aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Erectie Controle methode op completeerectiecontrole.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *